logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rover 45 2000 - wyciek płynu chłodniczego po długim postoju w garażu

lukaszsz245 27 Mar 2010 09:10 2132 12
REKLAMA
  • #1 7885030
    lukaszsz245
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam. wywaliło mi płyn przez korek i nie wiem co jest tego przyczyną! nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale dodam że auto jest mało jeżdżone w sumie stało w garażu od grudnia aż do wczoraj. może ktoś pomoże???
  • REKLAMA
  • #2 7885129
    olel
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Trzeba na początek kilka spraw wyjaśnić. Jeśli przyczyna wyrzucenia było zagotowanie cieczy chłodzącej to trzeba szukać usterki w termostacie, ewentualnie w drożności chłodnicy. Jeśli wywala sobie ot tak na zimnym silniku to może być korek uszkodzony znaczy jego uszczelnienie, a w końcu przyczyną może być niestety uszczelka pod głowicą, sprawdź jak będzie wywalać czy nie czuć spalin w zbiorniczku, ale abyś nie ugotował silnika.
  • REKLAMA
  • #3 7885144
    daro80103
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Stawiam na termostat w moim przypadku, tydzien temu mialem to samo w Renatce 19 wymieniłem termostat i wsio ;)
  • #4 7885208
    markomannt
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    tak jak pisze olel,dodam tylko ze możesz też popatrzyć do zbiorniczka czy nie wydostają się bąbelki
  • #5 7885247
    lukaszsz245
    Poziom 10  
    no właśnie chyba się trochę przygotował, poszła para z pod maski!- da desce temperaturę pokazywał ok!!! jest możliwość sprawdzenia tego termostatu tak żeby wiedzieć na 99% że to właśnie on?
  • #6 7885274
    markomannt
    Poziom 12  
    sprawdź czy na zagrzanym silniku grzeje ogrzewanie w środku
  • REKLAMA
  • #7 7885279
    lukaszsz245
    Poziom 10  
    no spoko, jak grzeje to termostat jest ok?
  • #8 7885313
    markomannt
    Poziom 12  
    jeśli nie grzeje,to termostat padł.Oczywiście uzupełnij płyn który wyciekł i sprawdz to co napisał kolega wyżej,tzn.czy wywala na ciepłym czy na zimnym silniku.
  • #9 7885364
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    lukaszsz245 napisał:
    no spoko, jak grzeje to termostat jest ok?

Nie, jak grzeje w środku to znaczy, że mały obieg działa, ale nie oznacza sprawnego termostatu. Znamiona sprawnego termostatu: po odpaleniu zimnego silnika duży obieg jest zamknięty (chłodnica jest zimna i temperatura jej nie wzrasta z nagrzewaniem się silnika), po osiągnięciu temperatury przez silnik zbliżonej do normalnej temperatury pracy termostat otwiera duży obieg (na chłodnicę i temperatura chłodnicy wzrasta). To że termostat się otwiera nie oznacza jeszcze jego pełnej sprawności, może się nie całkiem otwierać (nie dawać pełnego przepływu) i to go już kwalifikuje do wymiany.
    To co kolega napisał o wskaźniku temperatury (pokazuje normalną temperaturę) może sugerować przedmuchy do układu chłodzenia.
    Sugeruję przeczytać to: Link
    powinno wiele wyjaśnić.
  • #10 7885465
    markomannt
    Poziom 12  
    A nie zauważyłeś innych objawów np.biały dym z wydechu albo spadek mocy,jeśli są jakieś dodatkowe objawy to opisz.
  • #11 7885918
    lukaszsz245
    Poziom 10  
    sprawdziłem! grzanie w środku jest! dolałem gdzieś z litr boryga zrobiłem z 50km i jak na razie jest ok. nie widzę żadnego dymu z wydechu, spadku mocy też nie czuje (jak szedł tak idzie:))byłem jeszcze na kanale bo pomyślałem czy to na pewno tylko z pod korka poszło ale innych wycieków nie widzę i raczej tylko górą poszło. Delikatnie czasami tylko słyszę jak by ten płyn gdzieś się przelewał- jak by go było mało czy co- po dolaniu i przejechaniu tych 50km poziom boryga w zbiorniczku jest ok!!!

Dodano po 8 [minuty]:

trochę mam kilometrów do przejechania od poniedziałku i nie wiem czy mogę wyruszyć gdzieś dalej czy nie? motor ma dopiero 140 tys. nakręcone i nie chce go zagotować!!!:(

Dodano po 3 [minuty]:

dużo na forum jest że to może uszczelka pod głowicą i że jest zauważalny od razu spadek mocy ale Rover bynajmniej dzisiaj chodzi tak jak chodził
  • REKLAMA
  • #12 7887617
    markomannt
    Poziom 12  
    jeśli słyszysz przelewanie to masz zapowietrzony układ chłodzenia(dlatego wywaliło płyn korkiem),tylko pozostaje pytanie od czego sie zapowietrzył.Odpowietrz ,sprawdź czy nie masz gdzieś nieszczelności i kontroluj ten płyn w zbiorniczku.Dłuższe trasy odradzam dopóki nie namierzysz problemu.
  • #13 7887717
    lukaszsz245
    Poziom 10  
    ok. dzięki za rady, odpowietrzę go tak jak radzisz i zobaczymy co się będzie działo...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wyciekiem płynu chłodniczego z korka w Roverze 45, który stał w garażu przez dłuższy czas. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzony korek, awaria termostatu, zapowietrzenie układu chłodzenia lub uszczelka pod głowicą. Użytkownik zauważa, że po dolaniu płynu i przejechaniu 50 km nie występują inne objawy, jak biały dym czy spadek mocy. Wskazówki dotyczące sprawdzenia działania termostatu oraz odpowietrzenia układu chłodzenia są podawane jako kluczowe kroki do rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA