logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra F X16SZ Bingo-M – Jak ustawić emulację wtrysku LPG, by nie rozjeżdżały się mapy?

mickemaster 23 Maj 2010 12:11 4618 10
REKLAMA
  • #1 8108211
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Witam! Posiadam samochodzik jak w temacie z lpg sterownym bingo-m. Problem to oczywiście rozregulowywanie się map wtrysku. Po dłuższej jeździe na lpg autko nie chce śmigać na benzynie. Po resecie komputera autko jeździ na PB jak powinno. Teraz moje pytanie do doświadczonych gazowników: jakie wartości emulacji ustawić w programie aby mapy się tak nie rozjeżdżały?

Moderowany przez Pawel wawa:

Ciężko się doszukać działu "Instalacje Gazowe"? Przenoszę. Ponadto temat niejednokrotnie opisywany.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8108451
    KS2507
    Poziom 23  
    Ocena: 125
    Ja mam podobny problem,ASTRA G X14XE Sterownik BINGO M i mam ustawione tak H-0,400 L-0,600 ,po zapaleniu rano na BP jak jest zimny obroty przez kilka sekund falują ,podczas jazdy jest OK.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8108860
    fisto
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    ciekawe jak było wcześniej h-275 L-275 i musi jeździć nic się nie rozreguluje a jak nie to przekaźniczek resetujący na komp, ale do asterki nigdy takiego nie zakładałem
  • #4 8110966
    mickemaster
    Poziom 27  
    A jaka wartość punku neutralnego sondy?
  • Pomocny post
    #5 8110980
    KS2507
    Poziom 23  
    Ocena: 125
    To zależy do rodzaju sondy,ja mam sonde 0-1V a punkt neutralny ustawiony 0.44.
  • #6 8114159
    mickemaster
    Poziom 27  
    Dziękuję za zainteresowanie. Może ktoś jeszcze się wypowie z kolegów gazowników?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 8128013
    fisto
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    jeżeli dasz emulacje jak napisałem punkt neutralny jest nieważny co najwyżej wpłynie na działanie instalacji gazowej nie benzyny. Jak nazwa sama wskazuje emulacja czyli emuluje poprawne działanie samochodu mimo innego paliwa to jedyny parametr który może wpłynąć na mape benzynową.No może jeszcze mapsensor.
  • REKLAMA
  • #8 8224065
    mickemaster
    Poziom 27  
    Witam ponownie! Po którymś z kolei resecie komputerka i regulacji H i L wszystko jest ok. Wypaliłem już kilka butli gazu i po przełączeniu na PB autko chodzi dobrze.
    Teraz moje kolejne pytanie związane z czujnikiem temperatury wkręconym w reduktor. Problem polega na tym, że temperatura odczytywana przez programik do bingo jest zaniżona o około 50 stopni. Czyli jeśli ustawię minimalną temperaturę przełączenia na 20 stopni to dopiero jak silnik osiągnie 70 stopni można przełączyć na LPG. Czy ten czujnik to zwykły termistor który można zbocznikować jakimś rezystorem żeby poprawić wskazanie?
  • Pomocny post
    #9 8225197
    kolszak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    mickemaster napisał:
    Czy ten czujnik to zwykły termistor który można zbocznikować jakimś rezystorem żeby poprawić wskazanie?

Lepszym rozwiązaniem jest chyba kupienie nowego (kilkanaście złotych), lub wyłączenie całkowicie progu temperaturowego. Paramtery tego czujnika podadzą Ci jak napiszesz do KME (można też znaleźć w sieci ale dokładne dane zawsze u producenta).
  • #10 8225480
    mickemaster
    Poziom 27  
    Sęk w tym, że ten czujnik to jest nowy tak jak cała instalacja no i zaniża temperaturę jak cholera. O ile różnica przy małych temperaturach jest niewielka to przy dużych sięga 50 stopni. Dlatego ustawiłem próg na 10, co daj ok 25 stopni rzczywistych.
    Teraz moje kolejne pytanie:
    Gaziarze nie podłączyli czujnika TPS, czy warto go podpinać?
    Czy po podpięciu czujnika i przeprowadzeniu adaptacji zauważę różnicę w pracy motoru?
  • #11 8304177
    mickemaster
    Poziom 27  
    Sęk w tym, że ten czujnik to jest nowy tak jak cała instalacja no i zaniża temperaturę jak cholera. O ile różnica przy małych temperaturach jest niewielka to przy dużych sięga 50 stopni. Dlatego ustawiłem próg na 10, co daj ok 25 stopni rzczywistych.
    Teraz moje kolejne pytanie:
    Gaziarze nie podłączyli czujnika TPS, czy warto go podpinać?
    Czy po podpięciu czujnika i przeprowadzeniu adaptacji zauważę różnicę w pracy motoru?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada samochód Astra F z instalacją LPG sterowaną przez system Bingo-M, z problemem rozregulowywania map wtrysku. Po dłuższej jeździe na LPG, auto nie działa poprawnie na benzynie, a reset komputera przywraca normalne działanie. Uczestnicy dyskusji sugerują różne wartości emulacji, takie jak H-0,400 i L-0,600, oraz omawiają wpływ punktu neutralnego sondy na działanie instalacji. Pojawia się również problem z czujnikiem temperatury, który zaniża odczyty, co zmusza użytkownika do ustawienia progu przełączenia na LPG na niższą wartość. Dodatkowo, poruszany jest temat podłączenia czujnika TPS i jego wpływu na pracę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA