logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przekładnik prądowy i napięciowy w transformatorze 3-fazowym

bujaj 28 Maj 2010 16:41 4577 6
  • #1 8127227
    bujaj
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mając daną przekładnie prądów oraz napięć w transformatorze, jak mogę wyznaczyć przekładnie mocy czynnej i pozornej?
  • #2 8129667
    Czybyszew
    Poziom 20  
    Ocena: 137
    A od kiedy to masz inną moc po stronie pierwotnej i wtórnej ( pomijając straty oczywiście)?
  • #3 8129678
    bujaj
    Poziom 10  
    Tej przekładni używam w stanie zwarcia, przykładowo prąd zwarcia = prąd zmierzony * przekładnia prądów,
    mam problem z przeliczeniem zmierzonej mocy czynnej i pozornej na moce zwarciowe
  • #4 8130049
    Czybyszew
    Poziom 20  
    Ocena: 137
    Tylko z tego co pamiętam moc zwarciowa nie ma znaczenia fizykalnego, ta moc w rzeczywistości nigdzie się nie wydziela, to tylko taka sztucznie wprowadzona wielkość.
    Moc zwarciowa to prąd zwarciowy*napięcie znamionowe i jak widzisz to jest sztuczne bo przy zwarciu napięcie przecież U=0 .
    Chyba, że chodzi o coś innego.

Najlepiej napisz co mierzyłeś i co chcesz policzyć.
  • #5 8130450
    bujaj
    Poziom 10  
    Oto moje pomiary dla stanu zwarcia: chodzi tylko o zapełnienie tabelki w sprawozdaniu - Pk oraz Sk
    Cu - mnożnik dla napięcia z - przekładnia 30/150
    Ci - mnożnik dla prądu - przekładnia 20/5
    Cp oraz Cs - mój problem :)

• #6 8130943
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Może by tak schemacik pomiarowy pokazać. Z tego co się domyślam to dokonywałeś pomiaru transformatora w stanie zwarcia. Mierzyłeś napięcia i prądy po stronie pierwotnej za pomocą przekładników. Iloczyn prądu i napięcia zmierzonego za pomocą przekładników da ci moc pozorną przeliczoną. Uwzględniając przekładnie obu przekładników otrzymasz moc pozorną pobieraną przez transformator. Cs=Ci*Cu. Jak na moją ocenę to wydaje mi się że coś masz w tej tabeli zamotane.
  • #7 8132863
    bujaj
    Poziom 10  
    Schemat pomiarowy w stanie zwarcia:

Tabelka napewno jest dobrze...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyznaczania przekładni mocy czynnej i pozornej w transformatorze 3-fazowym na podstawie przekładni prądów i napięć. Użytkownik wskazał, że korzysta z przekładników w stanie zwarcia, gdzie prąd zwarcia jest obliczany jako iloczyn zmierzonego prądu i przekładni prądów. Odpowiedzi wskazują, że moc zwarciowa, obliczana jako iloczyn prądu zwarciowego i napięcia znamionowego, nie ma fizycznego znaczenia, ponieważ przy zwarciu napięcie wynosi zero. Użytkownik został zachęcony do przedstawienia schematu pomiarowego oraz danych pomiarowych, co mogłoby pomóc w dokładniejszym obliczeniu mocy pozornej. Wskazano również na konieczność uwzględnienia przekładni obu przekładników w obliczeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA