logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prowadzenie masy w wzmacniaczu DIY - 4 końcówki mocy

Tomq 17 Maj 2010 21:56 1020 0
REKLAMA
  • #1 8088175
    Tomq
    Poziom 38  
    Ocena: 187
    Witam.

Zbudowałem wzmacniacz oparty na Lm 3886, dwie kostki, czyli stereo. W tej konfiguracji nie było problemów.

Ostatnio rozbudowałem go o kolejne dwie kostki i pojawił się głośny przydźwięk sieciowy. Próbowałem sobie z nim poradzić na wszystkie sposoby i nie potrafię go wyeliminować.

Proszę nie pytać o ekranowanie przewodów itp, bo w tej materii nic nie zmieniałem. Brum pojawił się po dołożeniu kolejnych kostek, a więc na pewno jest to sprawą źle poprowadzonej masy.

Dodatkowo:
    - Źródłem jest odtwarzacz CD.
    - Na jeden kanał mamy po 2 kostki LM 3886 - jedna obsługuje głośnik niskotonowy, druga wysokotonowy.
    - W układzie zamontowano 2 potencjometry, jeden obsługuje prawy kanał, drugi lewy
    - Transformator i kondensatory filtrujące są odpowiednie.
    - Nie ma tu żadnych przedwzmacniaczy, sygnał idzie bezpośrednio z CD.
    - Pierwsza para to Lm3886, druga to Lm 3876 (różnią się tylko mocą)

1. Na początku było tak (nie było brumu mimo nieświadomie zrobionej pętli masy i nie ekranowanych przewodów):

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

2. Potem dołożyłem 2 kości, ale oczywiście byłą znaczna pętla masy:
    Prowadzenie masy w wzmacniaczu DIY

3. Potem chciałem ją zlikwidować prowadząc masę w punkt ale nic to nie dało:

4.

Co ciekawe w takim podłączeniu nie ma przydźwięku gdy głośniki są podpięte do kostek nr 3 i nr 4, w kostkach 1 i 2 przydźwięk jest.

Opcja 3 w porównaniu do 2 cechuje się innym rodzajem przydźwięku. W opcji 2 był to typowy dość głośny brum, natomiast w opcji 3 brum ma taki charakter jakby masa od wejścia nie była podłączona (kiedyś przy 2 kostkach jak wszystko było jak należy przypadkiem nie dołączyłem masy od CD i właśnie tego typu brum jest teraz). Ale to chyba nie ma znaczenia, ważne, że cały czas słychać brum.

Proszę o sugestie na temat właściwego sposobu prowadzenia masy

Moderowany przez prezeswal:

Regulamin p.10.5, p.14, p.15 i p.16 => kosz.
    Kolejne zamieszczenie tematu z kosza (naruszającego regulamin) spowoduje stosowne sankcje.

• REKLAMA
REKLAMA