logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicia : Midland Alan 102 + Emmerson CBL 829

Kosmos1515 26 Maj 2010 14:49 2678 5
REKLAMA
  • #1 8119391
    Kosmos1515
    Poziom 12  
    Ocena: 113
    Witam!
    Mam problem który dotyczy kwestii zakłóceń w odsłuchu CB. Radio według zaleceń podłączyłem prosto pod akumulator przewodami (milimetr kwadrat). Przewody nie są poprowadzone w komorze silnika, a od razu wciągnięte najkrótszą drogą do wnętrza samochodu i dalej do CB. Na przewodzie plusowym szeregowo bezpiecznik oraz sekretny wyłączniczek pod deską rozdzielczą. Ale do rzeczy. Zgaszony silnik i odsłuch piękny, bez szumów, dobry zasięg. Natomiast po włączeniu silnika podczas gdy ktoś zaczyna nadawać (czyli ja zaczynam słuchać) zaczyna się "charczenie" które zwiększa natężenie przy dodawaniu gazu. Co prawda słychać co ktoś mówi ale słabo, niewyraźnie. Powyżej 4000 obrotów blokade squeltch trzeba zaciągać wyżej bo "charczy już cały czas niezależnie czy jest odsłuch czy radio czuwa. Pomóżcie, co to może być i jak temu zaradzić. W temacie podałem model radia i anteny.
  • REKLAMA
  • #2 8119407
    columbo294
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam cie kolego.Jeśli masz pręt ferrytowy ze starej anteny radiowej LW to nawiń na nim cewkę drutem w emalii 1-1,5mm ok. 20-50zw. i włącz to w szereg w "+"zasilania radia. Powinno pomóc. Również szczoteczki w alternatorze do sprawdzenia.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 8120558
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Też mam felicie i miałem identyczny problem. Zastosowałem aktywny filtr zasilania na tranzystorze i 100% lepiej trochę pyrka na niskich obrotach ale już powyżej 1500 idealna cisza. Stosowałem różne dławiki kondensatory cewki filtry od radji samochodowych i nie pomagało
  • REKLAMA
  • #4 8120964
    Kosmos1515
    Poziom 12  
    A powiedz mi kolego czy masz jakiś schemacik do tego filtru tranzystorowego? Jest to troche denerwujące, sami rozumiecie, więc chciałbym tą usterkę jak najszybciej zlikwidować.
  • REKLAMA
  • #6 8124946
    Kosmos1515
    Poziom 12  
    Wytrawie jakąś prowizoryczną płytkę zmontuje i powiem wam jak u mnie to zdaje egzamin ;) A narazie dziękuję wam za porady.
REKLAMA