logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDS585 - pozostawia smugi proszku na ubraniach

Deadance 24 Kwi 2010 02:16 5341 14
REKLAMA
  • #1 7997196
    Deadance
    Poziom 10  
    Witam, mam problem. Moja pralka Polar PDS585 po zakończeniu prania pozostawia na ciuchach smugi niewypłukanego proszku. Zdarza się również czasami, że wypluwa pianę przez otwór odpowietrzający.
    Pewnego dnia przepalił mi się styk w programatorze (odpowiedzialny za grzanie wody), więc go rozebrałem programator i wymieniłem popalone części. Grzałka grzeje wodę prawidłowo. Obroty wirowania są w kierunku odwrotnym do wskazówek zegara. Nie jestem pewien czy nie było problemu z płukaniem przed awarią programatora.
    Zauważyłem, że podczas płukania nie wylewa całej wody, a przy wirowaniu tworzy się piana. Po odwirowaniu pranie jest jeszcze ciepłe.

Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7997206
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7997209
    sonyq
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Smugi,piana,zostaje woda. Sprawdź pretostat i czy nie ma bloku na wypompowywaniu wody. Tak samo jak pompa się giba.
  • #4 7997213
    Deadance
    Poziom 10  
    Dziękuję za szybką odpowiedz. Kwestia proszku odpada, były wypróbowane wszystkie możliwości. Węże odprowadzające wodę są drożne. Pompa działa. Hydrostat nie jest zatkany i wydaje mi się, ze również szczelny. Pretostat, tego nie sprawdzałem. Jest to mała czarna kostka? mogłem ją uszkodzić.
  • #5 7997223
    sonyq
    Poziom 14  
    Pretostat to właśnie hydrostat;D Sprawdź czy pompa dobrze smiga. To znaczy zobacz jaki jest trumien wody z węza przy odprowadzaniu wody.
  • REKLAMA
  • #6 7997226
    Deadance
    Poziom 10  
    Ciśnienie strumienia wody przy jej odprowadzaniu jest chyba w normie. Mam odpływ do umywalki i wydaje mi się, że jest ciągle taki sam.
  • #7 7997234
    sonyq
    Poziom 14  
    Bym nadal skłaniał się ku pompie. Wyjmij waz i zobacz czy strumień wody jest naprawdę solidny. Najlepiej byłoby wyjąc pompę i sprawdzić jaka ma sile ale zaraz koledzy mnie zabija ze możesz sobie zrobić krzywdę.
  • REKLAMA
  • #8 7997235
    Deadance
    Poziom 10  
    Z tym nie ma problemu, rozkręcę i zobaczę. A co Ty myślisz o programatorze? Mogłem coś źle w nim poskładać?
  • #9 7997241
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 7998066
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    W tej pralce tak nie ma. Ma określony czas na wypompowanie wody i jak tego nie zrobi programator przeskakuje dalej i dociąga wodę do płukania. A jak ma starą nie wypompowaną to w niej płuka (stąd zacieki na praniu i ciepła woda przy płukaniu) Sprawdź pompę wyciągając ją i podłączając blokując wirnik (pompa jest magnetyczna a nie indukcyjna ?) Potem powoli odblokuj wirnik powinna ruszyć za każdym razem. zrób tak ze 20 razy. Ja blokuję wirnik pompy szmatą.
  • #11 7999931
    g73
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    Kolego,wyczyść wąż odprowadzający wodę na dole bębna połączenie bębna z pompą.Myślę że wpadło coś w przewód i nie do końca wypompuje wodę pozdrawiam
  • #12 7999982
    jogi1966
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    o ile pamiętam to w tych modelach wysiadają także styki odpowiedzialne za wirowanie a piana wydobywa się z tyłu z powodu za dużo proszku ( na pewno masz jeszcze coś z programem)
  • #13 8141754
    Deadance
    Poziom 10  
    Witam, sytuacja wygląda następująco: wymontowałem pompę i sprawdziłem wg zaleceń "sumrako", stwierdziłem że nie pracuje równo więc ją wymieniłem, nie dało to jednak poprawy. Sprawdziłem dokładnie drożność przewodów odprowadzających wodę do pompy i od pompy - są czyste.
    Po skończonym, żle wypłukanym praniu ustawiałem manualnie ok. 10 razy dodatkowe płukanie i wirowanie. Za każdym razem, gdy pranie było wirowane pojawiała się piana. Moje przypuszczenie jest takie, że w bębnie mogło nagromadzić się coś w rodzaju proszkowego nagaru, który pod wpływem wysokich obrotów bębna i małej ilości wody rozpuszcza się i tworzy pianę , która następnie po odwirowaniu zostaje na ciuchach.
    Czy jest możliwa taka sytuacja? Jeśli tak może być, to jak to najłatwiej wyeliminować? Rozkręcać i czyścić bęben, czy może ustawić na max. temp. i kailka razy ją przepłukać bez prania (może z dodatkiem jakiejś substancji), proszę o rady.
  • #14 8141773
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Najlepiej zmienić proszek i wtedy zobaczysz.
    Przy dobrych proszkach nie ma piany.
    A co do pozostałości proszku na bieliźnie to wynik nierozpuszczonego proszku.
  • #15 8146750
    jogi1966
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    jedno pytanie do czego masz podłączony wąż odpływ

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Polar PDS585, która po praniu pozostawia smugi niewypłukanego proszku na ubraniach oraz czasami wydobywa pianę przez otwór odpowietrzający. Po awarii programatora, który został naprawiony, użytkownik zauważył, że pranie jest ciepłe po wirowaniu, a woda nie jest całkowicie wypompowywana. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie hydrostatu, pompy oraz drożności węży odprowadzających wodę. Pojawia się również hipoteza o nagromadzeniu resztek proszku w bębnie, co może powodować pianę. Użytkownik rozważa czyszczenie bębna lub zmianę proszku na inny, lepiej rozpuszczający się.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA