logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grające cewki Tesli, koncert prawdziwej muzyki electro

wysol88 06 Cze 2010 11:36 13493 37
REKLAMA
  • #1 8156940
    wysol88
    Poziom 11  
    Przypadkiem na necie natknąłem się na filmik przedstawiający koncert transformatorów Tesli. Robi niesamowite wrażenie:) Polecam:)
  • REKLAMA
  • #2 8157794
    Piropl1
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Niesamowity efekt ,jak by jeszcze wylaczyli swiatla i bylo by tak fajnie ciemno bylo by jeszcze lepiej :D
  • REKLAMA
  • #3 8159865
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Po pierwsze film w linku nie działa (widzę tylko pierwsza klatkę). Po drugie ja to już chyba ze 4 razy wrzucałem na elektrodę. Po trzecie mam na ukończeniu taki system. Po czwarte ten filmik nie oddaje nawet 1% efektu na żywo ;)
  • #4 8160540
    zasoby
    Poziom 23  
    Ocena: 445
    Grające cewki Tesli, koncert prawdziwej muzyki electro
    Podczas wyładowania elektrycznego oprócz spektakularnego widzialnego zjawiska generuje się również dźwięk. Takie wyładowanie możemy wytworzyć za pomocą cewki Tesli (nazwa od samego twórcy Nikola Tesla). Na prezentowanym filmie pokazano taki sposób sterowania wyładowaniami aby można było wytworzyć utwory między innymi Star Wars, Ghostbuster, Mario Bross. Zaskakujący jest fakt generowania dźwięków z wyładowań nad którymi nie posiadamy pełnej kontroli.

Poniżej kilka filmów prezentujących nowy rodzaj muzyki ;)

Czekamy na polski akcent.
  • REKLAMA
  • #5 8161013
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 783
    Ciekawe, polski akcent również by się przydał,
    jednak przedstawione konstrukcje są dość duże,
    mniejsze też ciekawie się prezentują:

Nie tylko na cewkach Tesli można grać:

I Polski akcent na koniec:

• #6 8161364
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 551
    No fajne, ale:

KJ napisał:
    Po pierwsze film w linku nie działa (widzę tylko pierwsza klatkę). Po drugie ja to już chyba ze 4 razy wrzucałem na elektrodę. Po trzecie mam na ukończeniu taki system. Po czwarte ten filmik nie oddaje nawet 1% efektu na żywo ;)

Może nakręcisz lepszy? ;)
  • REKLAMA
  • #7 8161371
    KJ
    Poziom 31  
    Nie nakręcę lepszego bo po prostu film tego nie oddaje ;) Jakiś nakręcę na pewno niebawem jak tylko uporam się ze wszystkimi problemami - odczyt midów i modulacja tesli nie jest wcale taka prosta.
  • #9 8161514
    KJ
    Poziom 31  
    Nie modulujesz prądu w pierwotnym to przede wszystkim ;) Tylko wyzwalasz cykle z odpowiednią częstotliwością - zależnie od tego jaką nutę ma zagrać w danym momencie. Jaką duża cewkę projektuję całkiem zacną a w zasadzie dwie takie jak na tym filmiku:

To moja cewka jeszcze bez modulacji. Druga taka sama jest w trakcie składania do kupy - mam wszystkie elementy gotowe tylko złożyć i zestroić. Bardzo wczesne demo modulatora na małej tesli - jeszcze nie gra prawidłowo wszystkiego tutaj:

• #10 8161564
    wysol88
    Poziom 11  
    Jaką moc ma Twoja cewka? Bo pogrywa całkiem nieźle:)
  • #11 8161590
    KJ
    Poziom 31  
    Mała czy duża ? mała ciągnie jakieś 300-400W z sieci duża w zależności od częstotliwości 1 - 6kW ;)
  • #12 8161623
    wysol88
    Poziom 11  
    Chodziło mi o małą:) nie jestem obeznany w temacie "grających cewek" ale jak na niecałe 0,5kW to bardzo ładny efekt:)
  • #13 8161659
    KJ
    Poziom 31  
    Więcej zabawy z małą masz tutaj :D

• #15 8161663
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 8161685
    And!
    Phi, jakieś bzyknięcia tylko,
    nie mogą się równać z ogromną TC :D

Swoją drogą ciekawe jak to zrobili,
    raczej nie sterowali tego w otwartej pętli,
    musieli kontrolować faktyczne obroty.

