logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysku 160GB - transfer, temperatura, hałas - opinie użytkowników

Mordzio 17 Sie 2004 13:36 1803 28
REKLAMA
  • #1 798279
    Mordzio
    Poziom 11  
    Witam

Jaki dysk o pojemności 160GB wybrać ? Proszę o opinie (najlepiej właścicieli takich dysków) a chodzi mi o: transfer, temp. i hałas
  • REKLAMA
  • #2 798285
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Ja z doświadczenia wiem, że powinno się kupować dyski z jak najdłuższą gwarancją. Od niedawna Seagate udziela 5 lat gwarancji na swoje dyski, więc ja osobiście polecam dysk tej właśnie firmy.
  • #3 798322
    bigwig
    Poziom 13  
    Ja również polecam Seagata. Mam osobiście Seagate 160 GB Barracuda 7200.7+ ST3160023A i jestem zniego bardzo zadowolony.
    Zalecam jednak odpowiedni montaż tzn. najlepiej zapewnić delikatne chłodzenie, a dysk będzie działał bardzo długo.
    Dodam, że dysk jest bardzo cichy. Praktycznie go nie słychać. Jeżeli wykonacz odpowiedni montaż to wogole zapomnisz, że istnieje coś takiego jak dysk twardy (hałas).
  • #4 798323
    kursant
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Ja powiem jakich się wystrzegać - Samsung i Western Digital.
    Swego czasu dostaliśmy partię kilku komputerów około 8 które miały takie dyski ponieważ było to około 4 lata temu więc ich pojemności były znacznie mniejsze, jeszcze w czasie gwarancji prawie wszystkie z nich "popadały" ponad 75%, od tego czasu mam awersję do dysków tych firm!
    Serwisanci tłumaczyli się że ...taka partia poszła na Europę Wschodnią... wiem że powymieniali na dyski z większą ilośćią talerzy, chyba do dzisiaj te wymienione nadal pracują, a pracują 24 godziny na dobę przez calutki rok, średnio raz na trzy lata są wyłączne na około półtora do dwóch miesiąca.
    Obecnie kupujemy dyski w znakomitej większości Seagate, 120 i 160 GB również zaczęliśmy kupować, a do niedawna Quantumy również.
  • REKLAMA
  • #5 798376
    Mordzio
    Poziom 11  
    Czyli jak widze narazie Seagate 160 GB Barracuda był by najlepszy, a co z jego wydajnością (Maxtor jest na ATA 133 a Seagate na ATA 100), czy będzie duża różnica w transferach ?
  • #6 798413
    bigwig
    Poziom 13  
    Ja zobaczysz to różnicę w "normalnej pracy", to stawiam Ci browara :D

Jeżeli masz nowszą płytę główną ze złączem Serial-ATA to polecam Ci właśnie dysk z takim złączem. Wówczas będziesz miał teoretycznie ATA-150. :)
  • #7 798440
    Mordzio
    Poziom 11  
    Niestety mam tylko ATA 133 :cry:
  • #8 798501
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    A ja polecam dyski WD :) Ta firma moim zdaniem robi najlepsze HDD. Nie wiem czy 160 GB ale jak kupowałem swoją 80 też sie zastanawiałem jakiej firmy dysk wybrać i padło na WD bo był najszybszy, najcichszy i najmniej awaryjny. Jedyną wadą jest to że dość mocno sie grzeje ale jeżeli nie ma pracować w serwerze tylko w domowym kompie WD to moim zdaniem najlepszy wybór. Mój poprzedni dysk był Seagate (jak sie potem okazało z jednej z najbardziej awaryjnych serii, a mianowicie U5) i padła w nim elektronika powodując przy okazji zwarcie zasilacza :( teraz mam nowy zasilacz i nowy HDD :) Pod wzgledem jakości i ceny WD to dyski nr.1 :) No i w przeciwieństwie do innych firm ze stronki WD można ściągnąć sobie narzedzia diagnostyczne. A jak ktoś nie wierzy, że WD to dobre dyski to niech popatrzy na Allegro w dziale uszkodzone. Co drugi HDD to IBM albo Seagate... no i jeszcze Fujitsu. Dysków WD jest raczej mało :)
  • #9 798521
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    przemo666 - hehehe "w przeciwienstwie do innych firm" - kazda firma ma na swojej stronie narzedzia diagnostyczne do dyskow. nie tylko WD :) Wiec podziwiam argumenty, po ktorych wybrales WD :)
  • REKLAMA
  • #10 798547
    Copti
    Poziom 14  
    zdecydowanie Seagate Barracuda, ze wzgledu na osiagi + cicha prace, ponadto tak jak pisano :) juz wczesniej - polecam zaopatrzyc go w wentylator (np. 80x80x40 [te liczby to wymiary w mm]- taki jak w zasilaczu) wpiety na 5V, zamiast 12V, wowczas bedzie chlodzony, a przy tym nie bedzie zbyt duzego halasu

pozdrawiam
    Michal
  • #11 798626
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    :arrow: Platon
    No może to nie był najlepszy argument :lol: ale takie narzedzia czasami sie przydają. Ja nigdy nie zrobiłem z nich użytku i mam nadzieje, że nie zrobie :) ale jakby już coś sie stało to zawsze lepiej mieć pewność że producent udostepnia oprogramowanie diagnostyczne specjalnie dla swoich dysków :) Zresztą czasem można uszkodzić dysk przez własną nierozwage... i wtedy co? :? Ja kiedyś upuściłem mojego starego Seagate 40 Gb i zaczeły sie dziwne rzeczy z nim dziać. Przyszło mi wtedy do głowy żeby zajrzeć na stronke Seagate ale nic nie znalazłem ... widocznie wówczas niezbyt uważnie szukałem :? Wtedy naprawiłem tego twardziela używając NDD. Ale troche sie zawiodłem na dyskach Seagate. Zawsze to lepiej jak producent udostępnia taki soft... tak na wszelki wypadek :wink:
    Mojemu kumplowi po pijanemu dysk WD upadł z prawie 1,5 na chodnik i... działa jak działał :)
  • #12 798655
    ictorn
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam
    Nie zgodze się z przemo666, że dyski to takie których producent ma jakieś narzędzia na stronie. Dobry dysk nie musi mieć żadnych narzędzi, a jak coś padnie to najprostrzy program wskarze na usterkę (zwłaszcza jak dysk upadnie to mu supersoft nie pomoże).

Pozwoliłem sobie zabrać głos pomimo że mam 120GB Seagate 8MB casch
    ST3120026A.
    ]
    Pozdrówko
  • #13 798748
    dawidj
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    wejdż na www.komputronik.pl i poczytaj tamtejsze komentarze osób które kupiły tam dyski.
  • #14 798797
    newtonek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    To jeszcze ja dorzucę swoje 5 groszy: też polecam Barracudę, najlepiej z 8 MB cache (choć nie wiem, czy jeszcze są wogóle 2 MB). Jeśli ma niezły kontakt cieplny z obudową, a ta w dodatku jest dość przewiewna, to nie trzeba wentylatora (ja mam dwie Barracudy obok siebie (120 i 200 GB), i bez wentyla są całkiem chłodne.)
    :arrow: przemo666: Na stronie Seagate są narzędzie diagnostyczne. A uszkodzonych dysków Seagate (starszych niż Barracuda) jest dużo, bo po prostu to b. popularne w Polsce dyski.
  • #15 798807
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    dawidj napisał:
    wejdż na www.komputronik.pl i poczytaj tamtejsze komentarze osób które kupiły tam dyski.

Tego typu komentarze nie są najlepszym źródłem informacji. W większości przypadków (wystarczy poczytać na Elektrodzie) sami klienci powodują uszkodzenia swoich dysków. A to dysk upadł, a to komuś przyszedł do głowy Low Level Format, a to dysk upchany w kieszeni zagotował. Problem w tym, że NIGDY klient nie mówi całej prawdy o reklamowanym dysku.
    Kiedyś standardem było podawanie parametru MTBF (czasu międzyawaryjnej pracy w godzinach a raczej w setkach tysięcy godzin).
  • #16 798882
    Mordzio
    Poziom 11  
    Dzięki za rady.

Raczej kupie Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160023A, ale mam jeszcze jedno pytanie bo moja płyta główna ma juz jakies 2 lata, czy wykryje bez problemu te 160GB ??
  • #17 798993
    Pop
    Poziom 11  
    Jak nie wykryje to będziesz musiał grać nowszy Bios ,zainstaluj też SP1 bo taki dysk nie będzie widziany w całosci.
  • #18 799000
    Mordzio
    Poziom 11  
    SP1 mam juz zainstalowany, a bios ostatni do mojej płyty wyszedł jakiś rok temu.
  • REKLAMA
  • #20 799018
    Mordzio
    Poziom 11  
    No to teraz widze ze mogą być kłopoty, czy te 48-bitowe adresowanie LBA jest w sdandardzie ATA 100 czy ATA 133 ??
  • #21 799212
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmm od ATA100 powinno dawac rade. ATA66 juz chyba tego nie obsluzy
  • #22 799224
    Mordzio
    Poziom 11  
    A od czego zależy czy kontroler obsługuje 48-bitowe adresowanie LBA ?? (czy wystarczy np. zwykły ATA 133) ??
  • #23 799527
    IT-SERVICE
    Poziom 13  
    A ja powiem na koniec żebyście poczytali o Dyskach Samsunga. Może samsung jakieś 2 lata zepsuł sobie opinie swoimi dyskami ale obecnie wewnętrzne transfery ma najwyższe. I juz długi czas daje 3 lata gwarancji.
  • #24 799561
    dawidj
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    niewarto kupywać dysku dla 3 lat żywotności, jeżeli samsung tyle daje gwarancji to ani dnia dłużej te dyski nie pożyją
  • #25 799570
    Gostek
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Ja też zawiodłem się na dwóch Samsungach, teraz mam Barracude 7200 (co prawda 80GB) i jest naprawdę super. Cichy, szybki itd

Pozdrawiam
  • #26 799655
    Mordzio
    Poziom 11  
    Z tego co słyszałem Seagate 160 GB Barracuda ma niby 5 lat gwarancji, ale w sklepie miły pan powiedział że to zależy z jakiej hurtowni mają akurat dyski, bo można dostać Seagata z 2-3 letnią gwarancją.
  • #27 799703
    bigwig
    Poziom 13  
    To zrobił Cie facet w jajo!!!

Wszystkie dyski Seagate sprzedane, bodajrze po 1 czerwca tego roku, zgodnie z zaleceniem producenta są obiete 5 letnią gwarancją.

A jeżeli sprzedawca ma stare zapasy, to już jego zmartwienie. Przecież może zawsze obiżyć cenę.
  • #28 799708
    Mordzio
    Poziom 11  
    Jeszcze nie zrobił, bo nie kupiłem u niego dysku
  • #29 799744
    bigwig
    Poziom 13  
    I całe szczęście! :)

Nie dajcię się wykorzystywać!!!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wyboru dysku twardego o pojemności 160 GB dominują rekomendacje dla modeli Seagate, zwłaszcza serii Barracuda 7200.7 (ST3160023A), ze względu na długi okres gwarancji (nawet 5 lat), cichą pracę oraz dobre osiągi transferu danych. Użytkownicy podkreślają konieczność odpowiedniego montażu i chłodzenia dysku, np. wentylatorem 80x80x40 mm zasilanym na 5V, co wpływa na obniżenie temperatury i hałasu. Dyski Seagate są polecane także ze względu na dostępność narzędzi diagnostycznych. Wątpliwości pojawiły się w kwestii kompatybilności z płytami głównymi starszymi niż 2 lata, gdzie konieczne może być zaktualizowanie BIOS-u, instalacja SP1 oraz zastosowanie poprawki rejestru dla 48-bitowego adresowania LBA, które jest obsługiwane od standardu ATA-100 wzwyż. Dyskusja zawiera także opinie krytyczne wobec dysków Samsung i Western Digital, wskazujące na wyższą awaryjność i problemy z temperaturą, choć WD jest chwalony za szybkość i cichą pracę. Wspomniano również o problemach z gwarancją w zależności od hurtowni, jednak oficjalnie Seagate oferuje 5 lat gwarancji na nowe modele. Podsumowując, najlepszym wyborem według uczestników jest Seagate Barracuda 160 GB z odpowiednim chłodzeniem i aktualizacjami systemowymi dla pełnej kompatybilności i stabilnej pracy.
REKLAMA