logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaryjność dysków Seagate 40GB+ - użytkowanie czy wada producenta?

WiJ 19 Sty 2003 02:30 5482 45
Najlepsze odpowiedzi

Czy częste awarie dysków Seagate 40 GB i większych wynikają z wadliwych partii, czy z niewłaściwego użytkowania?

Najprawdopodobniej chodzi o mieszankę wadliwych partii i warunków pracy: na forum najczęściej wskazywano problematyczne serie Barracuda II/III/IV, zwłaszcza 40–60 GB, podczas gdy starsze Seagate’y potrafiły działać latami bez awarii [#84581][#89038] Część osób pisała, że te dyski nie lubią klatek i szuflad, bo się grzeją [#84587], a inni podejrzewali też uszkodzenia związane z zakupem lub przechowywaniem zimą i „przemarznięciem” sprzętu [#147237] Jednocześnie padały przykłady egzemplarzy działających bezproblemowo przez rok, kilka lat albo w serwerach, więc nie każdy Seagate sprawiał kłopoty [#124231][#147658] Wniosek z wątku był taki, że nie da się winy przypisać wyłącznie użytkownikowi — trafiały się po prostu wadliwe modele albo partie [#85152][#126358]
REKLAMA
  • #1 84550
    WiJ
    Poziom 12  
    :D W ostatnim czasie zaobserwowałem dużą awaryjność dysków seagate od 40 i więcej. Ciekawa sprawa czy jest to wina niewłaściwego użytkowania sprzętu czy zawiniił producent. Rozmaitość awari nie miała końca.Jestem ciekaw jak wypadnie sonda. :D
  • REKLAMA
  • #2 84581
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Użyj przycisku szukaj i wpisz baracuda albo seagate i poszukaj tematu tak bliżej wakacji było omawiane troche o tych dyskach co pada i wogóle. Najczęściej się trafiają wadliwe partie tak jak to miało miejsce z Fujitsu 40GB.
  • REKLAMA
  • #4 84608
    SubZero
    Poziom 12  
    Zrobcie ankiete o dyskach WD :)
  • #6 84686
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    O Barradudach już było.
    O WD nie. Czyżby mieli jakieś problemy o których nie wiem? :)
  • #7 84703
    SubZero
    Poziom 12  
    Mi padl jeden, koledze trzy
  • #8 84708
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Dysków Seagate padło mi już pare w moim życiu. Ale Caviar WD ani jeden :)
  • #10 84722
    Roger00
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Ja od 94 roku uzywalem tylko Seaget'ow i zaden mnie nie zawiodl. Dopiero po wciagnieciu Baracudy 60GB zawiodlem sie na firmie, bo padl po miesiacu. Kilku kolegow mialo to samo z Seagetami 40 i 60 GB. Wymieniono mi na WD i buja bezawaryjnie.Na szczescie na dysk Seageta dali mi TRZY lata gwarancji, ktora teraz przeszla na WD, czyli za jakis rok moze dwa WD MUSI sie zepsuc :lol: :wink:
  • #11 84790
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Seagate Barracuda IV - wymieniany niestety 2 razy w ciągu 1 roku :(

Za to inny dysk Seagate'a z serii Medalist ma już 7 lat i działa doskonale - ja uważam że to porządna firma - choć jeżeli coś się dzieje z ich dyskami to zazwyczaj pojawiają się bad sectory.

Wg. mnie w roku 2002 najbabrdziej awaryjnym hdd były dyski IBM'a - cała partia :)
  • REKLAMA
  • #12 84839
    DjStef
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    A mam dysk seagate 270 MB !!!! Narazie lezy nieuzywany, ale dziala. i nie ma zadnych bad blockow!!! a lezy nieuzywany bo co z takim malym zrobic????????? dosa wrzucic?? :)
  • #13 84888
    nico
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja mam Barracude III 30GB działa nawet dobrze ale jak parę razy brakło prądu to zaczął coś szwankować, pierwsza partycja strasznie długo się formatowała a później windows padał dopiero skandisk pomógł, a najgorsze dyski to chyba samsungi kolega miał go całe 2 tygodnie
  • #14 84892
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 85152
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Temat można ciągność w nieskończoność. Można sopkojnie znaleźć ludzi którym padł dysk jakiegoś producenta przynajmniej dwa razy. I wtedy będzie: IBM - "beznadziejny", Seagate- "do bani", Samsung - "nawet nie myślcie o kupowaniu", Maxtor - "niby taki dobry a pada", WD - .... Nie będziemy mieli co kupować :D
    A na wadliwy model można zawsze trafić.
  • REKLAMA
  • #17 86986
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Jeśli chodzi o dyski samsunga to muszę przyznać rację kolegom. Ponadto swojego czasu właśnie w tych dyskach zaobserwowałem takie zjawisko, że prędkość odczytu w tych dyskach spadała proporcjonalnie do ilości zajętej powierzchni dysku. Czyli im bardziej był zapełniony dysk, to tyb bardziej był wolniejszy z niego odczyt 8O
  • #18 87069
    Roger00
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    LEM , normalka, a jak nie sprzatasz defragmentatorem, to juz calkiem porazka. A przy okazji (nie wiem czy bylo, a jak bylo, to warto poruszyc jeszcze raz, bo programy coraz nowsze): jaki defragmentator najlepszy? Ja uzywam NU-Speed Disk, DeeskKeeper nie zdal egzaminu o innych nie slyszalem, a systemowy-windowsowy jest nie do przyjecia..
  • #19 87075
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Co do moich spostrzeżeń :arrow: Roger00 to miałem na myśli oczywiście dyski po defragmentacji. Miałem niejedną okazję "oglądać" dyski różnych producentów, jednak najbardziej odczuwalne zjawisko o którym pisałem było właśnie w samsungach...
  • #20 87405
    nico
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    LEM napisał:
    Jeśli chodzi o dyski samsunga to muszę przyznać rację kolegom. Ponadto swojego czasu właśnie w tych dyskach zaobserwowałem takie zjawisko, że prędkość odczytu w tych dyskach spadała proporcjonalnie do ilości zajętej powierzchni dysku. Czyli im bardziej był zapełniony dysk, to tyb bardziej był wolniejszy z niego odczyt 8O

Racja, kiedyś przyszło mi kopiować parę giga na samsunga 30GB to myślałem że się skończę, za to na zwykłego seagate 40GB jeden film ok. 700MB to niecałe 30s
  • #21 89023
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    z tego co wiem duzo psuly sie starsze Barracudy ,modele 2 lub 3 ,dokladnie juz nie pamietam ,ostatnio znajomi kupili sobie najnowsze barracudy i jak do tej pory wszystko ok i sa bardzo zadowoleni i jak narazie nie slyszalem zeby ktos narzekal na te dyski ,osobiscie mam 2 dyski seagate - 40 GB i 8,4 GB ,ten drugi mam juz 4 lata i jak do tej pory sprawuje sie bardzo dobrze ,zadnych problemow ,bledow ,naprawde malo awaryjne dyski ,z tego co wiem samsungi sie 10 x wiecej psuja ;]
  • #22 89038
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Właśnie te stare Seagety są nie do zajechania tak do 10GB włącznie. Te nowe już porażka. Baracudy IV też często podają.
  • #23 89067
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Mimo to sa to dalej najchetniej kupowane dyski ;] ja jeszcze nigdy nie mialem z nimi problemu i dalej sa moimi faworytami ,przy kupnie 40 GB mialem do wyboru Barracude i zwykly model 5200 RPM ,wlasnie z powodu slabych opinii modeli III zrezygnowalem z Barracudy ,ta 40 mam juz prawie rok i jak narazie tez super bez zarzutow ;]

________________-
    pozdrawiam
  • #24 89091
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Co do Caviar WD to miałem kilka modeli i padają one dość często. Nie wiem jak z nowymi modelami ale jeśli starsze były w srebrnej obudowie to miały rok gwarancji a w czarnej 3lata. Podobno te w srebrnej zawierały dużo komponentów ze odzysku dlatego miały krótszą żywotność. W sumie to racja bo obudowa i sterownik sie praktycznie nie zużywa. Z własnego doświadczenia wiem że w tych dyskach padała najczęściej elektronika która można było wymienić na inną.
    Co do seageate to padła mi 15 model chyba U10,była na gwarancji ale niestety firmat BMP upadła. Zaoferowali mi w innej firmie płatny serwis polegający na odesłaniu do producenta. To było ponad 3 miesiące temu, jak ostatnio do nich dzwoniłem powiedzieli że dysk jest JUZ w Holandii. Co z tego wyjdzie?
  • #25 89113
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Wszystko co sprawne smiga dobrze,ale każdy sądzi tak wg. siebie,a wg mnie (ocena dysków o poj. ok 40g.)to dysk ma być cichy w pracy i szybki,ale jak tu rozróżnić cenę od jakości?Aktualnie używam seagata barr. i jestem zawiedziony(te 7200 itd,)oczewiście przy firmowej płycie głównej itp.,samsung 5200 śmiga prawie tak samo,i tu wynika problem ,ktoś wypłaca za 7200 i co..,nie widzi różnicy,i zawiedziony ,sprawa jest prosta ,działanie dysku oprócz wadliwych partii jest prawie taka sama,a jeśli zsumujemy to z resztą komponentów w kompie to różnica może wyjść nawet 50%(patrz podłączanie kabli i z czym.)
  • #26 89114
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    elektryk napisał:
    ...Podobno te w srebrnej zawierały dużo komponentów ze odzysku dlatego miały krótszą żywotność...
    Z moich informacji wynika, że nie do końca tak było. WD wprowadzał swojego czasu dyski po naprawie i w cale nie zależało to od koloru obudowy. Jednak łatwo możnabyło zidentyfikować taki dysk. Z tego co pamiętam w tych naprawianych dyskach na nalepce po dacie produkcji znajdowała się literka "E" (naprawiany w europie) lub "T" (naprawiany na taiwanie). Producent dawał na te dyski tylko pół roku gwarancji jednak polscy dystrybutorzy stosując się do naszego prawa dawali na nie rok, a sprzedawcy nie raz z rozpędu 3 lata :lol:
  • #27 89120
    Andrzej_H
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Pomyślmy o przyszłości. Niedawno kupiłem "pendrive" 64 Mb.i chociaż do 60Gb to jeszcze dużo i szybkość bardzo niska - USB, to widzę w tym przyszłość i to niedaleką. Myślę że w najbliższych kilku latach dyski elektronicze wyprą z rynku dyski tradycyjne.
    Pozdrawiam
  • #28 89136
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Co rozumiesz poprzez "dyski elektroniczne"?do andzrzej h?(pamięci czyli jak w Siemens S11 dyktafon na 30s z przed 4-rech lat?Ciężko powiedzieć czy wyprą czy nie,zależy od wielu żeczy,czy to się będzie miało tak jak telefonia NMT do GSM,według mnie coś (technologia)zaczyna wyprzedzać możliwości reszty,czyli nas.
  • #29 121547
    Techmann
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam Kolegów!
    Ja także jestem posiadaczem Baraccudy 7200 ,20G .Raz już ten dysk był wymienion ,bo tak nawaliło bad sector'ów że winda już nic nie startowało.
    Nie pamiętam w tej chwili oznaczenia mojej płyty głównej (Gigabyte dualbios no i Celeron 500 ) ,ale jestem rozczarowany pracą tego dysku.Mał być szybki ,a w porównaniu do innych dysków które dostałem na czas naprawy to "nie widzę różnicy" ,żadna rewelacja.No i jescze jedna chyba najbardziej upierdliwa sprawa:dlaczego on tak głośno pracuje?Wieczorem nie mozna się skupić na pracy.To "tyrkotanie" przyprawia o szał.Czy możecie polecić jakieś narzędzia do sprawdzania tych dysków.
    Czy one tak mają? :?
    pozdrawiam
  • #30 123260
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awaryjności dysków twardych Seagate o pojemności 40GB i większej, zwłaszcza serii Barracuda IV. Użytkownicy zgłaszają różne doświadczenia – od braku problemów po częste występowanie bad sectorów, zatrzymywania się dysków i problemów z wykrywaniem przez BIOS. Część opinii wskazuje na wadliwe partie produkcyjne, podobnie jak miało to miejsce w przypadku Fujitsu. Wskazuje się również na wpływ warunków użytkowania, takich jak przegrzewanie się dysków w szufladach lub przemarznięcie sprzętu zimą, co może powodować awarie. Porównania z innymi markami, takimi jak Western Digital (WD), Samsung, Maxtor i IBM, pokazują, że awaryjność jest zjawiskiem powszechnym i zależy od modelu oraz partii produkcyjnej. Niektórzy użytkownicy chwalą starsze modele Seagate za niezawodność, natomiast nowsze serie Barracuda IV i V budzą mieszane opinie. Dyskusja porusza także kwestie gwarancji, serwisu oraz narzędzi do diagnostyki i zarządzania dyskami, np. Acoustic Management. Wspomniano o spadku wydajności dysków Samsung wraz z zapełnieniem oraz o przyszłości pamięci elektronicznych jako potencjalnej alternatywy dla tradycyjnych HDD.
REKLAMA