logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterowany jest prędkościomierz w Volkswagenie? Impulsy, napięcie czy prąd?

krzysztof1 24 Sie 2004 10:00 14206 15
REKLAMA
  • #1 810777
    krzysztof1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Czy ktoś może wie w jaki sposób sterowany jest przędkościomierz w Volkswagenie?
    Czy są to jakieś impulsy o zmiennej częstotliwości, czy zmienne napięcie, może prąd?
    Chciałbym wykorzystać ten sygnał do zmiany głośności w radiu VDO.
  • REKLAMA
  • #2 810838
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Ja mam co prawda Audi ale u mnie do licznika dochodzą "impulsy" o częstotliwości zależnej od prędkości jazdy ale już nie pamietam jak wyglądał przelicznik częstotliwości na prędkość.
  • #3 810976
    krzysztof1
    Poziom 12  
    mkos1,
    Czy pamiętasz jaką amplitudę mają te impulsy?
  • REKLAMA
  • #4 811034
    mkos1
    Poziom 30  
    Nie wiem.
    Szybkościomierz rozberałem bo licznik mi nie działał a w celu zasymulowania jego pracy sygnał podawałem z Metexa (miał on wbudowany generator).
    W każdym razie amplituda ich wynosiła max kilka voltów.

Upgrade:
    Jak nie zapomnę to poszukam w swoich zasobach elektroniki z takiego szybkościomierza to może da jakiś wiekszy pogląd na tą sprawę.
  • REKLAMA
  • #5 812009
    krzysztof1
    Poziom 12  
    Byłbym wdzięczny gdybyś mógł popatrzeć we wnętrzności tego licznika... :-)
  • REKLAMA
  • #7 812816
    krzysztof1
    Poziom 12  
    Dzięki serdeczne!
    To powinno na razie wystarczyć.
    Pozdrowienia :-)
  • #8 814603
    gsylwek
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    podobno gdzies przy alternatorze jest koncowka do podpiecia obrotomierza....
  • #9 815715
    krzysztof1
    Poziom 12  
    Chodzi tu bardziej o prędkosciomierz a nie obrotomierz.
    I prawdopodobnie radia nie podłącza się bezpośrednio do czujnika w skrzyni biegów, tylko do któregoś z sygnałów układu UAF2115... Jeszcze nie wiem którego :-(
    Może w Twoim liczniku "mkos1" jest jakieś specjalne wyjście do radia? I możesz sprawdzić dokąd dochodzi sygnał?
  • #10 816053
    mkos1
    Poziom 30  
    Z szybkościomierza jest chyba tylko wyjście na ew. taxometr.
    Kiedyś przeglądałem schemat z jakiegoś Passata i oryginalnie sygnał z szybkościomierza był doprowadzony do radia w celu regulacji głośności ze względu na prędkość jazdy.
    Ale w Twoim rozwiązaniu można sygnał idący na ustrój wykorzystać do reg. głośności po odpowiednim jego uformowaniu.
    Oczywiście radio powinno posiadać możliwość takiej regulacji (no chyba, że sam coś takiego dorobisz).
  • #11 816748
    krzysztof1
    Poziom 12  
    Moje radio posiada funkcję regulacji głośności w zależności od prędkości jazdy (VDO Dayton CD2200) i oczywiście jest tam odpowiednie złącze do tego.
    Problem w tym, że nie mogę dotrzeć do informacji jakiego typu sygnał powinienem doprowadzić do tego złącza. Czy napięcie, czy częstotliwość? Jakie poziomy?
    Może to właśnie ten "taxometr"?
  • #12 845550
    ccsp
    Poziom 12  
    U mnie w golfie 3 jest podawane napięcie impulsowe wykorzystałem do regulacji głośności i navi.
    Golf 3 rok 94 7 nóżka w złączu do tablicy wskaźników .
  • #13 845784
    mkos1
    Poziom 30  
    Dzisiaj oglądałem schemat elektryki z Passata - było tak radyjko Gamma, które własnie posiada takie podłaczenie.
    Jak chcesz to postaram sie zeskanować ten fragment (jak oczywiście dopadnę skaner) chociaż zbyt wiele on nie mówi odnośnie pziomów sygnału.
  • #14 846553
    krzysztof1
    Poziom 12  
    Jeśli możesz to podeślij schemat. Może coś więcej się wyjaśni... :-)
  • #15 847428
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Z tego co pamiętam, to są to impulsy masy. Poszukaj w złączu przewodu oznaczonego jako GALA. Miałem kiedyś klienta, który podłączył ten kabel pod mute w radiu i jak tylko ruszył to wyciszało mu radio.
    Nie wiem jak w vw ale w audi ten czujnik to był po prostu kontaktron w skrzyni biegów
  • #16 853034
    mkos1
    Poziom 30  
    Witam !
    Właśnie zrysowałem schemat z posiadanej "elektroniki" licznika.
    Z prawej strony jest opisane (zgodnie z oznaczeniami na płytce) przyłącze główne szybkościomierza - przypuszczalnie do sterowania głośnością radia wykorzystany jest impulsowy sygnał "A".
    Z lewej strony jest chyba przyłącze do taxometru lub .... do czegoś innego - u mnie złącze nie jest niczym obsadzone. Całkiem możliwe, że służyć ono miało do sterowania tempomatem lub skrzynią automatyczną.

Pozdrawiam !

P.S. Sorki, że odręcznie ale chwilowo nie mam żadnego softu do rysowania schematów.
    Załączniki:
    • Jak sterowany jest prędkościomierz w Volkswagenie? Impulsy, napięcie czy prąd? Resize of schemat szybkościomierza Audi B4.jpg (50.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Prędkościomierz w Volkswagenie jest sterowany sygnałem impulsowym o częstotliwości zależnej od prędkości pojazdu. Impulsy mają amplitudę kilku woltów i są przetwarzane przez układ UAF2115, który pełni funkcję konwertera sygnału. Sygnał ten jest wykorzystywany m.in. do regulacji głośności radia VDO Dayton CD2200 w zależności od prędkości jazdy. W niektórych modelach, np. Golf 3 (rok 1994), sygnał ten jest dostępny jako napięcie impulsowe na określonym pinie złącza licznika (np. nóżka 7). W oryginalnych instalacjach sygnał z prędkościomierza może być również wykorzystywany do sterowania taxometrem lub innymi systemami pokładowymi. W niektórych przypadkach sygnał jest podawany jako impulsy masy (np. przewód oznaczony jako GALA), co może powodować wyciszanie radia po ruszeniu pojazdu. Do poprawnego wykorzystania sygnału do regulacji głośności konieczne jest odpowiednie uformowanie sygnału oraz kompatybilność radia z taką funkcją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA