Witam wszystkich.
Mam poważny problem z Berlingo 2.0 HDI 2001r. 90 KM RHY Bosch
Samochód jest ojca.
Samochód kupiony w sierpniu ubiegłego roku. Ciągle świeciła się żółta kontrolka silnika, ale samochód normalnie działał - żadnych problemów.
W styczniu w te duże mrozy w trakcie jazdy stanął - hol.
Czyszczenie filtra paliwa, problemy z paleniem i jakoś działało - zrobiono około 1000 km. bezawaryjnie i nagle zgasł w trasie - hol.
Raz jeździł, raz nie, chwile auto stalo i teraz pasuje cos pojezdzic i auto tak na 2 razy.
W tym tygodniu wymieniona została kompletna pompa paliwa z czujnikiem poziomu i zawór ciśnienia paliwa na pompie - problem nie ustąpił.
Dziś pojechałem w końcu na komputer do mechanika - nie znam gościa, widziałem przy drodze szyld (a auto gasło), wstąpiłem , podpiął pod komputer i 2 błędy:
X-431 Tool Report
Code001:
Temporary fault
Fuel high
pressure
monitoring.
Lack of pressure (Leak)
Code002:
Temporary fault
Engine
immobilizer
function.
Function faulty
RHY BOSCH EDC15C2
Mechanik stwierdził, że albo:
- przekaźnik pompy paliwa
- wyczyścić styki przy komputerze w aucie - może coś nie łączy
- wymiana komputera.
Mówił, że błąd immobilizera, to przyczyna a błąd niskiego ciśnienia na listwie, to skutek.
Dodam, że mam zapasowy kluczyk do auta bez immobilizera i na nim w ogole nie odpala auto - na kluczyku z immo - auto odpala
UWAGA!!!
Jak jadę samochodem tak do 2000 obr./ min auto jedzie - jest ok - nie gaśnie.
Jak przekrocze 2000 , 3000 obr./ min auto momentalnie gaśnie - jakby odcinało paliwo - pompa paliwa i zawór na pompie wysokiego sa nowe, jak juz pisalem.
Pokrece rozrusznikiem jakas minute, auto odpala. Chyba magia.
PROSZĘ O POMOC, bo ja już nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić - auto 9-letnie i nie chce sie szczególnie pchać w koszty - sami rozumiecie.
Jeszcze raz - błagam o pomoc kogoś kto wie co może dolegać autu.
Mam poważny problem z Berlingo 2.0 HDI 2001r. 90 KM RHY Bosch
Samochód jest ojca.
Samochód kupiony w sierpniu ubiegłego roku. Ciągle świeciła się żółta kontrolka silnika, ale samochód normalnie działał - żadnych problemów.
W styczniu w te duże mrozy w trakcie jazdy stanął - hol.
Czyszczenie filtra paliwa, problemy z paleniem i jakoś działało - zrobiono około 1000 km. bezawaryjnie i nagle zgasł w trasie - hol.
Raz jeździł, raz nie, chwile auto stalo i teraz pasuje cos pojezdzic i auto tak na 2 razy.
W tym tygodniu wymieniona została kompletna pompa paliwa z czujnikiem poziomu i zawór ciśnienia paliwa na pompie - problem nie ustąpił.
Dziś pojechałem w końcu na komputer do mechanika - nie znam gościa, widziałem przy drodze szyld (a auto gasło), wstąpiłem , podpiął pod komputer i 2 błędy:
X-431 Tool Report
Code001:
Temporary fault
Fuel high
pressure
monitoring.
Lack of pressure (Leak)
Code002:
Temporary fault
Engine
immobilizer
function.
Function faulty
RHY BOSCH EDC15C2
Mechanik stwierdził, że albo:
- przekaźnik pompy paliwa
- wyczyścić styki przy komputerze w aucie - może coś nie łączy
- wymiana komputera.
Mówił, że błąd immobilizera, to przyczyna a błąd niskiego ciśnienia na listwie, to skutek.
Dodam, że mam zapasowy kluczyk do auta bez immobilizera i na nim w ogole nie odpala auto - na kluczyku z immo - auto odpala
UWAGA!!!
Jak jadę samochodem tak do 2000 obr./ min auto jedzie - jest ok - nie gaśnie.
Jak przekrocze 2000 , 3000 obr./ min auto momentalnie gaśnie - jakby odcinało paliwo - pompa paliwa i zawór na pompie wysokiego sa nowe, jak juz pisalem.
Pokrece rozrusznikiem jakas minute, auto odpala. Chyba magia.
PROSZĘ O POMOC, bo ja już nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić - auto 9-letnie i nie chce sie szczególnie pchać w koszty - sami rozumiecie.
Jeszcze raz - błagam o pomoc kogoś kto wie co może dolegać autu.