logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Star Wintype 4000 - Jak usunąć poziome paski z wydruku?

kot146 21 Sie 2004 12:04 2021 7
REKLAMA
  • #1 805752
    kot146
    Poziom 11  
    Mam problem z tą drukareczką - drukuje ładnie , tekst jest dobrzrze wpalony, ale niestety na wydruku występują poziome paski - ok 12 - 14. Nie mam instrukcji regeneracji tonera do niej, nie wiem czy winna jest drukarka , czy toner?
    Załączam skan wydruku - Może ktoś wie co zrobić ,żeby znowu zaczęła drukować?

Z góry dzięki.
    Załączniki:
    • Star Wintype 4000 - Jak usunąć poziome paski z wydruku? DRUK.JPG (79.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 805757
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    musisz zmierzyć odległość między regularnymi paskami, ale z tego zo tu widzę to jest jakieś 90mm, sprawdż obeód bebna, a będziesz wiedział czy się pokrywa z odległościa na kartce i czy to on jest uszkodzony, a jak to nie beben to szukaj czegoś co ma obwód własnie taki jak jest odstęp. Mówimy tu oczywiście o regularnym odstepie, a na tej stronie taki występuje.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 805921
    kot146
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedż - czyli chodzi o bęben światłoczuły?
  • #4 808816
    Alcedo
    Poziom 23  
    No nie powiedziałem, że chodzi o bęben, bo nie znam tej drukarki, napisałem tylko jak to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 811819
    kot146
    Poziom 11  
    Dzięki za informacje - muszę z nią jeszcze troszke popracować : )
  • #6 812105
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Przykra sprawa, ale masz walnięty laser. Możesz jedynie spróbować go podregulować. Na płytce elektroniki powinny być potencjometry. Przynajmniej w HP-kach są.
  • REKLAMA
  • #7 812803
    Alcedo
    Poziom 23  
    pawelzelt - jak po tym wydruku możesz stwierdzić, że to laser ?
  • #8 3900353
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Witam!

Mam podobny problem tylko u mnie czasem wydrukuje
    z pięć stron z jednym paskiem w różnych miejscach a następnie drukje jak popadnie 3,4,..8 pasków w różnych miejscach a do tego robi się coraz bardziej szare tło.
    Czego to jest wina ? Pojawiło się po czyszczeniu lasera
    ale to raczej nie jego wina.
    Dlaczego najpierw drukuje kilka stron tylko z jednym paskiem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Star Wintype 4000, która drukuje z poziomymi paskami (około 12-14), mimo że tekst jest dobrze wygrzany. Dyskusja sugeruje, że przyczyną może być uszkodzony bęben światłoczuły lub element o obwodzie odpowiadającym odległości między paskami (około 90 mm). Zaleca się zmierzenie obwodu bębna i porównanie z odstępem pasków na wydruku. Inna sugestia wskazuje na możliwą usterkę lasera, który można próbować regulować za pomocą potencjometrów na płytce elektroniki, analogicznie do rozwiązań stosowanych w drukarkach HP. Wątpliwości co do diagnozy lasera zostały wyrażone, podkreślając potrzebę dokładniejszej analizy. W podobnym problemie z paskami i szarym tłem po czyszczeniu lasera, przyczyną może być uszkodzenie lub niewłaściwa regulacja elementów drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA