Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nawiew powietrza w E36

gracus7 14 Aug 2004 23:35 8514 15
  • #1
    gracus7
    Level 26  
    Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy normalna sprawą jest nadmuch gorącego powietrza na przednia szybę po przełączeniu przełącznikiem nawiewu. W pozycji na nogi lub na auto normalnie nawiewane jest zimne powietrze, ale gdy tylko przełączę nawiew na szybę to wieje z tamtąd gorące powietrze. A w takie upały jest to nie do wytrzymania. Myślę, że normlnie powinno być tak, że wieje albo zimne albo ciepłe w zależności od tego jak ustawię!

    Gdy używam klimatyzacji i przełączę nawiew na przednia szybę w celu odparowania gdy pada na dworze deszcz to też wali gorące powietrze.
    Może ktoś sprawdzi u siebie jak to jest w BMW E-36 316

    Czy u was też mechanizm przełączający nawiew pracuje tak głośno, ze słychać każdy ruch klapy? I po wyłączonym silniku przez chwilę cos tam jeszcze rzęzi?

    Pozdrawiam
  • #2
    powgreg
    Level 19  
    Uszkodzony mikrostyk przy lewym pokrętle zime ciepłe (jest on odpowiedzialny za załączanie zaworów nagrzewnicy) przy jego uszkodzeniu nagrzewnica cały czas pracuje (można to sprawdzić dotykając wężów wychodzących od zaworów) wtedy na pozycji auto( bo klapki nagrzewnicy są zamknięte) jest ok a na pozostałych dmucha ciepłe pomieszane z zimnym.
    To chwilowe "rzeżenie" po wyłączeniu silnika to normalne w niektórych BMkach silniczki od klapek chodzą cicho w innych głośniej ale tym bym sie nie przejmował.
    Czasem zdażają się inne usterki np. uszkodzony wielozawór, sterownik tzw szabla za nagrzewnicą ale najczęściej ten przełącznik (wystarczy go delikatnie wylutować rozebrać i wyczyścić).
  • #3
    gracus7
    Level 26  
    myślę że to nie to!gdyż po włączeniu nawiewu przykładowo na kierowcę lub pasażera wieje powietrze zimne a powłączeniu na ciepłe wieje ciepłe.
    problem jest w tym że jest włączony nawiew zimnego powietrza i zimne wieje a po zmianie kierunku nawiewu na przednią szybę zamiast wiać zimne leci gorące i to bez dotykania pokrętła temperatury.

    pozdrawiam
  • #5
    powgreg
    Level 19  
    Przecież napisałem ze w pewnych pozycjach będzie zimno a w pewnych ciepło, wynika to z podwójnego sterowania zaworów + i - a takie objawy daje brak napięcia właśnie z tego wyłącznika.
    Ta usteka to prawie tradycja w BMkach szczególnie starszych 7, choć podobne objawy może dawać niezamykający się wielozawór nagrzewnicy sprawdzić to można przez zdjęcie kostki z wielozaworu wtedy nagrzewnica cały czas bedzie pracować.
    W BMkach było kilka rodzajów sterowników może mówimy o innych (potrzeba by więcej informacji rok wygląd panela).
  • #6
    lion
    Level 2  
    do gracus7
    Też mam taki model BMW '94
    Wg mnie wszytsko jest OK ;-)

    Spróbuj tak:
    Ustaw nawiew na szybę, gdy bedzie leciało ciepłe to zmniejsz temperaturę na potencjometrach i powinno lecieć zimne.

    Czy jak włączasz wewnętrzy obieg powietrza to włącza się automatycznie klima ?
  • #7
    gracus7
    Level 26  
    witam
    dokładnie tak jak piszesz! po włączeniu obiegu wewnętrznego włącza się klima. według mnie to coś jest nie tak ale ktoś mówił że tak ma być.

    a co do nawiewu samego powietrza na przednią szybę to pokrętła temperatury są na minimum ale dalej wieje gorące.
  • #8
    powgreg
    Level 19  
    A mikrostyk przy lewym pokrętle zimno-ciepło sprawdzony.... :D
  • #9
    gracus7
    Level 26  
    oczywiście że sprawdzony, odrazu biegłem do auta!
    ale niestety dalej nie wiem o co chodzi
    pozdrawiam
  • #10
    lion
    Level 2  
    W moim przypadku regulacja temperatury na potencjometrach daje efekt (przy ok. 18*C na skali zaczyna wiać zimne).
    Na pozątku użytkowania autka byłem bewny, ze jest cos "uwalone" z tymi nawiewami, a zwłaszcza z klimą , która sie włącza automatycznie na wewnetrzym obiegu.
    Chyba wszyskie E36 z tego okresu tak mają ;-)
    Może konstruktorzy chcieli wszystko bardziej zautomatyzowac i w wyniku badań wyszło na to, ze:
    - na wewnętrzym obiegu, żeby był lepszy komfort (nizszy poziom odczuwania duszności) włącza się klima.
    - nawiew na przednią i boczne szyby jest ciepłym powietrzem aby lepiej suszyć -> poprawić widoczność -> bezpieczeństwo (w zimie super)

    Myślę, ze wszystko jest OK, pomyśl co by było gdyby było odwrotnie ;-)
    W zimie katasrofa ;-)
  • #11
    gracus7
    Level 26  
    owszem w zimie super ale teraz latem to jest nie do wytrzymania!
    wlączasz nawiew a tu wali gorace i nis nie poradzisz jak klimy nie włączysz
    pozdrawiam
  • #12
    powgreg
    Level 19  
    Jezeli mikrostyk jest sprawny (ale na 100%, musi mieć dokładne 0 ohm i jest to przełącznik czyli sprawdzamy oporność obu stanów!! uszkadzają się one tak że mają np o,8-1oma i wtedy są takie objawy) to trzeba sprawdzić wielozawory pod maskę (wchodzi do nich kostka z trzema przewodami wspólny i prawa strona i lewa strona ogrzewanie)
    Sprawdzamy czy po włączenu zapłonu i ustawieniu na zimno pojawia się 12 ale nie do masy tylko do wspólnego przewodu, sprawdzamy probówką a nie miernikiem!!!
    Sprawdzamy szczelność zaworów podając 12V (na oba zawory, oczywiście po odłączeniu kostki od sterowników!!) palimy furę i jedziemy powinno wiać zimne z oczywistych względów.
    Zawory zasilane są zamknięte, taki odwrotny sposób sterowania ma na celu zapewnienie im niezawodności (co sie sprawdza w praktyce uszkodzenia ich zdarzją się bardzo rzadko!!)
    A to że na klimie nie grzeje to wynika z faktu ze powietrze nie idzie przez nagrzewnicę ale przez parownik klimy (a nagrzewnica może być w tym czasie gorąca).
  • #13
    gracus7
    Level 26  
    odłączyłem wtyczkę na zaworach wypiołem przełącznik temperatury nawiewu i okazuje się że jest tak jak było czyli zimne na kabinę a gorące na szybę. wygłąda na to że to nic niedało!?
  • #14
    powgreg
    Level 19  
    Trzeba było odłączyć samą wtyczkę i wtedy sprawdzić (ale to szczegół) z tego wynika że nagrzewnica cały czas grzeje (skoro odłączenie wtyczki od zaworów nagrzewnicy nic nie zmieniło) czyli brak zasilania na zaworach.
    Trzeba posprawdzać styki na kostkach przy modułach ew zimne luty na tranzystorach mocy.
    Który to rok i czy klima jest podwójna?
  • #15
    gracus7
    Level 26  
    AUTO TO 91r a klima jest faktycznie podwojna! ale co do przełącznika to mam problem. po rozebraniu okazuje sie że jest tam scieżka oporowa i O ohm nie będzie!
  • #16
    gracus7
    Level 26  
    po głębszej ingerencji znalazłem przyczynę zamieszania!
    okazał się nią jednak zawór nagrzewnicy! uszkodzone jest uzwojenie jednej strony. na szrocie wołają za niego 80zł ale spróbuję go rozebrać i pogrzebać ale na wszelki wypadek zamówiłem go sobie wiec go odłożyli!
    a co do przełącznika to faktycznie ma on na obu krańcach scieżki oporowe i fabrycznie jest tam około 1 OHMA, osobiście sprawdzałem na nowym w serwisie!
    pozdrawiam