logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Torus 23.23WXT - brak modulacji płomienia przy c.w.u., wyłączanie palnika

sp9tnz 10 Maj 2010 22:19 5246 15
  • #1 8060729
    sp9tnz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Od kilku dni kocioł dziwnie zachowuje się przy c.w.u. Zapala się normalnie, pali cały czas dużym płomieniem (nie ma modulacji, zmniejszenia płomienia). Po kilku minutach głowny palnik gaśnie (woda leci nadal) i na wyswietlaczu pojawia się "Ł z migającą kropką"- wg instrukcji:" wyłaczenie palnika głównego - temperatura w instalacji c.o. powyżej 90 stopni C podczas zapotrzebowania na ciepłą wodę użytkową". Po chwili palnik główny zapala się, pojawia się ten sam symbol bez migajacej kropki - "zapotrzebowanie na ciepło w układzie c.w.u." - następnie sytuacja się powtarza: palnik gaśnie itd. Do tej pory tego nie było, płomień zmniejszał się i palnik podgrzewał wodę bez przerwy. Przy właczonym ogrzewaniu c.o. palnik działa prawidłowo - jest modulacja płomienia, pompa też działa. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić ? Czy jest to np. uszkodzony wymiennik c.w.u. ?
  • #2 8061473
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    Kocioł wymaga przeglądu serwisowego . Przyczyna może być zakamieniony wymiennik . Należy też sprawdzić czujnik temperatury CWU.
  • #3 8061508
    sp9tnz
    Poziom 12  
    Faktycznie, dziękuję. czy można jeszcze dostać taki wymiennik ? Czujnik cwu sprawdzę miernikiem, co do przeglądu to racja, ale przychodzili "fachowcy", kiwali głowami i po paru dniach sytuacja się powtarzała. Tak więc jeżeli usterka nie dotyczy gazu najpierw próbuję poradzić coś sam. Może nie jest to wymiennik bo usterka pojawiła się nagle, kamień w wymienniku odkłada się stopniowo i wcześniej nie zauważyłem problemów z cwu, a więc może tylko czujnik. Sprawdzę i napiszę.
  • #4 8076125
    sp9tnz
    Poziom 12  
    Sprawdziłem czujniki co i cwu, są sprawne - rezystancja zmienia się przy zmianie temperatury (odwrotnie).
    Zauważyłem, że temperatura w małym obiegu wody bardzo szybko narasta, natomiast po drugiej stronie wymiennika rurki są zimmne, rozgrzewają się po długim czasie, a więc wymiennik. Czy można taki jeszcze dostać, może ktoś ma sprawny i jest zbędny ?
  • #6 8078459
    mirrzo

Ocena: 2608
    No już nie tak chętnie jak kiedyś. Sprzedają tylko dla serwisu. Ale mogą podesłać kogoś kompetentnego.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #7 8083813
    serwisant73
    Taką pomoc miałem na myśli:D
  • #8 8084065
    systemgaz
    Poziom 23  
    Ocena: 177
    sp9tnz napisał:
    Od kilku dni kocioł dziwnie zachowuje się przy c.w.u. Zapala się normalnie, pali cały czas dużym płomieniem (nie ma modulacji, zmniejszenia płomienia). Po kilku minutach głowny palnik gaśnie (woda leci nadal) i na wyswietlaczu pojawia się "Ł z migającą kropką"- wg instrukcji:" wyłaczenie palnika głównego - temperatura w instalacji c.o. powyżej 90 stopni C podczas zapotrzebowania na ciepłą wodę użytkową". Po chwili palnik główny zapala się, pojawia się ten sam symbol bez migajacej kropki - "zapotrzebowanie na ciepło w układzie c.w.u." - następnie sytuacja się powtarza: palnik gaśnie itd. Do tej pory tego nie było, płomień zmniejszał się i palnik podgrzewał wodę bez przerwy. Przy właczonym ogrzewaniu c.o. palnik działa prawidłowo - jest modulacja płomienia, pompa też działa. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić ? Czy jest to np. uszkodzony wymiennik c.w.u. ?

