logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak napięcia na zaciskach anteny w nadajniku Taurus 80m - diagnoza i pomiary

ginger78 10 Kwi 2010 13:33 9316 34
REKLAMA
  • #31 8538598
    blady-brs
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    Co do bety tranzystorów potwierdzam. Co dziwniejsze Dławiki na driverze i Pa. Nie maiły swoich parametrów. Co skłoniło mnie do przejrzenia pozostałych. 22uH , i 15uH poszła do wymiany.
    Na tą chwile Drive mi ruszył z napiciem 7.24V
    Na PA 3.23V
    Ale on też pójdzie do wymiany.Podejrzewam że malowanka.
  • REKLAMA
  • #32 8776111
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Podłączę się do tego tematu z moim pytaniem, które dotyczy pewnego drobiazgu związanego z tym samym zagadnieniem (obwody TR1 i TR2 w nadajniku Taurusa) a nie warto zaczynać z jego powodu osobnego wątku na forum.
    A mianowicie czy mogę zastąpić diody 1N4004 (pomiędzy uzwojeniami wtórnymi a masą, równolegle do kondensatorów 100nF) 1N4007? Mam tylko te ostatnie, a 04 za nic nie mogę nigdzie dostać...
  • REKLAMA
  • #33 8776221
    ginger78
    Poziom 21  
    Tak. To jest ta sama dioda (ma wyższe Umax).
  • REKLAMA
  • #34 8789622
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    A dlaczego nie wprowadzisz sprzężenia zwrotnego dla częstotliwości ponad akustycznych dwójnik szeregowy RC z kolektora na bazę i wtedy układ nie ma prawa się wzbudzić !!!. tu jest w tym miejscu problem z tym układem . Ta część układu jest nie dopracowana przez autora. Prześledź jak są wykonane podobne wzmacniacze.Dla ciekawości kiedyś taki układ wykonałem w pająku po ogólnym biadoleniu ze to nie pracuje .2n2219a i bd139 dawało to ok 3w,pracował bez problemu-było wprowadzone sprzężenie. Beta tranzystorów bd39(wykonanie dla wojska)nie przekraczała 60 ,2n2219A mają ponad 200 i są b/podatne na wzbudzenie.
    Podobny układ wykonany mam do sp5ww w latach 80 2n2219 sterowało to 2x2bd39 (ok 10W) a poganiało 2x6p45c w katodzie od 3.5do14Mhz-200W do60W na 21- mocy doprowadzonej). zwracam uwagę na materiały magnetyczne-jak wejdą w nasycenie służą do ozdoby hi.Używamy materiału F1001 lub odpowiedników !!(dławiki)
    Obecna moja końcówka hm to 250W na 2xKT930B (120W wcz)
    73!
    Ps lata 80-e
    Brak napięcia na zaciskach anteny w nadajniku Taurus 80m - diagnoza i pomiary
  • #35 8790334
    ginger78
    Poziom 21  
    Szczerze, to już nawet zapomniałem o tym nieszczęsnym Taurusie, ale po ostatnich postach tu i na sp-hm postanowiłem go uruchomić. Żal mi trochę części odbiorczej- tak pięknie wystrojone filtry... ;)
    Postaram się dobudować cały tor w.cz. od SA612 do zacisków ANT z bardziej sensownego nadajnika ("Forty" F6BQU?).

dipol napisał:
    Dla ciekawości kiedyś taki układ wykonałem w pająku po ogólnym biadoleniu ze to nie pracuje .2n2219a i bd139 dawało to ok 3w,pracował bez problemu-było wprowadzone sprzężenie.

Tak, tylko dlaczego autor projektu tego nie poprawi? Przecież problem wzbudzania występuje w każdym złożonym nadajniku. Jest rzesza ludzi, którzy uruchomili Taurusa po długich i ciężkich bojach. A ilu nie nie uruchomiło wcale? Czy zachęci to początkujących konstruktorów do budowania urządzeń HM? Chyba nie... IMO projekt który nie działa, albo działa po "przeoraniu" pcb modyfikacjami jest po to by zaistnieć.
    Pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem napięcia na zaciskach anteny nadajnika Taurus 80m, mimo że odbiornik działa stabilnie. Po wykonaniu pomiarów napięć na tranzystorach 2N3904, 2N2219 i 2SC2078, zauważa, że sygnał w.cz. nie dociera do wyjścia antenowego. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie nawinięcia transformatora TR2, kondensatorów oraz rezystorów w obwodzie. Wskazówki obejmują m.in. wylutowanie kondensatora sprzęgającego, dodanie rezystora jako sztucznej anteny oraz modyfikacje w obwodach L4 i L5. Po kilku próbach i modyfikacjach, użytkownik uzyskuje poprawne napięcia w.cz. na kolektorze, co wskazuje na postęp w diagnozowaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA