logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Emtec 16Gb - Jak odzyskać dane z pendrive'a po formacie NTFS?

lechu1500190 02 Cze 2010 13:55 1653 3
REKLAMA
  • #1 8145749
    lechu1500190
    Poziom 2  
    hej,
    chyba dobrze trafiłem. mam podobny problem.
    pendrive Emtec 16Gb. był na ntfs. teraz chce bym go sformatował i nie mogę go odczytać. tak się dzieje zarówno w systemie xp jak i viście.
    użyłem programu Ontrack EasyRecovery trial i najpierw zaznaczyłem FAT32 i odnalazł
    dane, które były na pendrivie oraz te, które były w ostatnim czasie z pendrive'a
    usunięte. potem zaznaczyłem to co chcę odzyskać i podałem ścieżkę na dysk.
    zapisał mi tylko 1 plik mp3. zgłosił niepasujący system plików (ntfs).
    co w takim wypadku powinienem zrobić i jak?
  • REKLAMA
  • #2 8146492
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    A to wersja trial Easy Recovery zapisuje cokolwiek? Jeżeli jesteś tego pweien to zwróć się po pomoc do firmy OnTrack bo z pewnością dostałeś od nich bardzo specjalną wersję tego programu.
  • REKLAMA
  • #3 8283325
    lechu1500190
    Poziom 2  
    pardon, nie odpisałem czy sugestia pomogła.
    easy recovery tj. pełna wersja programu, pomogła odzyskać wszystkie dane w całości.
    niestety, nie potrafię sformatować pendrive'a, by doprowadzić go do stanu używalności. system linux go nie widzi. próbowałem jakimiś programami (nie pamiętam już nawet jakimi). znalazłem jakieś dłuższe opisy naprawy (formatowanie z systemu plików RAW na inny), ale nie odważyłem się na żadne działania, wykraczające poza moją wiedzę. pendrive stoi zatem w szufladzie i czeka na lepsze czasy...

pozdrawiam
    i całuski dla jankolo :D
  • #4 8283397
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 714
    Po pierwsze: Sugestia jankola jest słuszna, bo tu jest tak przyjęte, że użytkownik komercyjnego programu najpierw zwraca się do producenta programu, a dopiero potem na forum.

Po drugie: Jeżeli wszystko odzyskałeś, to nie masz nic do stracenia, jeżeli chodzi o operacje programowe.
REKLAMA