logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna II 1,9dci 120KM mała moc, czarny dym, tryb awaryjny

mario-lopez 24 Cze 2010 19:57 9909 7
REKLAMA
  • #1 8227725
    mario-lopez
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Mam problem z Laguną 2001r. autko jest mułowate i puszcza mocno czarny dym najbardziej między 1800 a 2100 obr. oraz dodatkowo pojawia się dźwięk jakby dzwoniły wtryskiwacze przy równomiernym dodawaniu gazu. Potem przy jeździe powyżej 2500 obr. pojawia się tryb awaryjny (kontrolka usterki elektr.).

Podmieniłem: elektrozawór turbiny, przepływomierz powietrza, czujnik ciśnienia doładowania, sprawdziłem wtryskiwacze, przeczyszczałem EGR wraz z kolektorem, (sprawdziłem dodatkowo turbo) - wszystko OK.

Podłączyłem auto do texa (CLIP będzie za tydzień) i wywala błędy:
    - czujnik strumiena powietrza
    - czujnik temperatury wody
    - ukł. zasilania powietrza
    - zawór EGR
    - wtrysk 2,3,4

Sprawdziłem kabelki przy czujnikach (wszystkie całe).
    Moje pytanie czy może być to wina INTERCOOLERA? Czy może wiązka przerwana?

Dodam że odłączałem czujnik temp. cieczy chłodzącej i żadnej poprawy nie było.

Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 8228056
    edward.iskra
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 118
    Na zbierało ci się tego ja bym sprawdził wiązkę od kompa łącznie z wtyka [ częsta usterka] marna jakość przecierających się kabli CLIP nic nowego ci tu nie wniesie
  • REKLAMA
  • #3 8228178
    mario-lopez
    Poziom 10  
    Dzięki. Trzeba będzie jednak się tą wiązką zająć, postaram się znaleźć może jakąś od anglika bo powinna być taka sama, żeby mieć na zapas.
  • #4 8228182
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    T y l k o CLIP odczyt błędów we wszystkich modułach i dokładne przejrzenie parametrów pracy silnika.

Jak sprawdziłeś turbo?IC szczelny?
  • REKLAMA
  • #5 8232337
    edward.iskra
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 118
    Witam miałem scenica z tym samym objawem po wyczyszczeniu egr i interculera oraz wezy jest ok[1.9 dci]
  • #6 8234372
    mario-lopez
    Poziom 10  
    Dziś dobrałem się do INTERCOOLERA i okazało się że jest pęknięty przy spodzie i lekko nadmuchany na dwóch żebrach.

Kupie nowy i zobaczę czy objawy mineły.
    Dzięki za wsazówki.
  • REKLAMA
  • #7 8245429
    mario-lopez
    Poziom 10  
    Wymieniony INTERCOOLER i Laguna śmiga jak wcześniej.
    Mały koszt i wymiana w ciągu 1 godziny.
    Problem z głowy.
  • #8 8245520
    vda_2008
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    zobacz czy masz sprawne wszystkie węże idące do turbiny albo od niej do kolektora
    Moderowany przez Pawel wawa:

Ostrzeżenie! Za pisanie dla samego pisania w temacie, w którym autor już poradził sobie z usterką i podał sposób jej usunięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Renault Laguna II 1.9 dCi z 2001 roku, który objawia się niską mocą, wydobywaniem czarnego dymu oraz trybem awaryjnym przy obrotach powyżej 2500. Po wymianie elektrozaworu turbiny, przepływomierza powietrza, czujnika ciśnienia doładowania oraz czyszczeniu EGR, nadal występowały błędy związane z czujnikami i wtryskiwaczami. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie wiązki kablowej lub intercoolera. Po sprawdzeniu, okazało się, że intercooler był pęknięty, co zostało naprawione poprzez jego wymianę, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA