logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić za szeroki frez w płycie wiórowej pod głośniki?

piczipka 09 Cze 2010 13:47 1544 14
REKLAMA
  • #1 8172094
    piczipka
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Wczoraj zakupiłem frezarkę(najtańszą z supermarketu). Potrzebna mi była do zrobienia kilku frezów w płycie wiórowej pod głośniki. I jako z pierwszy raz trzymałem w ręku takie urządzenie i wykonałem niedokładnie schemat(a może jedno i drugie) wykonałem za szeroki frez jak widać na zdjęciu. I mam teraz pytanie czym mogę podkleić ten za duży otwór? Myślałem o zrobieniu wokół głośnika tekturowej rurki i pomiędzy jej brzegi a brzegi płyty nałożyć kleju, szpachli czy czegoś. Czy to dobry pomysł? Poradźcie coś proszę?
    Nie wiem czy to dobry dział, ale nie widziałem gdzie wsadzić ten wątek i ten dział wydał mi się najodpowiedniejszy.

Jak naprawić za szeroki frez w płycie wiórowej pod głośniki? Jak naprawić za szeroki frez w płycie wiórowej pod głośniki? Jak naprawić za szeroki frez w płycie wiórowej pod głośniki?
  • REKLAMA
  • #3 8172338
    piczipka
    Poziom 10  
    A taka szpachla samochodowa? Bo taka mam zamiar równać wszystkie nierówności obudowy. Czym najlepiej oddzielić tą przestrzeń pomiędzy krawędzią głośnika a brzegiem kolumny? Jakąś folią, papierem, tekturą?
  • REKLAMA
  • #5 8172475
    piczipka
    Poziom 10  
    Tak zwykłym dwupiórowym. Niema żadnych wyrw ani wyszarpnięć. Nie mam lepszego aparatu żeby pokazać jakieś konkretniejsze zdjęcia. Wyczytałem na jakimś forum, że można zrobić szpachle ze zwykłego wikolu i trocin pyłów itp. w celu szpachlowania. Czy może to posłużyć do łatania tej przestrzeni?
  • #6 8172494
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2583
    Szpachlówka samochodowa nie nadaje się- jest bardzo sztywna, popęka od wibracji obudowy. Taka z trocin i wikolu owszem, ale ma duży skurcz podczas schnięcia. Puszeczka szpachli do drewna to pewnie ze trzy złote.
    V.
  • #7 8172795
    piczipka
    Poziom 10  
    W dziale audio przy budowie kolumn, użytkownicy polecają tą szpachlówkę samochodową. Do wygładzania wszystkich zagłębień pod śrubki, kanty itp. A ten wikol z wiórami, trocinami to w jakich proporcjach należy mieszać?
  • REKLAMA
  • #8 8173050
    vorlog
    Poziom 40  
    Do wygładzania tak, ale nie do nakładania grubowarstwowego przy łataniu ubytków. Zresztą, nawet do wygładzania bym jej nie zastosował, nie na płytę wiórową. Ale to jest moje zdanie, a za eksperta uchodzić nie zamierzam :)
    Dawno, dawno temu, gdy nie było łatwo o materiały wykończeniowe, szpachlę robiłem na kleju wikolopodobnym, ale nie z wiórów, tylko z pyłu drzewnego spod szlifierki/cykliniarki, w postaci gęstego kitu.
    V.
  • #9 8173398
    piczipka
    Poziom 10  
    Okey. Dziękuje wszystkim za rady;)
  • #10 8174681
    vorlog
    Poziom 40  
    Hmm.. Wiesz co? Tak się bliżej przyjrzałem temu otworowi na głośnik i na Twoim miejscu zostawiłbym jak jest, jedynie zamalował na kolor albo głośnika, albo płyty czołowej- z odległości metra nikt nawet nie zauważy :)
    V.
  • REKLAMA
  • #11 8174811
    piczipka
    Poziom 10  
    To na zdjęciu tylko tak pięknie wygląda, w rzeczywistości to ta dziura ma z 5mm...
  • #13 8174930
    piczipka
    Poziom 10  
    Nie, nie planuje maskownicy. Będę musiał jakoś sobie poradzić łataniem tych dziur.
  • #14 8175312
    J. Kleban
    Poziom 25  
    Ocena: 190
    vorlog napisał:
    Hmm.. Wiesz co? Tak się bliżej przyjrzałem temu otworowi na głośnik i na Twoim miejscu zostawiłbym jak jest, jedynie zamalował na kolor albo głośnika, albo płyty czołowej- z odległości metra nikt nawet nie zauważy :)
    V.

Mysle ze to najrozsadniejsze rozwiazanie, zwlaszcza ze w stolarce czesto stosuje sie takie rowki aby zakamuflowac polaczenia plyt, a takze jako dekoracyjne wykonczenie.
    Poza tym tylko ty bedziesz wiedzial ze to byl przypadkowy blad , a osoby postronne pomysla ze taki byl projekt od poczatku, a ty zaoszczedzisz czasu i kasy na poprawkach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił frezarkę do wykonania otworów w płycie wiórowej pod głośniki, jednak wykonał otwór zbyt szeroki. W dyskusji poruszono różne metody naprawy, w tym użycie szpachli do drewna, żywicy poliestrowej oraz mieszanki wikolu z trocinami. Użytkownicy podkreślili, że szpachla samochodowa nie jest odpowiednia ze względu na sztywność i ryzyko pękania. Zasugerowano również, aby w przypadku niewielkich niedoskonałości rozważyć zamalowanie otworu lub zastosowanie dekoracyjnych pierścieni, co pozwoliłoby ukryć błąd.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA