logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NECKAR N19E - junkers gazowy - nie odpala, nie startuje

niunia2101 19 Kwi 2010 12:05 8740 8
REKLAMA
  • #1 7978700
    niunia2101
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Przepraszam że odgrzewam kotleta ale czy ktoś z was może mi podać dokładnie gdzie znaleźć ten wstrętny mikro wyłącznik chodzi mi o to gdzie on się znajduje. Próbowałem już regulacji przepływu gazu aby szybciej zapalał i nic. Dodam że instalacja w całym domu jest nowa. W umywalce czy w kuchni leci po chwili ukrop a w kabinie prysznicowej już tak za milo nie jest. Jak był nowy to było cacy kiedy były stare rury ocynkowane. Po remoncie już nie chciał odpalić ale przedmuchałem mu wszystkie 3 czujki i jakoś zapalił ale z mizernym skutkiem. Nigdy jeszcze się nie dotykałem do piecyków to była dla mnie inna liga. Ale teraz to już dla mnie konieczność się tego nauczyć.
  • REKLAMA
  • #2 7981509
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2606
    niunia2101 napisał:
    Nigdy jeszcze się nie dotykałem do piecyków to była dla mnie inna liga.

I nadal się nie dotykaj
    Co ma wspólnego mikrowłącznik z temperaturą wody ?
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #3 7981763
    niunia2101
    Poziom 11  
    bardzo śmieszne wiesz ciekaw jestem czy tez byś się tak wymądrzał będąc na moim miejscu kiedy nie możesz go czasem wcale odpalić i się wykąpać czy pozmywać garów bo coś mu dolega. Wydawało mi się że są tutaj porządni ludzie co potrafią pomóc a nie tylko nabijają sobie posty.
  • REKLAMA
  • #4 7981837
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Wg mnie to koszt 100-150 zł / rok, czyli 0,42 zł/dzień. Czy to duży koszt ?

Jak nie odpala w odpowiednim czasie to zapewne ma związek ze zmianą rur, ponieważ zmieniły się (zmniejszyły się raczej) opory instalacji i podgrzewacz powinien być dostosowany do nowych warunków pracy. Może też być uszkodzony sterownik (ok. 250 zł). Zmiana ciśnienia gazu naprawdę może być niebezpieczna bo może prowadzić do zaczadzenia bądź wybuchowego zapłonu ew. wytwarzania się sadzy, która może się po czasie zapalić.
  • #5 7981925
    niunia2101
    Poziom 11  
    jak zimniejsze przepływ to odpali dość szybko ale po chwili to aż wyje z nadmiaru temperatury i leci do tego ukrop wszelka regulacja pokrętłami nie pomaga za bardzo albo gaśnie albo jest letnia woda.
  • #6 7982234
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Więc może być uszkodzony (źle mierzący) czujnik temp. maksymalnej. Poza tym Neckar (z tego co wiem) nie ma modulacji palnika. Ma tylko możliwość regulacji przepływu wody. Wskazany serwisant.
  • REKLAMA
  • #7 7983018
    systemgaz
    Poziom 23  
    Ocena: 176
    niunia2101 napisał:
    ...czy ktoś z was może mi podać dokładnie gdzie znaleźć ten wstrętny mikro wyłącznik ....

Nie taki on wstrętny jakby się wydawało 8707200020 :D Tani, ale nienaprawialny. Opis: biały, plastikowy prostokącik z "kabelkiem" i dźwigienką. Cena katalogowa 44,61 netto. Jeśli wymiana nie pomoże wezwij serwisanta, który zna "chimeryczne" Neckar`y.
  • #8 7985311
    niunia2101
    Poziom 11  
    A wiecie gdzie można zrobić szkolenie serwisantów takich złomów jak ten mój piecyk bo ci z którzy sie nazywają serwisem nie bardzo wiedzą o co mi chodzi jak mu tłumacze jak krowie na miedzy że potrzebna jest regulacja ewentualna wymiana mikrusia a ten zaczyna swoje ze to nie możliwe i chciał mi wymieniać coś w środku co działa zdaje się że turbinę wodna czy jakoś to tak nazwał dziwnie bo to przez nią tak się dzieje. A mikrusia już namierzyłem wszystko wydaje sie oki tylko ten przepływ.
  • REKLAMA
  • #9 7985421
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2606
    niunia2101 napisał:
    A wiecie gdzie można zrobić szkolenie serwisantów takich złomów ...

Popytaj producenta tych złomów czy przyjmie Cię na adekwatne dla Ciebie szkolenie
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z piecykiem gazowym Neckar N19E, który nie odpala. Szuka lokalizacji mikro wyłącznika, który może być przyczyną problemu. Wskazuje, że instalacja gazowa w domu jest nowa, a piecyk działał lepiej przed remontem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z nowymi rurami, które zmieniły opory instalacji, co wpływa na działanie podgrzewacza. Wskazują również na możliwość uszkodzenia czujnika temperatury oraz konieczność wezwania serwisanta, który zna specyfikę urządzeń Neckar. Użytkownik wyraża frustrację z powodu braku pomocy ze strony serwisantów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA