logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena sprzętu do stacji meteo z ATmegą128 i modułem GSM - porady ekspertów

Gżehó 10 Maj 2010 13:25 4370 13
REKLAMA
  • #1 8058284
    Gżehó
    Poziom 22  
    Ocena: 106
    Hej

W innym temacie na forum poruszałem problem samych statystyk/wykresów dostępnych na stronie www, jednak chciałbym jeszcze skonsultować z fachowcami część sprzętową.

Otóż pierwotnie miałem wykorzystać ciekawy układ z ATmegą128, jednak sprzedawca mnie oszukał i nie otrzymałem zamówionego sprzętu, zatem muszę się zaopatrzyć ponownie.
    Póki co chciałem zainwestować w zestaw startowy, sam projekt płytki będę wykonywał dopiero na koniec, jeśli znajdę na to czas :)

Jak to ma wyglądać :) Otóż kontrolera chciałbym podłączyć wyświetlacz LCD 2x16, chciałbym wykonywać pomiar temp./wilg./ciś. oraz wysłać zarejestrowane dane poprzez moduł GSM do serwera.

Mniej więcej wybrałem sprzęt, chciałbym jednak by ktoś to ocenił i jeśli to możliwe ew. opierniczył lub skorygował to co sobie wymyśliłem :)

Miałem kiedyś styczność z podobnym produktem jak zestaw Gotronik z atmegą 16:

Klik
    Byłoby to dla mnie rozwiązanie rewelacyjne, ze względu na to iż mógłbym uruchamiać na tym następne w kolejce projekty :)

Czujniki:

-czujniki temp i wilg. SHT11
    -ciśnienia sensorstechnics CSDX0811BARO lub Motorola MPX4115a

Do tego "starter" GSM z modułem simcom sim300c(w nieco niższej cenie)

Klik]

No i tyle w zasadzie, czy są jakieś przeciwwskazania dla takiego zestawu ??

Jeszcze sprawa serwera bo tutaj nie bardzo wiem co z tym zrobić, jakiś stary telefon Siemensa+kabel czy w jaki sposób wysłać poprzez GSM te dane ??

Dziękuję z góry za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8058295
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Gżehó napisał:

Jeszcze sprawa serwera bo tutaj nie bardzo wiem co z tym zrobić, jakiś stary telefon Siemensa+kabel czy w jaki sposób wysłać poprzez GSM te dane ??

Mając do dyspozycji SIM300 nie potrzeba nic więcej (wysyłasz dane przez GPRS). Pozostaje sprawa serwera i odpowiedniego skryptu po jego stronie.
  • #3 8058317
    Gżehó
    Poziom 22  
    Tzn. jeśli chciałbym wykorzystać np. swój domowy serwer to takie rozwiązanie wchodzi w grę, czy musiałbym myśleć o czym innym??
  • #4 8058338
    markosik20
    Poziom 33  
    Gżehó napisał:
    Tzn. jeśli chciałbym wykorzystać np. swój domowy serwer to takie rozwiązanie wchodzi w grę, czy musiałbym myśleć o czym innym??

Musisz znać tylko IP tego swojego serwera.
  • REKLAMA
  • #5 8058515
    Gżehó
    Poziom 22  
    No to świetnie, takie coś mnie urządza :)

A jak z resztą, może być ?

Ew. da się taniej??
  • #6 8058674
    netsecurite.pl
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    po taniości bym tego nie urządzał zwłaszcza że napewno zależy Ci na tym aby działało stabilnie i bez niespodzianek
  • REKLAMA
  • #7 8059025
    Gżehó
    Poziom 22  
    No zgadza się, ja tam na sprzęcie i jego jakości niespecjalnie się znam to też wolałem zapytać :)
  • #8 8059030
    netsecurite.pl
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    elementy dobrałeś dobrze ,teraz tylko dobrze narysowany schemat i projekt PCB przed Tobą ...
  • #9 8059232
    Gżehó
    Poziom 22  
    No, ale to chyba na koniec, ew. jak mnie programowanie znudzi :)

A powiedzcie mi, bo z tego co ew. czytałem w innych(podobnych projektach) to widziałem, że niektórym udało się zamówić np. "próbki" czujników, jak to jest ??
    Nie powiem, że bym się ucieszył :?
    Za same te czujniki dam ze 100zł+elementy potrzebne do podłączenia :(
    Ale sobie projekt wymyśliłem :D

EDIT

Są gdzieś na forum tak w ogóle schematy układów sterujących do tych czujników ?? Tzn. wykaz elementów i schemat podłączenia takich czujników do procesora??
  • #10 8059284
    markosik20
    Poziom 33  
    Gżehó napisał:
    Za same te czujniki dam ze 100zł

Zawsze można wykorzystać inny tańszy (rezystancyjny) czujnik wilgotności, lecz będzie więcej zabawy z podłączeniem i kalibracją.
  • REKLAMA
  • #11 8485627
    Gżehó
    Poziom 22  
    Hej

Nie miałem zbytnio czasu na zabawy z tym projektem, czy ktoś dysponuje może jakimś schematem podłączenia czujnika MPX4115a tak by poprawić jego czułość? Generalnie mam problem z dostępnością elementów występujących w podobnych projektach, które znalazłem :)

Chętnie bym również przygarnął jakieś materiały na temat samej obsługi czujnika.

Dzięki za ew. pomoc.

Pozdrawiam
  • #12 8486155
    jaca_76
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Tutaj
    Link
    schemat który ja stosuję a tutaj kod
    Link
  • #13 8487601
    Sh44dow
    Poziom 16  
    Ocena: 963
    Być może zainteresuje Cię mój projekt - http://silent.it.cx/home/2010/05/13/rejestrator-temperatury-v2/ .

Wyniki udostępniam przez WWW - http://silent.it.cx/templogger/ .

Różni się tym, że wyniki są zapisuję na karcie SD i wrzuca, od czasu do czasu przez FTP. Mój skrypt w PHP czyta pliki tekstowe z odpowiedniego folderu i generuje wykresy. Jak chcesz skrypt to pisz.
  • #14 8498390
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Gżehó napisał:
    Hej

-czujniki temp i wilg. SHT11
    -ciśnienia sensorstechnics CSDX0811BARO lub Motorola MPX4115a

Zastosuj lepiej czujnik ciśnienia Sensortechnics z serii HDI0811. Ta rodzina jest tańsza od serii BARO a mierzy dokładnie tak samo.

Pracuje właśnie z kilkoma czujnikami ciśnienia od Sensortechnicsa i powiem że jestem bardzo zadowolony. Bardzo przyzwoite elementy i przede wszystkim obsługa programowa bardzo prosta. Polecam wszystkim.
    Szkoda że Sensortechnics to w Polsce firma praktycznie nieznana.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje porady dotyczącej sprzętu do stacji meteorologicznej opartej na ATmega128 i module GSM. Chce podłączyć wyświetlacz LCD 2x16 oraz czujniki do pomiaru temperatury, wilgotności i ciśnienia, a dane przesyłać na serwer. Forumowicze sugerują wykorzystanie modułu SIM300 do przesyłania danych przez GPRS oraz podkreślają znaczenie stabilności sprzętu. Wskazują na możliwość użycia tańszych czujników, takich jak rezystancyjne czujniki wilgotności, oraz polecają czujnik ciśnienia Sensortechnics HDI0811 jako dobry wybór. Użytkownik pyta również o schematy podłączenia czujników oraz możliwość zamówienia próbek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA