logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Władimirec T25 - powolne działanie podnośnika mimo nowego rozdzielacza

młody88 01 Lip 2010 19:13 149835 131
Najlepsze odpowiedzi

Why does the three-point lift on a Władimirec T-25 raise very slowly even though the oil level is correct and the distributor is new?

Sprawdź zawór przelewowy w rozdzielaczu i długość śruby od przewodu z pompy, bo w opisanym przypadku to właśnie zbyt długa śruba nie pozwalała zaworowi przelewowemu pracować i olej szedł cały czas na przelew, przez co podnośnik działał bardzo wolno [#12034588] [#12218248] W T-25 warto też wyczyścić filtr hydrauliki, który jest na powrocie, oraz sprawdzić grzybek i dyszę w rozdzielaczu, bo tam też bywa przyczyna słabego działania [#8289232] Zaworu bezpieczeństwa na ślepo nie reguluj — powinno się go ustawiać manometrem, a zawór przelewowy może się po prostu zacinać lub nie domykać [#8893799] [#12035889] Jeśli po tych czynnościach problem zostaje, trzeba jeszcze sprawdzić pompę i jej napęd, ale w tym wątku finalnie winny okazał się właśnie rozdzielacz i za długa śruba [#12218248]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 8353957
    Damianson14
    Poziom 10  
    Ocena: 46
    no właśnie wczoraj kupiłem rozdzielacz założyłem i to samo tylko już teraz i wywrót nie daje rady podejrzewam ze i w tedy nie działał bo go nie sprawdzałem bo używałem go 3 miesiące temu to działał to myślałem ze i teraz działał coś musi być z pompa

Dodano po 3 [godziny] 56 [minuty]:

tak teraz doszlem dziś rozebrałem rozdzielacz stary to jest wina pompy hydraulicznej w starym rozdzielaczu zawór bezpieczeństwa był tak dokręcony ze aż sprężyna zgięta i to spowodowało odśrodkowe pękniecie pompy. Wiec szukam pompy do t-25 przydała by się jakaś silniejsza niż w ruskim są jakieś wzmacniane? zwiększona wydajność lub pasuje od innego ciągnika? Bardzo pilne niech ktoś szybko odpowie w końcu już żniwa a ja nie mam nawet jak przyczep ze zbożem wysypać. http://sklep.hylmet.pl/product_info.php?produ...edium=cpc&utm_campaign=2010-08&utm_content=16 zastanawiam się nad takim ale nie wiem czy to jest wzmacniana

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

http://allegro.pl/item1116226113_nsz_32a_pompa_zebata_nsz32_a_hw32a_olejowa_hydrau.html czy ta pompa sie nadaje
  • #32 8410276
    stefrog
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam mam pytanie co do filtra hydrauliki. duzo to jest rozkręcania?. to jest ten pod siedzeniem z lewej strony? odkręciłem tylko tę nakrętkę na klucz 32 ale wyjąć nie nie dało sie.
  • #34 8465093
    Damianson14
    Poziom 10  
    Ocena: 46
    trzeba odkręcić rurkę zwrotu i 4 śrubki mocujące obudowę filtra i wyjąc go i rozkręcić 4 śrubki z wierzchu kolo tej śruby na klucz 32
    a co do tej pompy to można kupić redukcje na 6 lub na 4 frezy
  • #35 8539463
    Stanisław53
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Podczas pracy w ciągniku T25 przestał działac podnośnik hyrdauliczny, jaka może byc przyczyna tego? Bardzo proszę o radę.
  • #36 8539490
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Kiper działa?
  • #37 8539499
    Stanisław53
    Poziom 10  
    Tam nie ma wyjścia na kiper

Dodano po 38 [sekundy]:

to znaczy nie używam
  • #38 8539507
    wwwsokol
    Poziom 24  
    A jak ruszysz wajchą od kipra to pompa wyje?
  • #39 8539527
    Stanisław53
    Poziom 10  
    nie wyje

Dodano po 2 [minuty]:

możliwe że to rozdzielacz?
  • #40 8539562
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Bardziej napęd pompy lub sama pompa. Wymontuj ją i będzie wiadomo. Bo stan oleju chyba sprawdziłeś :)
  • #41 8539573
    Stanisław53
    Poziom 10  
    tak sprawdziłem, odkręciłem u góry pompe i było ciśnienie.
  • #42 8539960
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1910
    Przemyj zawór przepustowy w rozdzielaczu, potrafi się zaciąć.
  • #43 8565041
    Stanisław53
    Poziom 10  
    Jaka może być przyczyna mojej awarii w ciągniku T25?
    Przy skręcie w lewo i w prawo coś go blokuje, tak jakby w skrzyni biegu. Gdy chcę skręcić ciągnik jedzie prosto, później w środku coś chrupnie, aż zerwie całym ciągnikiem i dopiero skręca. Co to może być?
    Proszę o pomoc.
  • #44 8588985
    hoips
    Poziom 2  
    sprawdź mechanizm różnicowy a dokładniej blokady mechanizmu , prawdopodobnie sie zaciął albo masz go wbity na sztywno , w podłodze przy siedzisku masz drążek , który przez dźwignie wchodzi do skrzyni , a to jest temat o hydraulice a nie o skrzyni
  • #45 8665082
    jumzik
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    witam .odnosnie mocniejszej pompy do władymirca to montuja pompy o symbolu nsz-16 ,koszt ok.110 zł.pozdrawiam
  • #46 8893799
    mtracz
    Poziom 29  
    Ocena: 914
    Siłownik sprawdza się podnosząc go do góry z maszyna i blokuje się ten mały bolec zbijakiem, następnie opuszcza, podnośnik powinien pozostać w tej pozycji. Tak zostawiamy. Jeżeli opada to znaczy że siłownik do naprawy. Jeżeli jednak trzyma to znaczy że sekcja w rozdzielaczu zużyta i rozdzielacz do wymiany. Nie powinno się podkręcać zaworu przeciążeniowego, a w tym przypadku i tak nie pomoże.
    A pompę jeśli nie zegarem to można sprawdzić próbując kiprować tą druga dźwignia tylko nie podpinając przyczepy. Czyli po prostu bierzemy nia do góry i jeśli będzie słychać że silnik ma ciężko(oczywiście na wolnych obrotach) to pompa dobra. nie ma się co bać robiąc to w ten sposób bo rozdzielacz ma zawór bezpieczeństwa (przeciążeniowy) i olej zostanie skierowany na przelew.
  • #47 9307145
    zbyszko4x4
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam sie w temacie
    kto gdzie i za ile widział redukcję 4 na 6 frezów
    mam pompę 4 frezową i chce zmienić na NSZ 16 ....
  • #48 9317380
    stefrog
    Poziom 10  
    tez mam ten problem. mam pompę nsz16 i tej tulejki mi brakuje na 6 frezów
  • #49 9319500
    zbyszko4x4
    Poziom 11  
    oglądałem to wczoraj
    to co nas interesuje to taka okrągła tulejka (wymienna) w napędzie pompy, która z zewnątrz mam 4 wgłębienia na kulki, a od środka 4 frezy na pompę, teoretycznie wystarczyło by wymienić samą tą tulejkę, ale on sie wydaje byc z bardzo twardego materiału ... więc najlepiej oryginał ... tylko skąd kupić??
    jeden ze sprzedawaców mi nie odpowiedział ma meila ... więc może czegoś takiego nie ma wogóle :(
    kwestia dorobienia?? raczej trudna sprawa !!

no i pytanie czy ośka pompa na 6 frezów ma tą sama srednicę co na 4 frezy??

w temacie, to właśnie kombinuję nad przełożeniem rozdzielacza na błotnik we władku ... ciekawe czy mi sie uda :)

Dodano po 26 [minuty]:

w Sagrol mają takie tuleje w ofercie, nie mają w magazynie, napisałem meila, czekam na odpowiedź, dam znać
  • #50 9319871
    stefrog
    Poziom 10  
    kupiłem dziś ta tulejke na 6 frezów w Grajewie na Przemysłowej. cena niewielka tylko 7zł 30gr. spróbuje to zaraz poskładać. Zobaczymy czy wszystko działa i pasuje. Ta nowa ma trochę dłuższe wyżłobienia na kulki.
  • #51 9320192
    zbyszko4x4
    Poziom 11  
    no właśnie na zdjęciach to tak wygląda jakby te wyżłobienia na kulki były na wylot .. więc możliwe, że przy rozłączonej pompie te kulki wypadną, albo nie wrócą ... koniecznie daj znać jak wyszło ... ja też zamówiłem w sklepie niesieciowym ... czekam na dostawę
  • #52 9320414
    stefrog
    Poziom 10  
    Założyłem już tą pompę. Rozłącza i załącza się ją bez problemu. to co zauważyłem w porównaniu do starej to to,że głośniej pracuje ( właściwie to chyba olej w przewodach ten hałas robi). podnośnik chodzi na pewno szybciej. Tura nie chciało mi się już zakładać na dalsze testy. Poza tym trzeba byłoby go zagrzać w robocie bo na zimnym to i stara pompa podnosiła. Jak sprzęt się spisuje to dopiero po wiosennej robocie będę mógł ocenić
    Oglądałem ta tulejkę na stronie SAGROL-u, to rzeczywiście wygląda jakby miała głębokie te rowki. Może to tylko złudzenie , efekt lampy błyskowej
  • #53 9320753
    zbyszko4x4
    Poziom 11  
    dzięki za cenne!! info
    w przszłym tygodniu też się za to zabiorę
  • #54 9470944
    stefrog
    Poziom 10  
    Po wiosennych testach na polu musze przeznać ze nsz 16 jest bardzo szybka pompą. maszyn zawieszanych lepiej nie podnosic na duzych obrotach :) W turze też dobrze podnosi.
  • #55 12032210
    bary 700
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Witam mam problem z hydrauliką w moim władku otóż bardzo ciężko włączyć pompę, po włączeniu pompy silnik przygasa jest bardzo obciążony, gdy podnoszę podnośnik wszystko jest okej. Natomiast przy opuszczaniu i gdy dźwignia podnośnika jest w położeniu zerowym, silnik ciągnika znowu przygasa i pracuje pod sporym obciążeniem. Jak ktoś wie co jest grane to proszę o szybką odpowiedz.
  • #57 12032476
    bary 700
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Mam tą dławicę ale ona jest cały czas otwarta.Czy to jest to coś nad pompą?
  • #58 12033047
    marekhahaha
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Kolego w t25 w rozdzielaczu jest zawór przelewowy, jest on w pełni regulowany.
    Z tego co napisałeś to ja bym go obstawiał.
  • #60 12034588
    mtracz
    Poziom 29  
    Ocena: 914
    Zawór przelewowy nie jest regulowany. Ukryty pod jajowatą przykrywką na górze rozdzielacza, przykręcony na dwie śruby.
    Zawór bezpieczeństwa-przeciążeniowy jest regulowany. Wkręcony od dołu rozdzielacza.

Proponuje zajrzeć do filtra hydrauliki, choć ma on tam swój zaworek zabezpieczający to nie wiadomo w jakim stanie.
    Oraz zajrzeć do zaworu przelewowego wspomnianego już. Może być zacięty i nie otwierać się w pełni powodując wzrost ciśnienia na przelewie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem powolnego działania podnośnika w ciągniku Władimirec T25, mimo wymiany rozdzielacza. Użytkownik zauważył, że podnośnik podnosi, ale bardzo wolno, a stan oleju jest w normie. Uczestnicy forum sugerowali różne przyczyny, takie jak zanieczyszczony filtr oleju, problemy z pompą hydrauliczną, uszkodzenia siłownika, a także niewłaściwe ustawienie zaworu przelewowego. Wskazano na konieczność sprawdzenia hydrauliki zewnętrznej, regulacji śrub w rozdzielaczu oraz ewentualnej wymiany uszczelnień. W końcu, po wymianie pompy i rozdzielacza, problem został rozwiązany, gdyż okazało się, że zbyt długa śruba blokowała działanie zaworu przelewowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA