logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bojler 80l z grzałką dla 2 osób – poziomy z podwójną wężownicą czy pionowy?

Mietek-MK 09 Maj 2010 20:15 1945 8
  • #1 8056028
    Mietek-MK
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich i każdego z osobna.
    Potrzebuję porady jaki mam kupić bojler c.w.u. 80l najlepiej z grzałką. Bojler będzie tylko przeznaczony dla 2 osób. Woda ciepła będzie tylko z niego doprowadzona do baterii wannowej. Czy będzie dobry poziomy z podwójną wężownicą (czy wystarczy i jak długo woda będzie się nagrzewała?), czy lepiej szukać pionowego z wężownicą spiralną (trudno znaleźć, a jak już to cena powalająca)?
  • #2 8059868
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Kolego - na jakie paliwo ma być ten podgrzewacz prócz grzałki.
  • #3 8059918
    Mietek-MK
    Poziom 10  
    Na paliwo stałe
  • #4 8060796
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2608
    Mietek-MK napisał:
    czy lepiej szukać pionowego z wężownicą spiralną

Takie mają dużą moc, więc do kotła na paliwo stałe nie za bardzo.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #5 8067663
    Mietek-MK
    Poziom 10  
    Jestem laikiem, i stąd moje następne pytanie. Wybrałem wymiennik poziomy z podwójną wężownicą + grzałka 2kw firmy kospel. W górnej części wymiennika znajduje się wylot ciepłej oraz cyrkulacja i do czego służy ta owa cyrkulacja?
  • #6 8067840
    marcin833
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Podłączasz sobie do niej pompkę która będzie wymuszała obieg wody C.W.U, więc zawsze po odkręceniu będziesz miał ciepłą wodę w kranie. Ale w zależności od Twojej instalacji może być wymagana ingerencja w instalację C.W.U
  • #7 8067961
    Mietek-MK
    Poziom 10  
    A w takim razie jest konieczne podłączanie tej pompki czy nie ? Nie zależy mi na tym aby zawsze mieć ciepłą wodę.
  • #8 8068223
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Nie jest konieczne. Można zaślepić ten króciec.
  • #9 8068242
    Mietek-MK
    Poziom 10  
    OK. Dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej zakupu bojlera c.w.u. o pojemności 80l z grzałką, przeznaczonego dla dwóch osób, z ciepłą wodą doprowadzoną do baterii wannowej. Pojawia się pytanie, czy lepszy będzie bojler poziomy z podwójną wężownicą, czy pionowy z wężownicą spiralną. W dyskusji poruszono również kwestie związane z podłączeniem pompki do cyrkulacji wody, która nie jest konieczna, jeśli użytkownik nie potrzebuje stałego dostępu do ciepłej wody. Użytkownik zdecydował się na wymiennik poziomy z podwójną wężownicą i grzałką 2kW firmy Kospel.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA