logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 5 1.4FSI BKG - przeskakujący łańcuch rozrządu, problem z napinaczem?

bajergdynia 07 Kwi 2010 08:51 20177 13
REKLAMA
  • #1 7929927
    bajergdynia
    Poziom 16  
    Ocena: 75
    Na początku roku przyjechal klient, silnik j/w, przeskoczyl lańcuch. Wymienilem wszystko tak dla świętego spokoju (obie listwy, napinacz, lańcuch, części ori z ASO) i znów to samo. Silnik rozebrany, szukam czegoś do czego można by się przyczepić... znalazlem, że napinacz mimo, że nowy cofa się pod naciskiem luzując za bardzo lańcuch. Stary napinacz zachowywal się tak samo, nowego przed montażem nie sprawdzalem.

Wcześniej kilka razy wymienialem podobne zestawy w silnikach 1.2 3cyl AZQ w Polo, Ibiza, Fabia bo też lańcuch przeskakiwal ale problem nie wracal.

Ktoś ma jakiś pomysl jak z tego wyjść? Zaczynam się zastanawiac czy nie przerobić napinacza tak żeby się nie cofal. Ale jak dla mnie to druciarstwo poprawiać fabrykę. Ktoś wcześniej pisal że przepuszcza zaworek zwrotny w napinaczach po pewnym przebiegu. No ok, ale w nowym też jest ten problem.
  • REKLAMA
  • #2 7930049
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3596
    Bo to jest chory patent w tych silnikach, że napinacz trzyma tylko i wyłącznie olej. We wszystkich starszych konstrukcjach, obojętnie czy sierra, czy Toyota, Nissan, Mercedes zawsze była mechaniczna zapadka, która uniemożliwiała cofnięcie się napinacza
  • #3 7940651
    andrzej1808
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam
    W tym silniku jest troche inaczej jak w 1.2 htp bo są zmienne fazy rozrządu więc sprawdz czy działają prawidłowo
  • #4 7944202
    przemek102
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Nie wiem czy dobrze kojarzę. Chyba w jednym z ostatnich numerów "Auto Świat" był opisany podobny przypadek. Jeśli dobrze pamiętam chyba pomogło wymiana pompy oleju.
  • REKLAMA
  • #5 7945534
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7945637
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1436
    W silniku VR 6 też jest napinacz, ktory się cofa bez problemu, zbudowany z dwóch części cylindra i tłoczka.
    Jednak Niemcy robią do tego silnika napinacz ze sprężyną i dodatkowo zmienili łyżwę na plastikową. Miałem problem z zakupem nowego kompletu bo na sklepach nie słyszeli, że są 3 rodzaje napinaczy do tego silnika.
    Możliwe, że są w sprzedaży zmienione napinacze do tego silnika.
  • #7 7946420
    przemek102
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Przypadek jest opisany w numerze 3 z 2010r.
    Auto to VW golf piątej generacji z silnikiem 1,4 FSI z 2005r. Jest napisane, że z autem nie było najmniejszego problemu do czasu, aż przeskoczył rozrząd. Poza tym przypadkiem zdarzyło się to jeszcze dwa razy. Z tego listu wynika, że ASo zrobiło wielkie oczy ze zdziwienia ponieważ do tego przypadku to nigdy się nie zdarzyło.
    Odpowiedź serwisu jest dosyć długa, więc nie chcę mi się wszystkiego przepisywać. Na końcu jest zdanie-cytat:
    [i]"Wymieniono jeszcze pompę oleju, która-jak się okazało była przyczyną usterek".
  • #8 7946472
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 7947126
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7970003
    cr1
    Poziom 15  
    Ocena: 115
    Już to poprawili 2-3 lata temu-przestali produkować ten silnik.
  • #11 7996803
    bajergdynia
    Poziom 16  
    Ocena: 75
    niestety kolego ten silnik nie ma zmiennych faz rozrządu.

Pozdrawiam.
  • #12 8000025
    alpha01
    Poziom 21  
    Ocena: 164
    A stan kółek zębatych?
  • #13 8003394
    rox1
    Poziom 18  
    Ocena: 169
    Miałem ten sam problem w ibizie 1.2 ,a dlatego że była moja to zrobiłem tzw.druciarstwo i już nigdy przypadek przeskakiwania łańcucha się nie powtórzył,zawsze się tak działo jak samochód długo stał np.trzy ,cztery dni (wylał się olej z napinacza i to ci cała tajemnica)Potem sprzedałem autko koledze ,a on dalej i nikt tam nie zagłądał czasami trzeba poprawić fabryke!!!!!

pozdro dla wszystkich rox................
  • #14 8005986
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przeskakującego łańcucha rozrządu w silniku VW Golf 5 1.4 FSI BKG. Użytkownik wymienił wszystkie kluczowe komponenty, w tym napinacz i łańcuch, jednak problem powrócił. Inni uczestnicy forum sugerują, że napinacz może cofać się pod naciskiem, co prowadzi do luzowania łańcucha. Wskazano również na możliwość, że problem może być związany z pompą oleju, co zostało opisane w artykule w "Auto Świat". Niektórzy użytkownicy podzielili się doświadczeniami z innymi modelami, gdzie podobne problemy występowały, a także zasugerowali modyfikacje napinacza. Wskazano na różnice w konstrukcji napinaczy w innych silnikach, które mogą zapobiegać cofaniu się.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA