logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

po połączeniu radia z wooferem wciąga głośnik, dlaczego?

tomek7040 08 Maj 2010 19:23 4689 31
REKLAMA
  • #31 8082668
    Kosiarz44
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Dlatego wciąga membrane głośnika bo masz stałe napięcie na wyjściu. Teraz trzeba ustalić dlaczego tak się dzieje. Jak wcześniej pisałem (inni też) przyczyn może być wiele. Prawdopodobnie jest coś z wejściem wzmacniacze i to się przekłada na źle działające wyjście - wada fabryczna albo siadł jakiś element(-y). Jeszcze gorzej że nie masz schematu. W Twoim wypadku najlepiej sprawdzać elementy zaczynając od wejścia. Zacznij od sprawdzania tranzystorów miernikiem, potem sprawdź kondensatory. Pisałem Ci jak to robić: Wylutowujesz jeden element, sprawdzasz miernikiem i jeżeli jest ok to go spowrotem wlutowujesz, a jeżeli jest zły to wsadzasz dobry podzespół na jego miejsce.
  • REKLAMA
  • #32 8100103
    tomek7040
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Tranzystory kupiłem nowe i założyłem, ale po wymianie na zasilaniu głośnika pokazało sie napięcie 24 V, jak mam sprawdzić kondensator miernikiem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z subwooferem, który po podłączeniu do radia samochodowego wciąga membranę głośnika i powoduje nagrzewanie wzmacniacza oraz radia. Po analizie, sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie wzmacniacza, brak kondensatorów separujących na wejściu, a także problemy z masą lub przewodami RCA. Użytkownik potwierdza, że subwoofer działa poprawnie na wejściu Hi-input, co sugeruje, że problem leży w torze sygnałowym RCA. Po dalszych testach, stwierdzono obecność stałego napięcia na wyjściu wzmacniacza, co wskazuje na jego uszkodzenie. Użytkownik rozważa naprawę wzmacniacza, ale także możliwość zakupu nowego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA