Witam! Z racji iż w końcu zamontowałem w sypialni TV nastała potrzeba rozbudowania do niego jakiegoś systemu audio. Kolumny już posiadałem, brakowało tylko czegoś aby je napędzić. Najprostszy, jako że zajmuje się elektroniką tylko hobbistycznie, wydał mi się do zrobienia wzmacniacz na układach LM3886. I taki też zrobiłem...
Zasilanie:
- Transformator toroidalny 2x27V 250VA
(po wyprostowaniu daje ok. +-38V)
- Dwa mostki z szybkich diod MUR820
- Filtrowanie 4x 10.000uF
- Układ Standby własnej konstrukcji. Zasilacz na załączonym wyłączniku tylnym nie pobiera dużo energii.
Standby:
Zwykły układ na dwóch przekaźnikach, po przekręceniu gałki głośności (potencjometr z włącznikiem) uruchamia się duży transformator końcówek mocy oraz zasilanie 12V dla diod, wentylatorów i opóźnionego załączenia głośników. Na załączonym włączniku z tyłu obudowy działa tylko dioda na tylnym panelu. Układ zasilany osobnym transformatorem 12V 4VA na płytce.
Końcówki mocy:
Tu wybrałem płytki z oferty advanceelectronic a mianowicie A-116, potrzebne elementy kupiłem w sklepie elektronicznym. Wybrałem je ze względu na prostotę i łatwość budowy. U mnie układ oddaje ponad 2x50W RMS przy impedancji 8 Ohm - mi wystarczy.
Chłodzenie radiatorami 80x60mm oraz wentylatorami 60x60mm które połączone są z włącznikiem termicznym NO 5A/60*
Układ opóźnionego załączania głośników:
Kit z oferty Nord Elektornik. Zestaw NE085 - miałem go złożone już wcześniej.
Obudowa:
Założenia były takie żeby obudowa była jak najmniejsza i nie wyglądała dziwnie w sypialni
- Boki:
Boki są właśnie ze sklejki #21mm pomalowanej bejcą na kolor Orzech i polakierowanej lakierem bezbarwnym. Wycinałem na frezarce, udało się w nich fajnie zmieścić wentylatory 60x60mm, oraz podfryzować jeden boczek aby toroid nie zajmował tyle miejsca.
- Dół:
Dół jest z blachy #2mm polakierowanej na czarny mat. Dodatkowo wyciąłem podłużne otwory pod radiatory dla lepszego chłodzenia i nawierciłem otworki do mocowania płytek z elektroniką i nóżek. Nogi przednie wziąłem z jakiegoś starego wzmacniacza, tylne to zwykle gumowe.
- Przód:
Przód jest z czarnej pleksy #8mm wycinanej na laserze (razem z napisami) a cała reszta jest z czarnej pleksy #3mm dociętej i nawierconej na CNC.
- Tył:
Z tyłu zamontowałem komputerowe gniazdo zasilania, gniazdo bezpiecznika, włącznik oraz diodę LED. Po drugiej stronie są pozłacane gniazda bananowe - głośnikowe oraz RCA.
Tak jak już pisałem, włącznik jest w gałce głośności. Gałka jest od spodu podświetlana na czerwono. Jest tez na froncie dioda sygn. zasilanie oraz uruchomienia wentylatorów (pasują tutaj pod otwory stare prostokątne diody LED).
Zdjęcia:
Cool? Ranking DIY