Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP Pavilion DV6000 AMD (AT8), brak obrazu na matrycy

26 Mar 2010 19:26 7063 7
  • Poziom 12  
    Witam wszystkich. Spośród wszystkich typowych problemów HP DV6000 - odklejających się mostków, chipów graficznych, uszkodzeń przetwornic zasilania, itd... - przytrafił mi się dość nietypowy. Postaram się dość dokładnie opisać przypadek - być może ktoś spotkał się już z takim. Mianowicie laptop nie wyświetla obrazu na matrycy (na monitorze zewnętrznym wszystko ok)... większość pewnie zastanawia się co w tym nietypowego hehe :D

    Opiszę dokładniej, dodam, że jest to DV6000 z płytą AT8 w wersji z mostkiem Go6150.

    1. wykluczone zimne luty między mostkiem a płytą
    2. wykluczone uszkodzenie mostka północnego - został sprawdzony w innej płycie, natomiast na tej uszkodzonej płycie inny sprawny mostek również nie wyświetla obrazu.
    3. podświetlenie matrycy włącza się - inwerter i świetlówka są sprawne
    4. matryca sprawna - testowana w innym laptopie,
    5. sprawna matryca podłączona do tego uszkodzonego również nie wyświetla obrazu
    6. wszystkie połączenia płyty z matrycą są sprawne - masa i zasilanie 3,3V ok, sygnały TXL i TXU (8 par) mierzone między padami pod Go6150 (kiedy był oczywiście odlutowany :D) a płytką elektroniki matrycy są ok. (przy okazji sprawdziłem również na innej taśmie sygnałowej LCD - bez zmian). I2C (EDIDCLK i EDIDDATA) również w porządku.
    7. sensor zamknięcia pokrywy jest ok - reaguje na zamknięcie wyłączeniem podświetlenia.
    8. testy na dwóch różnych wersjach biosu - bez różnicy.

    Jeżeli ma ktoś spotkał się z takim problemem albo ma jakiś mądry pomysł będę wdzięczny za podpowiedz. Pozdrawiam wszystkich :D
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    BIOS podstawiony, KBC nie ruszałem - fakt, sprawdzę rano i się pochwalę
  • Poziom 12  
    Pomysły spod tego linka niezbyt pasują do opisanego przeze mnie problemu, ale dziękuję za dobre chęci...
  • Poziom 12  
    KBC wymieniony ze sprawnej płyty - objaw nadal ten sam. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Problem rozwiązany :) Okazało się, że brakuje napięcia 1,8V na źródle PQ12. Klucz nie był załączany ponieważ bramka nie była sterowana z drenu PQ24 - myślałem na początku że PQ24 ma przebite złącze, ale okazało się, że ścieżka pomiędzy tymi tranzystorami gdzieś się przerwała. Na domiar złego gdzieś została przywarta ponieważ po połączeniu kluczy przewodem laptop włączał się na 1 sec. i gasł. Rozwiązaniem było odizolowanie bramki PQ12 od ścieżki na płycie i połączeniem jej przewodem do drenu PQ24. Laptop działa i ma się dobrze. Podziękowania za pomoc dla Vogelka23 :D