Hmm na czym jeszcze można grać... ?
  • #17 8161719
    KJ
    Poziom 31  
    To jest DRSSTC czyli półprzewodnikowa z podwójnym rezonansem szeregowy obwód rezonansowy wykręcający się do około 800A w impulsie. Mała to zwykłe sstc - też półprzewodniki ale jest tylko jeden obwód rezonansowy. Co do optoizolacji to właśnie na niej wczoraj utknąłem. Planowałem użyć światłowodu ale jest problem bo to co chciałem zastosować - kabel do audio i moduły toslink. Nie nadaje się bo nie pozwala na przeniesienie ciągłego stanu 1 albo 0 wymaga określonego wypełnienia. Muszę zakupić śwatłowody innego typu a jest to u nas problem. Co do źródła dźwięku nie można tu mówić o źródle dźwięku jako takim. Tesla to nie głośnik a instrument który gra nuty a nie odtwarza falę akustyczną. Na czym jeszcze można grać ? jak to na czym ? na nerwach ;d a tak poważnie to chyba na wszystkim co produkuje dźwięk i można to kontrolować dostatecznie szybko. Kiedyś gdzieś wyczytałem że w nieistniejącym już centrum nadawczym w Gąbinie pod Warszawą na maszcie-antenie odciągi były odizolowane od konstrukcji izolatorami, odobno zdarzało się że przy uderzeniu pioruna w maszt łuk który zapalał się na tych izolatorach był zmodulowany akustycznie nadawaną audycją :D Więc grać można i na naturalnych piorunach :D
  • #18 8162708
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    And! napisał:
    Hmm na czym jeszcze można grać... ?

Transformatory głośnikowe w układach lampowych pięknie grają. Niektóre kondensatory też, tylko z niskimi tonami mają problemy.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #19 8162745
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 8163109
    And!
    KJ użycie toslink do modulacji pracy DRSSTC nie koniecznie jest złym pomysłem.

Sekwenser midi siedzi sobie bezpiecznie odizolowany,
    podobnie jak operator,
    problemem jest faktycznie kwestia przeniesienia sygnału po toslink,
    cóż trzeba by wysyłać dane po NRZ, a po stronie TC odkodować również w uP.
  • #21 8163138
    KJ
    Poziom 31  
    Wież mi że pchanie uP pod tesle to najgłupszy pomysł na jaki można wpaść :D Potrzebuję odpowiedni odbiornik światłowodowy. Konkretnie taki HFBR-2412TCZ można go kupić w farnellu ale z tego co widzę polityka tego sklepu jest dziwna. Spróbuję ściągnąć 2szt prosto od producenta. Odbiornik ten jest sprawdzony pod kontem zastosowania w tego typu systemach przez ludzi z 4hv.org. Kabel to nie problem podobnie jak nadajnik - można wydłubać z dowolnego urządzenia światłowodowego ze złączem ST
  • #22 8163221
    And!
    Kto nie spróbuje ten straci :)
    zarówno kwestia uP pracujących w ciężkich warunkach,
    jak również TC nie jest mi obcy także rozumiem twoją walkę :D
    a tak przy okazji działają Ci telefony komórkowe w pokoju z TC :)
    swoją drogą sąsiedzi amatorzy lokalnych rozgłośni radiowych mają pewnie niezłą
    zagadkę podczas testów cewki.

Także wracając do pchania uP w Teslę,
    skoro masz alternatywę warto nie używać uP,
    natomiast w ostateczności stosując uP można umieścić
    go wewnątrz metalowej cegły a być może w fazie testów
    zasilić go z dwóch ogniw AA
    natomiast gotowy sygnał wyprowadzić transoptorem.
    W każdym razie uP w takim zastosowaniu przy zawieszeniu
    (warto uruchomić WD) lub uszkodzeniu w najgorszym razie,
    uruchomi lub wyłączy TC na stałe.
  • #23 8163232
    KJ
    Poziom 31  
    Uruchomienie TC na stałe = zniszczenie IGBT i prawdopodobnie kondensatora rezonansowego i dlatego właśnie nie mam zamiaru stosować tego rozwiązania ...
  • #24 8163252
    And!
    Dlatego uP nie może być ostatnim stopniem "decyzyjnym"
    przed sterowaniem dużą mocą,
    meditroniku mieli odbiorniki tylko ceny były mało atrakcyjne
    z tego co pamiętam.

W każdym razie 2XTC sterowane dźwiękiem,
    strona główna elki murowana :)
  • #25 8163291
    KJ
    Poziom 31  
    Co do ceny modułów to powiedzmy 80zł za sztukę jest akceptowalne. Nie każdy tego typu odbiornik się nadaje niestety. Nie mam zaufania do uP na tyle żeby go włożyć pod samą teslę zwłaszcza że rozwiązanie jakim jest DRSSTC jest ekstremalnie wrażliwe na błędy w sterowaniu. Sam się o tym przekonałem. Jeżeli się uP zawiesi to prawie na 100% coś spłonie a to nie są tanie rzeczy ani łatwo dostępne ... zwłaszcza kondensatory do obwodu rezonansowego - byle czego tam nie włożysz. Ta cewka już raz była opisywana na elce. Jest jeszcze opisana tu i tu natomiast tutaj jest opis sterownika - nie mojego projektu ale rozwiązanie jest genialne i ekstremalnie skutecznie zapobiega powstawaniu szpilek na IGBT. W Meditroniku patrzałem po kablach ceny nie takie straszne natomiast odbiorniki w większości bezcenne. elementy tego typu są tez w tme ale ceny i terminy dostaw - kontakt z działem sprzedaży.
  • #26 8163340
    And!
    Niestety tak już jest przy eksperymetalnych konstrukcjach uP + duża moc,
    np. falowniki... smużka lub chmura dymu to kwestia czasu.
    KJ ciekawe, i ważne że zrealizowane jako funkcjonujące urządzenie,
    wcześniej załączony film
    Link
    pokazuje ciekawy efekt zastosowania dwóch dość dużych cewek,
    a nawet bardzo dużych cewek gdyż słychać echo po wyłączeniu cewki...
  • #27 8163368
    KJ
    Poziom 31  
    Tak te cewki to ja znam. Sterowanie to 2 pół mostki IGBT CM300 o ile dobrze pamiętam. Ten pan stosuje właśnie te odbiorniki światłowodowe o których pisałem wcześniej. Jego stronka Tutaj. Moja cewka też nie jest wiele cichsza :D
  • #28 8163417
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    @KJ, a może efekt był by na lampach lepszy? Teoretycznie miał bym na sprzedaż 2szt GM100. Wiem, że to nie miejsce na oferty, ale tak mi się na szybko temat pojawił.
  • #29 8163429
    KJ
    Poziom 31  
    Nie mam pojęcia czy można na lampach. Wiem że taka lampa wymaga zasilania wysokim napięciem a DRSSTC zadowala się wyprostowaną siecią do tego ma sprawność prawie 95%.
  • #30 8163451
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Ludzie robili na Gu81. Ale ona przy tej, jest po prostu słaba :)

http://www.vt52.com/diy/myprojects/amps/gm100/gm100.htm

Transformator zasilający oczywiście był by niezbędny, ale można by było w tej konfiguracji zbudować układ mostkowy pracujący liniowo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy koncertów z wykorzystaniem cewek Tesli, które generują dźwięki na podstawie wyładowań elektrycznych. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami związanymi z tworzeniem muzyki przy użyciu cewek Tesli, omawiając różne metody modulacji oraz problemy techniczne związane z ich budową. Wspomniano o zastosowaniu MIDI do sterowania wyładowaniami oraz o różnych typach cewek, takich jak DRSSTC i SSTC. Uczestnicy podzielili się również linkami do filmów prezentujących efekty dźwiękowe oraz wyładowania, a także poruszyli kwestie związane z bezpieczeństwem i kosztami materiałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA