logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FT232RL .NET - Błąd po restarcie komputera, port USB nie działa poprawnie

ja_fryta 26 Kwi 2010 15:42 1452 4
REKLAMA
  • #1 8005092
    ja_fryta
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam
    Korzystam z w.w. konwertera 232->usb
    Problem moj jest nastepujacy
    Jak podlaczego go pod usb system go wykrywa i moge sie podlaczyc do wirtualnego portu na jakim sie instaluje.
    Jezeli zostawie go wpietego do usb i uruchomie ponownie komputer to w zakladce menadzera urzadzen jest on widziany ale proby polaczenia sie z nim nie udaj sie i otrzymuje komunikat Port "nazwa portu" nie istnieje.
    Wystarczy ze wyjme i wloze usb i moge juz sie komunikowac z portem.
    Wczesniej pracowalem na Viscie i bylo ok.
    Czego to moze byc wina ?
  • REKLAMA
  • #2 8146065
    ja_fryta
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Odswierze troche temat.
    Teraz juz nie mam takich problemow jak opisalem wczesniej dzieje sie natomiast cos innego.
    Po dluzszej pracy 2 - 24 godziny (roznie) urzadzenie przestaje mi sie komunikowac z komputerem.
    Na liscie w menadeze urzadzen jest ono widoczne natomiast nie moge otworzyc wirtualnego portu. Wyskakuje komunikat ze jest juz zajete przez inna aplikacje.
    W czym moze byc problem ?
    Aplikacja ktora steruje czytnikiem jest napisana w .net 3.5 (Windows 7) i wydaje mi sie ze moze byc to spowodowane bledem UnauthorizedAccessException. Nie rozumiem dlaczego ten blad jest rzucany ?
    W przypadku plikow to chyba wynikalo by to z tego ze nie mam uprawnien ale dlaczego nie moge czytac z wirtualnego portu COM ?
  • REKLAMA
  • #3 8146862
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    Myślę że może to mieć związek z zarządzaniem energią i z brakiem obsługi eventów z tym związanych przez aplikację .NET
  • REKLAMA
  • #5 8182354
    hotdog
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    Może to być też spowodowane zakłóceniami na kablu USB. FT się może zawiesić. Już przerabiałem problem. Wystarczyło połączyć ekran kabla USB z masą (w gnieździe USB w urządzeniu).

Pozdrawiam
REKLAMA