Warto sprawdzić czujnik NTC, a jak będzie sprawny to resztę. Koszt sondy, w zależności od rezystancji, to jakieś 30-60 złotych netto. Dzięki wolnemu rynkowi i Unii Europejskiej części zamienne są dostępne obecnie dla każdego w sklepach internetowych, akcjach oraz we wspomnianym serwisie producenta wraz z usługą. Warto przypomnieć, że gwarantem sprzedanych podzespołów jest ostateczny sprzedawca.
  • #9 8085038
    sp9tnz
    Poziom 12  
    Czujnik NTC to czujnik pomiaru temperatury, tak?
    W kotle mam dwa: w obiegu co i w obiegu wtórnym(po wymienniku ciepła) cwu.
    Sprawdzałem, obydwa działają prawidłowo. Czujnik co wyłącza płomień przy przekroczeniu temp. bo wymiennik słabo odbiera ciepło - czujnik cwu nie zdąży zareagować i spowodować zmniejszenia płomienia, czyli woda w obiegu pierwotnym nagrzewa się bardzo szybko, natomiast za wymiennikiem wzrost temp. jest bardzo wolny, przepływ cwu z kranu jest prawidłowy. Dlatego dedukuję, ze to wymiennik.
    Funkcja co (ogrzewania) działa prawidłowo, płomień jest modulowany. Te czujniki zachowują się identycznie(zmiany rezystancji), przewody i złącza są ok. Czy moje rozumowanie jest prawidłowe ?
  • #10 8085057
    mirrzo

sp9tnz napisał:
    Czy moje rozumowanie jest prawidłowe ?

Jak najbardziej prawidłowe. Skoro wywala STB, masz zabrudzony wymiennik. Niekoniecznie do wymiany, można wypłukać.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #11 8085449
    sp9tnz
    Poziom 12  
    Jak to zrobić ?
    I czym ?
  • #13 8086028
    sp9tnz
    Poziom 12  
    Z pompą to będzie ciężko, ale myślę, żeby zalać wymiennik zimnym roztworem (po umieszczeniu w jakimś garnku), potem doprowadzić do wrzenia, chwilę pogotować, zostawić do ostygnięcia, przepłukać i w razie potrzeby powtórzyć. Nie wiem czy to da pożądany efekt. Może jakiś inny pomysł ? Trzeba problem przemyśleć, skąd taka pompa ...
  • Pomocny post
    #14 8086454
    mirrzo

Zanieś do firmy ciepłowniczej w swoim mieście lub serwisanta. Usługa będzie tańsza niż nowy wymiennik.
    Doprowadzenie do wrzenia nie załatwi sprawy, bo kamix działa w temp ok 55 stopni
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • Pomocny post
    #15 8087479
    serwisant73
    Wypłucze ci go prawie każdy instalator lub serwisant . Zapłacisz zdecydowanie mniej niż za nowy a popracuje jeszcze ładnych parę lat...
  • #16 8111400
    sp9tnz
    Poziom 12  
    Muszę napisać, że odniosłem sukces. Za radą doświadczonego serwisanta użyłem kwasku cytrynowego - 5 paczek na 1 litr wody. Pomogło, kocioł działa prawidłowo. Jeżeli kogoś interesują szczegóły operacji, chętnie odpowiem.

Podsumowanie tematu

✨ Kocioł Torus 23.23WXT wykazuje problemy z modulacją płomienia podczas podgrzewania ciepłej wody użytkowej (c.w.u.). Użytkownik zauważył, że palnik zapala się, ale nie zmniejsza płomienia, co prowadzi do jego gaśnięcia po kilku minutach. Na wyświetlaczu pojawia się komunikat o wyłączeniu palnika z powodu zbyt wysokiej temperatury w instalacji c.o. Użytkownik sprawdził czujniki temperatury, które działają prawidłowo, oraz zauważył, że wymiennik c.w.u. może być zanieczyszczony. Użytkownicy forum sugerują przegląd serwisowy, sprawdzenie czujnika NTC oraz czyszczenie wymiennika. Ostatecznie, po zastosowaniu kwasku cytrynowego do czyszczenia, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA