logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Leon 1.9 TDI 110 KM - szarpanie i brak mocy przy przyspieszaniu

sater 52 24 Cze 2010 20:29 18075 7
REKLAMA
  • #1 8227884
    sater 52
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    PROSZĘ O POMOC.Witam mam problem...Mam leona 1.9 tdi 110 KM dokładnie przed wczoraj ruszyłem dodając gazu i przy wrzucaniu na 2 i dodaniu większej ilości gazu seacik zamiast mknąć do przodu to szarpnął przyśpieszył pare metrów,znowu szarpnął i stracił moc tak jak by turba wogóle w nim nie było.Silnik pracuje równo pali na dotyk nic nie szarpie ale niema mocy tak jak zwykły diesel bez turba.Nie wyskoczył do tej pory żaden błąd i nie wiem czego wogule mam się chwycić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8228023
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Zmienić specjalność pod nickiem. Sprawdzić pracę kierownicy turba. Sprawdzić ciśnienie doładowania. Oszacować wyniki. Naprawić usterkę.
  • #4 8228051
    Kaliber
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Przyspieszyles tak na zimnym silniku?? Bo jesli tak to gratulacje:) Jesli nie masz bledow to trzeba porobic logi dynamiczne i statyczne. Cos mi tu nastawnik po glowie chodzi
  • #5 8228233
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1686
    Witam . No tak mechanik przy nicu to zal moze młody. Nie piszesz nawet który rok leonka i na czym go sprawdzałeś, może tylko grucha na turbie albo podciśnienia, napisz jak mechanior. a nie jak klient warsztatu .
  • REKLAMA
  • #6 8228669
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8228759
    rh.rally
    Poziom 19  
    Ocena: 125
    Na początek to do sprawdzenia wężyki podciśnieniowe, pewnie któryś spadł i kierownice nie są sterowane...
    Tylko mimo wszystko powinien się pojawić błąd. Jednak nawet jeżeli to nie tak błacha usterka, to chwilowa przejażdża wraz z diagnostyką dynamiczną i powinno się rozjaśnić :)
  • REKLAMA
  • #8 8231970
    sater 52
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    He he ale mnie podsumowaliście nie pracuje w swoim zawodzie i zostałem troche w tyle a tak poza tym to mam tego leona od trzech miesięcy i to moje pierwsze spotkanie z dieslem tdi dotąd tylko benzyniaki od kolegów i sąsiadów.Wężyki sprawdziłem są ok biore sie za sprawdzanie gruchy i kierownicy tak jak radzicie a potem reszta.seat leon 2001r.110KM seryjny top spory nie jakiś chip!!180tyś km przebiegu w momencie awari temp silnika 80.od pon biore się za niego bo do tej pory to tak z doskoku tylko-SZEWC W DZIURAWYCH BUTACH CHODZI...Dziękuje!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Seat Leon 1.9 TDI 110 KM, który szarpie i traci moc przy przyspieszaniu, co sugeruje awarię turbosprężarki. Silnik pracuje równo, nie ma błędów diagnostycznych. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wężyków podciśnieniowych, kierownicy turba oraz ciśnienia doładowania. Wskazują również na konieczność wykonania logów dynamicznych i statycznych, aby zdiagnozować problem. Użytkownik potwierdza, że wężyki są w porządku i planuje dalsze sprawdzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA