Witam, od razu mówię że nie mam zamiaru zrobić windowsa ani linuxa. Mam zamiar zrobić na początek coś w stylu Helo Word. Tylko mam pewien problem, potrzebuje jakichś narzędzi do tego. Czyli jakiś kompilator języka C . Czy istnieją biblioteki do obsługi karty graficznej trybie VGA?
Odpowiedzi na prawie wszystkie pytania są na tej stronie. Tylko najpierw dokładnie przeczytaj wszystkie artykuły z działu Basic introduction, a potem pozostałe, inaczej możesz stracić tylko czas, chęci i nerwy. O obsłudze jakiejkolwiek grafiki na początek właściwie zapomnij.
GCC.
Naucz się C i assemblera.
Jeśli chcesz pisać OS, musisz te dwa języki znać w takim stopniu, byś myślał kodem tych języków.
Inaczej zapomnij o czym kolwiek
Hmm, a jak wygląda Hello World w pisaniu OS'a? Najpierw zapoznaj się dokładnie z mechaniką C i asm, jak zamkniesz oczy powinieneś umieć wyobrazić sobie n-wymiarowy problem a zaraz obok jego rozwiązanie w C lub asm. Wtedy dopiero zacznij przejmować się narzędziami do pisania OSów.
szakal_1990 napisał:
Na pierwsze Ci podpowiem, C jest już starym językiem. ściągnij z neta DEV C++, działa niemal że na każdym komputerze i jest darmowy. Z tym drugim nie wiem o co chodzi.
Pisanie systemów operacyjnych to jedna z najtrudniejszych rzeczy w całej informatyce, bo trzeba wiedzieć, jak działa komputer na najniższym poziomie, jaki może interesować programistę. Hobby ciekawe, ale wypada mieć na półce i w głowie kilka grubych tomów opisujących ten temat.
Przede wszystkim raczej nauka Assemblera, po to by zapoznać się z architekturą systemu, wpisywanie wartości do rejestrów itd., gdy bedziesz umiał już to, zapoznanie się z C będzie formalnością.
A najlepiej zapoznaj się z tym jak działa Windows/Unix i działaj podobnie zgodnie z architekturą.
Coś tam udało mi się zrobić z gotowców. Ale potrzebuje jakiejś wirtualnej maszyny w której będę mógł podejrzeć co jest w ramie, przydało by się też żeby mogła dziać w trybie krokowym. To by bardzo ułatwiło prace bo mógłbym śledzić wszystko na bieżąco. Czy istnieje coś takiego ?
gcc?
A jak już opracujesz swoją nową bibliotekę standardową (libmyc ) to przekompilujesz gcc z tą biblioteką i będziesz miał gcc dla tego systemu wyłącznie.
Ale jeśli chcesz naprawdę tworzyć system, to warto wiedzieć więcej, szczególnie na temat procesorów 32 i 64 bitowych. Zestaw rozkazów myśle to najłatwiejsza strona działania procesora. Poważniejsze problemy to przydział pamięci, kontrola procesów, obsługa procesorów wielordzeniowych, peryferia, itp. itd.
✨ W dyskusji poruszono temat narzędzi do tworzenia prostego systemu operacyjnego, w stylu "Hello World". Użytkownik poszukiwał kompilatora języka C oraz bibliotek do obsługi karty graficznej w trybie VGA. Odpowiedzi sugerowały naukę języków C i assemblera, jako kluczowych do zrozumienia działania systemów operacyjnych. Wskazano na trudności związane z pisaniem OS-ów oraz potrzebę znajomości architektury komputerów. Użytkownik zapytał o wirtualne maszyny do debugowania oraz o kompilację do plików binarnych, co spotkało się z odpowiedzią dotyczącą użycia GCC. Wspomniano również o kursach i zasobach dotyczących programowania systemów operacyjnych. Wygenerowane przez model językowy.