logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Berlingo 2.0 HDI 2001 90 KM RHY Bosch - gaśnie, błędy ciśnienia paliwa i immobilizera

fazik 08 Maj 2010 15:58 20516 14
REKLAMA
  • #1 8051186
    fazik
    Poziom 17  
    Ocena: 159
    Witam wszystkich.

Mam poważny problem z Berlingo 2.0 HDI 2001r. 90 KM RHY Bosch
    Samochód jest ojca.

Samochód kupiony w sierpniu ubiegłego roku. Ciągle świeciła się żółta kontrolka silnika, ale samochód normalnie działał - żadnych problemów.
    W styczniu w te duże mrozy w trakcie jazdy stanął - hol.
    Czyszczenie filtra paliwa, problemy z paleniem i jakoś działało - zrobiono około 1000 km. bezawaryjnie i nagle zgasł w trasie - hol.
    Raz jeździł, raz nie, chwile auto stalo i teraz pasuje cos pojezdzic i auto tak na 2 razy.

W tym tygodniu wymieniona została kompletna pompa paliwa z czujnikiem poziomu i zawór ciśnienia paliwa na pompie - problem nie ustąpił.
    Dziś pojechałem w końcu na komputer do mechanika - nie znam gościa, widziałem przy drodze szyld (a auto gasło), wstąpiłem , podpiął pod komputer i 2 błędy:

X-431 Tool Report

Code001:

Temporary fault
    Fuel high
    pressure
    monitoring.
    Lack of pressure (Leak)

Code002:

Temporary fault
    Engine
    immobilizer
    function.
    Function faulty

RHY BOSCH EDC15C2

Mechanik stwierdził, że albo:
    - przekaźnik pompy paliwa
    - wyczyścić styki przy komputerze w aucie - może coś nie łączy
    - wymiana komputera.

Mówił, że błąd immobilizera, to przyczyna a błąd niskiego ciśnienia na listwie, to skutek.
    Dodam, że mam zapasowy kluczyk do auta bez immobilizera i na nim w ogole nie odpala auto - na kluczyku z immo - auto odpala

UWAGA!!!

Jak jadę samochodem tak do 2000 obr./ min auto jedzie - jest ok - nie gaśnie.
    Jak przekrocze 2000 , 3000 obr./ min auto momentalnie gaśnie - jakby odcinało paliwo - pompa paliwa i zawór na pompie wysokiego sa nowe, jak juz pisalem.
    Pokrece rozrusznikiem jakas minute, auto odpala. Chyba magia.

PROSZĘ O POMOC, bo ja już nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić - auto 9-letnie i nie chce sie szczególnie pchać w koszty - sami rozumiecie.

Jeszcze raz - błagam o pomoc kogoś kto wie co może dolegać autu.
  • REKLAMA
  • #2 8051537
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 418
    Immo na pewno nie jest przyczyną. Trzeba sprawdzić wtryski i najlepiej podpiąć PPS .
  • #3 8051586
    fazik
    Poziom 17  
    PPS - co to i gdzie to można podpiąć - jakiś szczegół.

Dodam, że tak do 2000 obr./min to widze, ze moge jechac nawet i odleglosc 10 km, ale jak tylko mu docisne na ktorym kolwiek biegu - auto gasnie.

Dodano po 3 [godziny] 10 [minuty]:

Auto w ogóle nie zapala - świeci STOP. Nie wiem juz nic z tego.
  • REKLAMA
  • #4 8052509
    Ambulans
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Prawdopodobnie uszkodzony wtrysk a dokładniej końcówka rozpylacza. Najlepiej pod przelewy podłącz przezroczyste rurki i podczas kręcenia rozrusznikiem zobacz czy któryś przelew nie daje więcej paliwa niż inne. Jeżeli będzie jeden wylewał więcej paliwa niż inne to w tym wtrysku wymień rozpylacz i po problemie.
  • REKLAMA
  • #5 8053590
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8053599
    vauer6
    Poziom 18  
    Ocena: 147
    Dokladnie sprawdz cisnienie na pompie niskiego.Prawdopodobnie do wym.
  • REKLAMA
  • #8 8054932
    susu760
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,proponuje sprawdzenie wtryskiwaczy,jeżeli auto jeszcze odpala to najprawdopodobniej jest uszkodzony jeden wtryskiwacz.Ciśnienie na listwie spada z powodu jego uszkodzenia.Wtryski sprawdzisz w bardzo prosty sposób,na górną częsć wtrysku w miejsce przelewu wcisnąć dużą (ok.250ml) strzykawkę bez tłoka (na 4 wtryski) przekręć kilka razy rozrusznikiem,wtrysk na którym w strzykawce będzie najwięcej paliwa jest do wymiany.
  • #9 8059011
    fazik
    Poziom 17  
    Samochód scholowany dziś do mechanika. Komputer pokazuje 70 barów na pompie - to jest kręcąc rozrusznikiem. Czekam na info od mechanika, bo aku padł i musiał ładować.
  • #10 8059053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 8059452
    fazik
    Poziom 17  
    Fuel high
    pressure
    monitoring.

Monitorowanie wysokiego ciśnienia paliwa dokładnie tłumacząc...

Mechanik stawia na pompę wysokiego ciśnienia i taką zaklepałem na szrocie - 500 zł. Ehh jak to nie będzie pompa, to ja nie wiem co z tym autem.
  • #12 8061564
    vauer6
    Poziom 18  
    Ocena: 147
    To ze pompe niskiego wymieniales to nie znaczy ze ma cisnienie.
    Trzeba bylo sprawdzic cisnienie przed i za filtrem paliwa.
    Czesto zapomniany element.
  • #13 8061624
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    tak jak piszą koledzy wyzej, podstawy to :

-cisnienie nominalne, jezeli ma pompe zasilajaca to około 2 bary ciśnienia
    -manometrm elektronicznym do CR sprawdz na samej pompie 500 bar to minimum
    -wtryski na powrotach
    -co z DRV
    -czujnik cisnienia na listwie

wykluczyłbym immo

Kiedyś miałem taki bład i po kilku dniach walki z fordem transitem okazało sie ze uwalona była dwu masówka. Uwalone kolo sprawia ze ster czyta z czujnika połozenia wału rózne przyspieszenie kątowe. A co za tym idzie ma za małą dawke paliwa w danej chwili i wywala błąd od monitorowania cisnienia. To tak na marginesie, bo niewiem jak to się odnosi do citroena, ale jak już sprawdzisz wszystko, moze i to warto wziąc pod uwage?

spraw zeby silnik nie palił, odłacz regulator cisnienia. podłacz sie testerem i kręć silnikiem sprawdż czy obroty sie wachaja.
  • #14 8061832
    domellus
    Poziom 29  
    Ocena: 286
    Miałem podobny przypadek z berlingo i facet chciał wymieniac pompe itd. a tu trzeba było tylko jeden wtrysk wymienić.
  • #15 8067033
    fazik
    Poziom 17  
    Pompa wysokiego ciśnienia (używana) z zaworem i czujnikiem - 500 zł.
    Robocizna: 300 zł.

Razem: 800 zł. - auto jeździ - pompa daje 300 barów.

Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc.

Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z Citroën Berlingo 2.0 HDI z 2001 roku, który często gaśnie, a także wyświetla błędy związane z ciśnieniem paliwa i immobilizerem. Po wymianie pompy paliwa i czujnika, problemy nie ustąpiły. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wtryskiwaczy, ciśnienia na pompie niskiego ciśnienia oraz monitorowanie ciśnienia na listwie. Ostatecznie, po wymianie pompy wysokiego ciśnienia, auto zaczęło działać poprawnie, osiągając ciśnienie 300 barów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA