logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jawa 350 TS - brak napięcia na wzbudzaniu, regulator do wymiany?

zonkil 07 Maj 2010 22:26 4369 14
REKLAMA
  • #1 8049123
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Od kilku dni mam na stanie jawę 350TS. Ładnie pali na dwa gary. Mam natomiast problem z ładowaniem. Sprawdziłem wszystko wg książki począwszy od alternatora (urwana jedna szczotka) po prostownik i stanałem na regulatorze. Możecie mi powiedzieć na jakiej zasadzie działa ten regulator? Czy na wzbudzaniu powinien dawać jakieś napięcie? Bo w moim przypadku miernik wskazuje całkowite 0. Przy zapalonym silniku podpiąłem miernik między kabel niebieski od regulatora i masę po czym zwarłem na ułamek sekundy zielony z tym niebieskim po rozłączeniu miernik wskazał skok napięcia do ponad 30V więc wszystko wskazuje na regulator. Czy można gdzieś znaleźć schemat takiego regulatorka?

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8049198
    wpsowa692
    Poziom 24  
    Ocena: 465
    Nie jestem elektronikiem ale parę razy wymieniałem tranzystory w takich reglerach masz tam dwa tranzystory sterujące i jeden wykonawczy bodajże KD 602 więc konstrukcja jest prosta i pancerna.Masz tam altek 6-diodowy więc możesz zastosować regulator elektroniczny dedykowany do starego dużego fiata np. taki:[url=http://www.jezpol.pl/show/RNA-1/
  • #3 8049241
    zonkil
    Poziom 31  
    Z tego co ja zauważyłem to tak 2 małe tranzystory:
    bc556 i c32740
    i duży tranzystor 2n6292

Teraz pytanie jak on działa? Tak mniej więcej.
  • REKLAMA
  • #4 8049427
    wpsowa692
    Poziom 24  
    Na chłopski rozum prąd płynie z plusa akku na zacisk '30' stacyjki dalej z zacisku '15/54' na zacisk 'D+' reglera przez tranzystor wykonawczy do zacisku 'DF' dalej kablem do altka na zacisk szczotek 'DF' zasila uzwojenie wzbudzenia w wirniku i ende.
    Dopóki napięcie na instalacji nie przekroczy ustawionej na dzielniku wartości czyli te 14-14,,5V tranzystor przewodzi i zasila uzwojenie wzbudzenia , gdy napięcie wzrośnie tranzystor jest zatykany i wzbudzenie nie jest zasilane napięcie spada tranzystor jest odetkany i tak wkoło z nieznaną mi częstotliwością i bez wiedzy jeźdźca :D
    Najprościej wylutowywać każdy tranzystor z osobna mierzyć wymieniać i tak do skutku wiem że nikt tak nie robi i się nie opłaca ale jakieś Hobby w końcu trzeba mieć.
    Ps.jak coś źle napisałem to skasować i ende.
  • #5 8060706
    zonkil
    Poziom 31  
    Naprawiłem regulator koszt 4,5 zł ale od dziwo daje przy duzych obrotach 15,2V. Mam takie pytanie bo wszystko ładnie chodzi pali na dwa gary ale przy dodaniu gazu wkręca się na 3 tys obrotów i dośc długo schodzi na niskie w czym tkwi przyczyna?
  • REKLAMA
  • #6 8060743
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 638
    Co rozumiesz pod pojeciem dlugo ? jesli oczekujesz ze bedzie sie wkrecac i schodzic z obrotow jak japonskie sprzety rodem z torow to jestes w bledzie , widziales wal korbowy w takiej jawie jaki jest masywny to ma bezposredni wpyw na sile bezwladnosci walu oraz jego zejcie i wejcie na obroty.
  • #7 8060803
    zonkil
    Poziom 31  
    Jakieś 10 sekund utrzymuje się na obrotach rzędu 2 do 2,5 tys i dopiero schodzi do tysiąca obrotów. Nie wymagam od niej nie wiadomo czego :)
  • #8 8060818
    misiozol
    Poziom 35  
    Profilaktycznie mozesz sprawdzic gaznik , zaplon masz przerobiony na elektroniczny czy oryginal ?
  • #9 8060863
    zonkil
    Poziom 31  
    Wszystko ustawiałem od zera. Zapłon klasyczny. Gaźnik także ustawiałem iglica ustawiona w najniższym położeniu stan paliwa troszkę poniżej wskaźnika.
  • #10 8060927
    misiozol
    Poziom 35  
    Skoro gaznik jest ok to nic tam wiecej nie bedzie , juz nie pamietam ile moja jawa schodzila z obrotow ale tez dosc dlugo , mozesz zrobic prosty test czy tak ma byc jak ja wkrecisz na oroty wylacz zaplon i zobaczysz ile bedzie sie silnik krecic , jaki masz gaznik ?
  • #11 8060948
    zonkil
    Poziom 31  
    Tego Ci teraz nie powiem bo nie jestem do końca pewien. Pokombinuje jeszcze na spokojnie.
  • #12 8075254
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    Linka gazu sie nie blokuje ?
  • #13 8112970
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Witam. PIszę w tym temacie bo nie chcę zaśmiecać forum. Mam problem z ładowaniem. Znaczy te ładowanie jest za duże. Grzeją się szczotki i po pewnym czasie się topią. Kierunkowskazy na minimalnych obrotach migają szybciej niż normalnie powinny a jak dodam gazu to migają z taką częstotliwością że prawie nie zauważalne jest ich miganie. Regulator elektroniczny od malucha mam teraz założony, wcześniej miałem jakiś taki duży, z 300g ważył z jakiegoś samochodu i myślałem, że to jego wina ale na tym regulatorze jest zupełnie tak samo. Wie ktoś czego może to być wina?
  • #14 8138276
    pawelciazol
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jakie napięcie powinno dochodzic od prądnicy do regulatora napięcia?? (JAWA 350 CZ 6V)??
  • REKLAMA
  • #15 8148404
    wpsowa692
    Poziom 24  
    Teoretycznie od 0 do 7,2V

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowaniem w motocyklu Jawa 350 TS, gdzie regulator napięcia nie wykazuje napięcia na wzbudzaniu. Po sprawdzeniu alternatora i prostownika, użytkownik podejrzewa regulator. W dyskusji omówiono działanie regulatora, który wykorzystuje tranzystory do kontrolowania napięcia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z naprawą regulatorów oraz wskazują na możliwość zastosowania regulatorów elektronicznych z innych pojazdów. Pojawia się również temat długiego schodzenia obrotów silnika, co może być związane z masywnym wałem korbowym. Dodatkowo, inny użytkownik zgłasza problem z nadmiernym ładowaniem, co prowadzi do przegrzewania się szczotek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA