logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 3041/2 - jak przestroić na pasmo 172 MHz do nasłuchu?

konti 09 Maj 2010 21:41 2634 9
REKLAMA
  • #1 8056596
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Witam doświadczone grono radiowców :) Dopadłem ostatnio kilka radyjek 3041/2 Chciałbym przestroić jedno bądź spróbować przestroić . Zainteresowałem się KF :) Czytałem , że trzeba się troszkę namęczyć , aby to wrzucić na 2m lub na 70cm . Nie wiem gdzie szukać tutaj szukałem ale nic nie znalazłem . Może inne wyroby radmora mogłyby być wzorem . Doradzicie coś , czy w ogóle spróbować bądź nie ? jak myślicie ? Ps. Pasmo na które miało by działać to coś około 172 Mhz aha radio ma być tylko do nasłuchu !:) więc nadajnik idzie do rozmontowania :)
  • REKLAMA
  • #2 8056950
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    konti napisał:
    Witam doświadczone grono radiowców :) Dopadłem ostatnio kilka radyjek 3041/2 Chciałbym przestroić jedno bądź spróbować przestroić . Zainteresowałem się KF :) Czytałem , że trzeba się troszkę namęczyć , aby to wrzucić na 2m lub na 70cm . Nie wiem gdzie szukać tutaj szukałem ale nic nie znalazłem . Może inne wyroby radmora mogłyby być wzorem . Doradzicie coś , czy w ogóle spróbować bądź nie ? jak myślicie ? Ps. Pasmo na które miało by działać to coś około 172 Mhz aha radio ma być tylko do nasłuchu !:) więc nadajnik idzie do rozmontowania :)

Uściślijmy: pasmo 2m, 70cm czy okolice 172MHz (to nie pasmo amatorskie :D ). A co do zainteresowania KF - szkoda, że to radio to UHF bo oryginalnie R-3041 pracuje gdzieś w okolicach 300MHz jeśli się nie mylę :)
    Pytanie jakim sprzętem pomiarowym dysponujesz i jakie masz doświadczenie w takich modernizacjach? Przekonałem się na własnej skórze, że mając nawet dokładny opis a nie posiadając przyrządów to walka z wiatrakami.
  • REKLAMA
  • #3 8057230
    konti
    Poziom 27  
    Witam generalnie chodzi mi tylko o nasłuch 172mhz do dyspozycji mam miernik lutownica oscyloskop częstotliwościomierz generator 20mhz ,ale generator musze pożyczyć ;) a z tym pasmem 2m i 70cm - to słyszałem , że aby przestroić te radio to trzeba się namęczyć ;) A z radiem to prawda on pracuje jako duo simplex (takie jakie dostałem odbiera na 342mhz a nadaje na 175 )
  • #4 8057430
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Zacytuję pewną wypowiedź z Elektrody:
    Cytat:
    FM3041,/ to simpleksowa wersja na pasmo 336-344 MHz, odstęp 25 kHz, stopień mocy z pasma 162-170 MHz, trochę sie trzeba namęczyć by przestroić tak na pasmo 2 metry jak i na 70 cm...
    3041/1 simpleks 300-308 MHz
    3041/2 simpleks 336-344 MHz
    3041/3 duosimpleks nadawanie 300-308 MHz odbiór 336-344 MHz
    3041/4 dousimpleks przeciwstawnie do wersji /3 (na stacje bazowe)

Według tej rozpiski to radio na pasmo 336-344MHz o mocy 0,5-1W.
    Czy radio było w jakikolwiek sposób modyfikowane czy jest w oryginalnym wykonaniu? Czy posiadasz przetwornicę? Radio jest zasilane -24V (+ na masie).
    Proponuję zastukać do kolegi SP2GPC i zapytać czy się nie podejmie modernizacji.
    Jeśli czujesz się na siłach możesz wypruć oryginalną głowicę odbiornika i wrzucić nową, przykładowo taką. Zamiast oryginalnego generatora synteza przykładowo LM7001 lub TSA6057 albo nieśmiertelna SAA1057 (poszukaj na Elektrodzie).
    Oczywiście zarówno głowicę jak syntezę musisz dopasować sobie do "niebieskiego" pasma które Cię interesuje :D.
  • REKLAMA
  • #5 8057515
    konti
    Poziom 27  
    Radio jest w orginale działa wszystko szumi :) nie widać ingerencji kogoś obcego :) Radio mam z przetwornicą z 230/24 :D Napisałem przed chwilą do SP2GPC zobaczmy co odpisze ;) W razie co to mam tych radyjek do bólu ;) a zupy z nich nie będę gotował.
  • #6 8063175
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    konti napisał:
    (...)A z radiem to prawda on pracuje jako duo simplex (takie jakie dostałem odbiera na 342mhz a nadaje na 175 )

A jak ten fakt odkryłeś?

Fabryczne konstrukcje takiego shiftu nie przewidują, i nigdy nie produkowały takich urządzeń. Chyba że ktoś samodzielnie wpakował do jednej obudowy inny nadajnik i inny odbiornik.

Shift dla pasma ( byłego pasma) 300MHz był przewidziany na 36MHz :!:
  • REKLAMA
  • #7 8063770
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 235
    Być może Kolega miał odbiornik na pasmo 175 MHz i pojawiła się jakaś intermodulacja z któregoś powielacza. A tak poza tym warto toto przerabiać?? W końcu docelowo wszystko ma być kodowane cyfrowo. Jeśli już nie jest. Czyli narobisz się a zbyt wiele nie posłuchasz. Pozdrawiam ! :)) Aha ! Tam jest podwajacz na waraktorze ( to nie jest potrajacz jakby się młodym kolegom wydawało!) No i mamy 175 MHz razy dwa daje ok 348 MHz ( 350) czyli jesteśmy w domu. Pozdrawiam ! :))
  • #8 8068065
    konti
    Poziom 27  
    Witajcie Więc lipa z tym blaszakiem a radio zew można podobno przestroić mam kilka zew-ów na 300mhz i kilka zewików niech ktoś potwierdzi czy da rade je przeciagnąć na 2m
  • #10 8068247
    konti
    Poziom 27  
    Dziękuję własnie wczesniej czytałem ten temat :D robota nie oplacalna w przypadku obydwu Radio telefonów swoją drogą dobry klin pod koło :D Myślę , że temat można zamknąć

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat przestrojenia radia Radmor 3041/2 na pasmo 172 MHz do nasłuchu. W dyskusji poruszono kwestie związane z oryginalnym zakresem pracy radia, które wynosi około 300 MHz, oraz trudnościami związanymi z modyfikacją. Użytkownik dysponuje podstawowym sprzętem pomiarowym, takim jak lutownica, oscyloskop i częstotliwościomierz, ale potrzebuje pożyczyć generator. Wskazano na możliwość wymiany głowicy odbiornika oraz syntezatora, a także na potrzebę przetwornicy zasilającej. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że przestrojenie może być skomplikowane i niekoniecznie opłacalne, biorąc pod uwagę przyszłość cyfrowej transmisji.
REKLAMA