logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W chłodziarko-zamrażarce ardo co3pnf nie chodzi chlodziarka

yeger 23 Sie 2004 12:12 3931 6
REKLAMA
  • #1 809087
    yeger
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Na poczatku zaznaczam ze w temacie agd jestem totalnym lamusem, wiec nie denerwujcie sie za to w jaki sposob opisuje problem :)

A wiec sprawa wyglada tak. Lodówka jest trzy komorowa, ma jeden agregat. Zamrazarka chodzi normalnie, jednak i komora zerowa i chlodziarka nie sa chlodzone.
    Pierwszy raz taki przypadek zadazyl sie dosc dawno temu. Przyjechal serwis. Okazalo sie, ze w zamrazarce pod parownikiem???(tym elementem, ktory oddaje "zimno do lodówki". Stworzyl sie lod, powyginal ten parownik i pozatykal otwory wentylacyjne, ktore doprowadzaja zimne powietrze do chlodziarki. Zamontowal jeszcze na dole pod parownikiem grzalki, czy cos podobnego, zeby nastepnym razem taka sytuacja sie nie zdazyla.

Trzy tygodnie temu bylo to samo, znow pojawil sie tam lod. Rozmrozilem ja, lod wyjalem i zaczela chodzic.
    Teraz znow stoi nie dzialająca. Lodu juz nie ma. Zerowka jest chlodzniejsza (ok +10stC) a chlodziarka jest ciepla. W zamrazarce jest -21stC. Wentylator ktory wwiewa powietrze wyzej kreci sie. Przewody wentylacyjne doprowadzajace powietrze do chlodziarki sa drozne do zerowki tez. Kratka na gorze chlodziarki, ktora (IMHO) reguluje temperature w chlodziarce jest otwarta.

Bardziej dokladnie juz chyba nie moge tego opisac.
    A wiec ma moze ktos pomysly dlaczego chlodziarka nie pracuje dobrze?
    Druga sprawa jest jeszcze to, jak sprawdzic i ew naprawic grzalki, ktore nie pozbywaja sie lodu na dole zamrazarki
  • REKLAMA
  • #2 809446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 811117
    yeger
    Poziom 11  
    Cytat:
    zapchany przewód lub uszkodzona grzałka wanienki na skropliny

Prawdo podobnie uszkodzone sa te grzałki, bo lod zbiera sie nie na parowniku tylko wlasnie pod im (w tej wanience).
    Zapchany przewod nie jest bo po wylaczeniu woda skapuje. Takze stawiam na grzalki

To mam jeszcze teraz dwa pytania. Raz to to jak zmusic chlodziarke do dzialania. Te przewody wentylacyjne sa drozne, cala jest szczelna, wentylator pracuje. Ja juz nie mam pomyslow co moze byc przyczyna.

A druga sprawa to jak sprawdzic te grzalki. Z tego co rozumiem to jedna grzalka jest zamontowana na samym parowniku (taka srebrna rurka) ona jest raczej sprawna bo parownik nigdy nie byl oblodzony. Druga grzalka (jest ich dwie bo za pierwszym razem serwisant je zdublowal bo powiedzial ze to one nie wyrabialy) i to jest IMHO powod oblodzenia i trzecia jest w przewodzie ktory odprowadza wode do pojemnika nad agregatrem (tej jeszcze nie sprawdzalem) Teraz pytanko jak w zmyslny sposob je sprawdzic. Wszystkie przewody wychodza z zamrazarki do puszki z tylu lodowki, ktora jest za "czarnym radiatorem". Od wewnatrz nie mam dostepu do niej bo jest tam jakies spoiwo, od zewnatrz bo musial bym wymontowac ten radiator a to sie pewnie w moim przypadku nie uda bo rozszczelnie ktoras z rurek z chlodziwem.
    Ja widze dwie opcje albo porozlaczac wszystko zdrapac troche izolacji i tak na macanego sprawdzic. A druga opcja jaka mi przychodzi do glowy to ktos moze wie jakie kolory żył przewodu ktory idzie od puszki z tylu do elektroniki odpowiada za co.

Tak czy inaczej dzieki za podpowiedzi zaczne dalej sam cos kombinowac, i czekac na dalsze podpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #4 811153
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Ta Twoja lod. to największa kiła jaką znam. Najczęściej szwankuje elektronika w tej puszsce o której wspomniałeś. Skraplacz (czarne rurki) w tej lod. jest tak zrobiony, że po odkręceniu dwóch blachowkrętów po lewej stronie łatwo do niej się dostaniesz.
    Dam Ci dobrą radę - nie inwestuj w ten wynalazek i rozejrzyj się za nową, mającą klasyczną konstrukcję. Tej lod. odstawka należy się za samo zużycie energii.
  • REKLAMA
  • #5 811253
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 817126
    yeger
    Poziom 11  
    zayzayer napisał:
    No ze kijowa ona jest to juz wiem o tym, nie pierwszy jestes ktory mi to mowisz, ale narazie nie mam kasy na nowa, wiec jeszcze pare miechow musi pochodzic.

Bleble napisał:
    Jeśli pracuje wentylator i przewody nie są zapchane to musi być przepływ powietrza
    Najlepiej zdejmij obudowę parownika włącz lod.i zobacz czy kręci się wentylator
    Wentylator przepycha powietrze z dołu do kom.0 i chłodziarki

A wiec przewody wszystki sa na 1024% sprawne (przechodzi przez nie bez jakiegokolwiek zaciecia nakretka od sruby 12) Wentylator kreci sie.
    Oczywiscie dalej nie chlodzi. Nawet nie da sie wyczuc (przykladajac reke)ruchu powietrza.
    Sprobowalem jeszcze zamknac komore zerowa - zakleilem tasma i wlot z tylu i wyloty z przodu. Wtedy czuc podmuch powietrza ale chlodziarka ma nadal temp pokojowa. W zamrazarce jest kolo -20oC
    Grzalka jest napewno trafiona, wiec to i tak jest do zrobienia. Ale do poki nie odpale chlodziarki nie ma sensu sie za to brac, prawda?
    Macie moze jeszcze pomysly z ta chlodziarka?
    Co moze zaburzac jeszcze przelot powietrza miedzy zamrazarka a chlodziarka?
  • #7 817763
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W chłodziarko-zamrażarce Ardo CO3PNF występuje problem z chłodzeniem komory chłodziarki i zerówki, podczas gdy zamrażarka działa prawidłowo (-21°C). Wcześniej pojawiał się lód pod parownikiem, który blokował otwory wentylacyjne doprowadzające zimne powietrze do chłodziarki. Serwis zamontował dodatkowe grzałki odszraniające pod parownikiem, jednak problem powraca. Obecnie lód nie występuje, wentylator działa, przewody wentylacyjne są drożne, ale chłodziarka pozostaje ciepła, a zerówka chłodniejsza (~+10°C). Podejrzewa się uszkodzenie grzałek odszraniania, zwłaszcza tych umieszczonych w wanience pod parownikiem oraz w przewodzie odprowadzającym wodę. Zaleca się pomiar rezystancji grzałek (np. grzałka parownika około 316 Ω, grzałka odpływu wody około 10,8 kΩ, grzałka listwy środkowej około 7,15 kΩ). Wentylator powinien przepychać powietrze z zamrażarki do chłodziarki, co można zweryfikować po zdjęciu obudowy parownika i obserwacji jego pracy. Możliwe jest również uszkodzenie elektroniki sterującej w puszce z tyłu lodówki. Wskazano, że konstrukcja tej lodówki jest problematyczna i może generować wysokie zużycie energii. Do czasu uruchomienia prawidłowego przepływu powietrza chłodziarka nie będzie działać poprawnie, więc naprawa grzałek i weryfikacja wentylatora są kluczowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA