logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć temperaturę w zbiorniku 25m z paliwami alternatywnymi?

shoggy 13 Kwi 2010 20:42 2444 10
  • #1 7957551
    shoggy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jest zbiornik o wysokości 25metrów i średnicy 6m, a w nim śmieci (tzw. paliwa alternatywne;)). Zagadnienie to pomiar temperatury w tym zbiorniku.

Idealnie by było zastosować jakieś bezdotykowe urządzenie od góry i jeden lub kilka czujników rezystancyjnych na dole. Czy są pirometry działające na tak dużej odległości, tak aby dało się takie urządzenie zabudować na suficie zbiornika?

Można by zastosować pomiary punktowe przy użyciu czujników rezystancyjnych, ale złapiemy pomiar tylko przy bokach zbiornika i w ograniczonej ilości punktów niestety.

Kamera termowizyjna odpada ze względu na koszty sięgające kilkudziesięciu K PLN (mam rację?).

Czy szanowni forumowicze mają jakieś pomysły?
  • #2 7957931
    tdx110
    Poziom 18  
    Jeśli chodzi o jakieś pomysły to mam.
    Możesz zrobić na zasadzie czujników rezystancyjnych i wstawić na środku jakieś pręty gdzie także będą umieszczone one.
    Tylko to mi przychodzi na myśl.
  • #3 7958119
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 423
    Śmieciami palić nie wolno. ;)
    Jaki jest cel pomiaru? Czy te śmieci mogą dostać samozapłonu?
    Ciepłe powietrze przemieszcza sie do góry, więc chyba czujki powinny być na górze - umieszczenie ich w przestrzeni utrudni napełnanie i opróżnianie zbiornika.
    Kamerę termowizyjną można zastąpić pirometrami optycznymi, ale oba przyrządy widzą tylko płaszczyznę obiektu, nie mierzą na wskroś.
    Nie za bardzo sobie wyobrażam tyczkę długą na 18 metrów z termistorami w środku. Ale w Lipnicy są spece od palm wielkanocnych - oni by dali radę. :D
  • #4 7958217
    shoggy
    Poziom 11  
    A jednak wolno palić śmieciami :) Tam gdzie temperatura dochodzi do 1400stC :D

Tak, masz racje. Chodzi o samozapłon. Można dać jakiś czujnik tylko na górze, ale nie wiem czy to wystarczy, zbiornik jest przecież stosunkowo wysoki i może pracować znacznie poniżej 50% wypełnienia przez długi czas. Zresztą przy zakładanej wydajności opróżnianie go trwa aż 1 dzień. Lepiej chyba mierzyć temperaturę na powierzchni materiału jeśli to możliwe. Nie znalazłem jednak pirometrów o takim zasięgu.
  • #5 7975110
    pawel_konin
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    shoggy napisał:
    A jednak wolno palić śmieciami :) Tam gdzie temperatura dochodzi do 1400stC :D

Tak, masz racje. Chodzi o samozapłon. Można dać jakiś czujnik tylko na górze, ale nie wiem czy to wystarczy, zbiornik jest przecież stosunkowo wysoki i może pracować znacznie poniżej 50% wypełnienia przez długi czas. Zresztą przy zakładanej wydajności opróżnianie go trwa aż 1 dzień. Lepiej chyba mierzyć temperaturę na powierzchni materiału jeśli to możliwe. Nie znalazłem jednak pirometrów o takim zasięgu.

Witam

Ja mam taki pomysł aby mierzyć temperaturę od góry i od dołu wyliczyć średnia a tak po za tym jeśli boisz się o samozapłon to może warto zamontować wentylatory wyciągowe bo nawet jak nie nastąpi samozapłon to śmieci potrafią sfermentować skutek wzrost ciśnienia w zbiorniku.
  • #7 7982421
    shoggy
    Poziom 11  
    Żeby było jeszcze trudniej na dole w zbiorniku ma znajdować się ślimak, który oprócz ruchu wokół własnej osi, będzie się obracał w osi zbiornika. Śmieci te wykazują dosyć wysokie właściwości ścierne i wszystko w środku będzie się tam 'kotłować'. Może lepiej by było na stałe właśnie wspawać jakiś element w środku silosu, do czego można by przymocować taką linkę?

Rzuciem temat Endress+Hauserowi i Siemensowi, zobaczymy czy oni będą w stanie coś zaproponować.
  • #8 7983007
    tdx110
    Poziom 18  
    Jeśli chodzi o takie mniej dokładne to możesz wziąć i zrobić pomiar może względem przenikalności fal przez zbiornik. Coś kiedyś czytałem o tym w gazecie CHIP gdzie był zamieszczony odnośnie tego artykuł. Policja ma niby wykorzystywać fale do namierzania położenia osób w budynku na podstawie fal.
    Trzeba było by przeczytać.
    Poszukam i jak znajdę ten artykuł to opiszę dokładnie gdzie to jest i w jakim wydaniu.
  • #10 7997669
    shoggy
    Poziom 11  
    Dzięki koledzy za pomoc. To co oferuje ta firma w powyższym linku to jest chyba to. Pomysł jest taki aby wprowadzić czujniki na kablu do umieszczonego centrycznie w silosie przewodu hydrauliki siłowej, który stabilizowany będzie linkami stalowymi wewnątrz silosu. Serwer zbiera dane i komunikuje się po Modbusie na RS485, w ten sposób moglibyśmy wejść do naszego Simatica S7 (po dołożeniu odpowiedniego modułu CP441-2).
  • #11 8011933
    emus
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Endress + Hauser ma przetwornik do pomiaru temperatury w wielu punkach zbiornika.
    Jest w nim rozmieszczona w zależności od potrzeb, odpowiednia ilość czujników Pt 100 Ω.
    Nazwa Prothermo NMT539.
    Szczegóły:
    http://www.pl.endress.com/eh/sc/europe/pl/pl/...ctProductURL=E486FF995C58829BC125732100316EAE

https://portal.endress.com/wa001/dla/50000117248/000/00/Ti042npl.pdf

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem pomiaru temperatury w zbiorniku o wysokości 25 metrów, wypełnionym paliwami alternatywnymi. Użytkownicy zaproponowali różne metody, w tym zastosowanie czujników rezystancyjnych umieszczonych w różnych punktach zbiornika oraz pirometrów optycznych. Zwrócono uwagę na konieczność monitorowania temperatury w kontekście ryzyka samozapłonu oraz fermentacji materiału. Sugerowano również instalację wentylatorów wyciągowych oraz wykorzystanie sondy z czujnikami rozmieszczonymi co 1 metr. Wspomniano o możliwościach współpracy z firmami Endress+Hauser i Siemens w celu uzyskania odpowiednich rozwiązań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA