logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kotła CO oraz podłączenie cykulacji wody CWU

pokal1 28 Kwi 2010 00:13 4698 7
REKLAMA
  • #1 8011329
    pokal1
    Poziom 10  
    Witam serdecznie. Może zacznę od początku. Niedawno miałem mały remont w domku. Dotychczas miałem dwa piece, jeden w kuchni od C.W.U. i w piwnicy od CO. Teraz mam kocioł węglowy z podłączonym zbiornikiem na wodę z pojedynczą wężownicą oraz wyprowadzoną instalację pod kocioł gazowy dwufunkcyjny.
    Po pierwsze proszę o doradzenie jaki najlepiej piec wybrać. Zaznaczam, iż w okresie grzewczym palone jest głównie węglem dlatego iż dom nie jest ocieplony i gazem wychodzi zbyt drogo ale chcę zakupić w miarę dobry piec, który może za 2 lata będzie zdecydowanie bardziej eksploatowany. Zastanawiam się nad Vaillantem VUW atmoTEC plus240-5. Domek ma ok. 120m.
    Zastanawiam się również nad podłączeniem cyrkulacji wody. Od momentu gdy ciepła woda pobierana jest z piwnicy o wiele dłużej muszę czekać aż dotrze ona do najdalej położonych kranów. Trochę poczytałem o tej cyrkulacji i jest wiele różnych opinii. Wymyśliłem, że podłącze cyrkulację tylko pod piec węglowy. Jeśli chciałbym pod gazowy to musiałbym kupić z wbudowanym zbiornikiem albo jednofunkcyjny i wymienić zbiornik, na taki który mam na podwójną wężownicę. Do tego duże starty ciepła przy cyrkulacji powodują większe zużycie gazu. Najwyżej przez okres letni będzie trzeba troszkę dłużej poczekać na ciepłą wodę.
    Chyba, że ma ktoś jakiś dobry pomysł jeśli chodzi o tą cyrkulację.

Wracając do wyboru pieca mam kilka pytań, które mi się nasunęły przeglądając ich specyfikację:
    1. Podgrzewanie wody użytkowej w sposób przepływowy - na czym polega i czy wymaga jakiejś specjalnej instalacji??
    2. Palnik atmosferyczny - czym się charakteryzuje i różni od zwykłych palników.
    3. Możliwość diagnostyki z komputera - czy mogę np. podłączyć swój prywatny PC i zdiagnozować kocioł??
  • REKLAMA
  • #2 8011371
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 338
    1.Kocioł przepływowy to taki który podgrzewa wodę podczas przepływu. I tak działa kocioł 2-funkcyjny. Podczas poboru cwu przestaje grzać co, i grzeje cwu.
    2. Palnik atmosferyczny ta taki który pobiera powietrze do spalania z pomieszczenia w którym jest zamontowany.
    3. Po co by Ci było potrzebne przyłącze do komp. Jeżeli kociol się popsuje to i tak wyświetli komunikat co go boli.

Zapomnij o pomyśle grzania wody z kotła gazowego poprzez zasobnik. Pomysł grzania zimą wody przez węglowy a latem przez gazowy na przepływie jest trafny.
    Jeżeli jednak jakiś instalator namówi Cie na kocioł z zasobnikiem i równoległe grzanie to niestety będą to wyrzucone pieniądze bo taki układ w skrócie , nie istnieje.

Polecam kocioł plus a nie pro.
  • REKLAMA
  • #3 8011556
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    DARIUS67 napisał:
    Jeżeli jednak jakiś instalator namówi Cie na kocioł z zasobnikiem i równoległe grzanie to niestety będą to wyrzucone pieniądze bo taki układ w skrócie , nie istnieje.

Nie wiem czy równoległe czy szeregowe, ale kocioł dwufunkcyjny dla budynku polecasz?
  • REKLAMA
  • #4 8011633
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8019895
    pokal1
    Poziom 10  
    Dobra na piec się już zdecydowałem: Vaillant atmoTEC plus 240-5. Nie będe robił cyrkulacji pod gazowe tylko pod zbiornik od pieca węglowego. Teraz mam jeszcze jednem dylemat, mianowicie jaki programator będzie dobry do tego piecyka. Nie musi być jakiś z najwyższej półki ponieważ piecyk będzie głownie służył do grzania wody w sezonie letnim i od czasu do czasu w sezonie zimowym. Zależy mi tylko aby był bezprzewodowy. Znalazłem model calorMatic 360f chociaż znalazłem tylko jedną opinię na jego temat i to bardzo negatywną.
  • #6 8021632
    tomno
    Poziom 12  
    pokal1 napisał:
    Znalazłem model calorMatic 360f chociaż znalazłem tylko jedną opinię na jego temat i to bardzo negatywną.

Nie będę zrzędził, ale jeżeli ktoś nie potrafi go ustawić, a jest prosty w ustawianiu, to będzie źle o nim mówił ;)
    A co do cyrkulacji ciepłej wody, to jeżeli masz krany oddalone od źródła ciepłej wody dalej niż 6-8 metrów rury, to obowiązkowo montuj cyrkulację. Jedyny problem, to odpowiednie zasterowanie tą cyrkulacją. Czyli, załączanie pompy cyrkulacyjnej tylko wtedy, gdy jest realne zapotrzebowanie na ciepłą wodę. A najlepiej przed największym jej poborem. Bo potem pompa już nie musi działać, bo woda ciepła sama się "uzupełnia" w rurach :)
  • #7 8028267
    pokal1
    Poziom 10  
    Tu nie chodzi o umiejętność ustawienia programatora tylko o wykonanie i jego wady techniczne. Ma ktoś może jakieś propozycje co do tych programatorków??
    A jeśli chodzi o cyrkulację to jest zdecydowanie dalej niż 6 metrów. Z zegarkiem w ręku ostatnio czekałem 32sec na ciepłą wodę w najwyższym punkcie przy dosyć dużym ciśnieniu wody (bezpośrednio ze zbiornika). Jeśli chodzi o pompę cyrkulacyjną to widziałem, że poiera 9W i do tego założe włącznik czasowy żeby uruchumiała się np. rani i wieczorem i dodatkowo po kilka minut w każdej godzinie no ale to sobie dopracuję jak już będe miał zamontowane.
  • REKLAMA
  • #8 8035590
    pokal1
    Poziom 10  
    Ponawiam pytanie: ktoś podpowie mi jaki programator dobrać do tego kotła??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje porady dotyczącej wyboru kotła CO oraz podłączenia cyrkulacji wody CWU po remoncie domu. Obecnie ma kocioł węglowy z podłączonym zbiornikiem na wodę i planuje zainstalować kocioł gazowy dwufunkcyjny. Zastanawia się nad modelem Vaillant atmoTEC plus 240-5, zwracając uwagę na wysokie koszty gazu w sezonie grzewczym. Użytkownik planuje podłączyć cyrkulację wody tylko do kotła węglowego, aby skrócić czas oczekiwania na ciepłą wodę w odległych kranach. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące programatorów do kotłów, z użytkownikiem poszukującym rekomendacji dla modelu calorMatic 360f, który spotkał się z negatywnymi opiniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA