logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Modernizacja instalacji elektrycznej w domu: wymiana przewodów, uziemienie, zmiana rozdzielnicy

wprost123 02 Lip 2023 15:53 720 5
  • #1 20639088
    wprost123
    Poziom 9  
    Ocena: 52
    Witam.
    W domu (ok 50 letnim) robimy generalny remont w jednej połowie. W związku z tym postanowiłem też zmodernizować instalację elektryczną. Proszę o ocenę mojego schematu i podpowiedzi co można byłoby zmienić. Załączam rysunki sytuacji obecnej i mój projekt.

Do domu ze słupa przychodzi kabel skręcony, izolowany (nie 4 osobne linki jak dawniej) do skrzynki na ścianie gdzie mamy wkładki topikowe 20A.
    Od złącza do licznika mamy przewody w drucie 4mm. W rozdzielnicy jak na rysunku, są tylko 3 wyłączniki nadprądowe (dawniej były to wkładki)- 1 trójfazowy do garażu i pomieszczenia gosp., 1 do wszystkiego w kuchni i 1 do wszystkiego w reszcie domu.

Co chciałbym zrobić :
    -Wymienić przewody idące od skrzynki przyłączeniowej do licznika na 10mm.
    -Do piwnicy przychodzi ocynkowana rura ze starej studni długości ok 10m (nie używana) - była mierzona przez elektryka- rezystancja uziemienia <10 Ohm. Chciałbym więc użyć jej jako uziemiania.
    - W remontowanej części domu chcę już zrobić instalację 3 żyłową. Proszę o sprawdzenie czy schemat w tej kwestii jest poprawny.

Rozdzielnica od remontowanej części domu będzie na drugiej stronie ściany na której jest rozdzielnica od starej części- czyli tuż obok.
    W perspektywie 2-3 lat stara część instalacji również zostanie zmodernizowana. W garażu planuję dodatkowe wkopanie szpilki przy garażu i dołączenie jej do rozdzielnicy która będzie tam (dla garażu) robiona, oraz dołożenie w niej ogranicznika przepięć typu drugiego- ponieważ rozdzielnica garażu będzie w odległości ok 15m od rozdzielnicy głównej.

Nie wiem dlaczego ale po kliknięciu na grafikę nie można powiększyć projektów do takich rozmiarów jak ja je zapisałem. Zamieszczam je więc również w załącznikach- żeby były bardziej czytelne- większe.

Modernizacja instalacji elektrycznej w domu: wymiana przewodów, uziemienie, zmiana rozdzielnicy

Modernizacja instalacji elektrycznej w domu: wymiana przewodów, uziemienie, zmiana rozdzielnicy
    Załączniki:
    • Modernizacja instalacji elektrycznej w domu: wymiana przewodów, uziemienie, zmiana rozdzielnicy Instalacja-Projekt NOWY.JPG (261.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Modernizacja instalacji elektrycznej w domu: wymiana przewodów, uziemienie, zmiana rozdzielnicy Instalacja- stan STARY.jpg (62.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20639143
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6603
    wprost123 napisał:
    Proszę o sprawdzenie czy schemat w tej kwestii jest poprawny.
    Nie jest poprawny. PEN rozdzielnicy 2 powinien być wyprowadzony z PEN zasilania a nie z N nowej instalacji.
  • #3 20639181
    wprost123
    Poziom 9  
    Ocena: 52
    zbich70 napisał:
    Nie jest poprawny. PEN rozdzielnicy 2 powinien być wyprowadzony z PEN zasilania a nie z N nowej instalacji.

Oczywiście, wiem o tym, ale na schemacie przedłużyłem nie tę linię. Już poprawiłem. Dziękuję.

Dorysowałem tez centralne wyłączenie przyciskiem przy drzwiach- tak gdyby się coś działo to od razu można szybko wyłączyć, nie biegać do rozdzielnicy.
    Może podobne rozwiązanie ale tylko do obwodów niepriorytetowych, sterowane "smart" przekaźnikiem zastosuję w remontowanej części domu. Często mnie nie ma, więc mógłbym wyłączać tam prąd zdalnie- żeby np. nie paliło się bez potrzeby światło kilka dni itp.

Dodano po 9 [minuty]:

>>20639143
    Jeśli Kolega widzi dalsze wady to będę wdzięczny za ich wymienienie. Ewentualnie jeśli gdzieś przekroje przewodów są kluczowe to również proszę o taką informację. Z mojej wiedzy na pewno przewód PEN dla miedzi ma mieć 10mm i do uziemienia też 10mm.
  • #5 20641552
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6603
    wprost123 napisał:
    Czy ktoś ma jeszcze jakieś uwagi?
    Brakuje podpisu projektanta (z nr uprawnień).
REKLAMA