logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekonwertować partycję NTFS na FAT32 bez utraty danych?

Lagun 11 Kwi 2010 13:49 5694 8
REKLAMA
  • #1 7947448
    Lagun
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Jak stworzyć partycje Fat32 z istniejacej partycji NTFS bez utraty danych??
  • REKLAMA
  • #2 7947523
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Trzeba użyć narzędzi zewnętrznych - Gparted czy Easeus (choć nie do końca jestme pewien czy w tę stronę ten program działa)* by przykłady darmowych wymienić - by dokonać zmiany systemu plików.

*Ew. jakieś domowe wersje Paragona.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 7947528
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2654
    No cóż, sam nie lubię tej metody, ale jeśli musisz... Bierzesz program do zmiany wielkości partycji np. Partition Magic i po uprzednim wykonaniu defragmentacji tej partycji zmniejszasz jej rozmiar na tyle, na ile pozwala wolne miejsce (ew. tyle, ile potrzebujesz na nową partycję). Potem tworzysz na uwolnionej przestrzeni nową partycję (dowolną metodą).
  • #4 7947567
    mrsebolo
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    yogi009 napisał:
    No cóż, sam nie lubię tej metody, ale jeśli musisz... Bierzesz program do zmiany wielkości partycji np. Partition Magic...

Ma specjalnie kupować partition magic by przekonwertować dysk na FAT32... hmmm Kiepska rada... lepiej użyć oprogramowania darmowego typu Gparted.
  • REKLAMA
  • #5 7947660
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    yogi009, czy ty na pewno czytałeś temat? Czy autorowi chodzi o zmianę rozdzaju istniejącej partycji czy o zmiane jej wielkości?
  • #6 7948037
    Lagun
    Poziom 10  
    No chodzi mi właśnie o uwolnienie troche miejsca około 70GB ze 1,5TB i założenie nowej partycji w Fat32. A tak dla zmianki to ja mam Windows 7 i nie wiem czy w funkcjach systemu nie ma takiej opcji. Jeśli jest to nie wiem czy do końca jest ona bezpieczna!
  • #7 7948067
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2654
    Kolego Jankolo, jak się okazało tym razem odczytałem intencje autora wątku :-) Co do rodzaju oprogramowania, Partition Magic przywołałem jako jeden z wykonujących tą funkcję programów, oczywiście można zastosować inny soft realizujący te funkcje. Dobrze by było, gdyby miał on przy okazji jakiś "certyfikat" prawidłowej współpracy z tym nowym systemem operacyjnym.
  • REKLAMA
  • #8 7948070
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Narzędzie wbudowane - z poziomu zarządzania dyskami dostępne powinno wystarczyć do zrepartycjonowania. Jednak w systemie nie sformatujesz tej partycji na FAT32 - To jest możliwe tylko w wypadku obszaru o wielkości do 32GB. Tym samym musisz, choćby tylko dla tej operacji użyć któregoś z zewnętrznych programów.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 7948251
    Lagun
    Poziom 10  
    Aha, rozumiem, Czyli Zdefragmentować dysk, wydzielić tyle co mi potrzeba z pozycji Windowsa, a potem utworzyć z tej wolnej przestrzeni partycje i sformatować ją pod Fat 32. Hehe jakie to banalne jest ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby przekonwertować partycję NTFS na FAT32 bez utraty danych, użytkownicy zalecają korzystanie z zewnętrznych narzędzi, takich jak GParted lub EaseUS. W przypadku użycia Partition Magic, należy najpierw zdefragmentować partycję, a następnie zmniejszyć jej rozmiar, aby utworzyć nową partycję FAT32 w wolnej przestrzeni. Wbudowane narzędzie w systemie Windows 7 pozwala na zarządzanie dyskami, ale nie umożliwia sformatowania partycji na FAT32, jeśli jej rozmiar przekracza 32GB. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest, aby wybrane oprogramowanie miało certyfikat współpracy z systemem operacyjnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA