logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korekcja sygnalu rgb. Rozjechane kształty. Jak naprawić?

zasit 08 Maj 2010 12:34 1449 2
  • #1 8050502
    zasit
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Mam nastepujacy problem, przy kablu na odleglosci okolo 20 metrow wystepuja zaklocenia sygnalu i niestety sygnal jest oslabionej jakosci - slynne duszki a wiec jakikolwiek ksztalt jest rozjechany, i teraz problem czym to naprawiac ?

1. wymiana kabla - ok ale co jak bedzie dalej to samo ? do tego jest zbyt dlugi i nie wiadomo czy to cos wogole da, czy pomoze czy tez nie
    2. byl podlaczany sam wzmacniacz VGA i niestety zbyt wiele on nam nie dal
    3. slyszalem co niego o korekcji dlugosci kabli przy przesyle sygnalu RGB ale nie wiem czy to moze pomoc

Extron oferuje cos takiego niezly w sumie sprzecik http://www.extron.com/product/product.aspx?id=seq10015hd&s=5#feature30054

zalecaja to przy przesylaniu sygnalu poprzez UTP, moze przy 15 pinowym VGA tez cos pomoze

4. czy mozna to korygowac softwarowo ? opozniac, przyspieszac jeden ze skladowych kolorow sygnalu wychodzacego z kompa ?

Problem jest naprawde wkurzajacy
  • #2 8253506
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Masz po prostu kiepskiej jakości kabel. Zmień na lepszy i długość w sam raz.
    Zauważyłem, że te lepsze mają większą średnicę i nie zawsze jakość idzie w parze z ceną.
  • #3 8253638
    zasit
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    z tymi kablami to roznie bywa

przykladowo na jednym kablu 1.5 m 15 pinowym po podlaczeniu rzutnika widac tragiczne przesuniecia a jezli zrobie to samo na LCD-ku to juz tego nie widac

Do tego te slawne tłumiki (takie dziwne zgrubienia na kablach) tez nie zawsze pomagaja

Racja kabel kablowi nie rowny ale ja dla odleglosci wiekszych niz 5 m albo bede stosowac kabel RGBHV (zobaczylem ze lepsza jakosc mozna uzyskac), do tego nie zapominajmu ze im mniejsza rozdzialka tym lepsza jakosc ten sam obraz na tym samym kablu przy fullHD juz nie wyglada tak dobrze jak na 800x600 (w tym przypadku chodzi mi tylko o same zaklocenia slynne "duszki" - rozjechane litery)
REKLAMA