Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Władimirec t25 powolne działanie podnośnika

młody88 09 Mar 2013 10:53 138312 131
    przemas126
    Level 15  
    A czy obie sekcje rozdzielacza masz ustawione w pozycji neutralnej?
    Może ta druga od przyczepy jest włączona? Jeżeli jest w neutralu, do sprawdzenia zawór przelewowy ten ,,pod jajowatą pokrywką'', wyjąć zupełnie sprawdzić czy nie jest zasyfiony i chodzi swobodnie.
    bary 700
    Level 9  
    mtracz dzięki za pomoc,wyczyściłem filtr hydrauliki oraz zawór przelewowy i jak na razie jest wszystko w porządku!
    ErykP007
    Level 2  
    Witam mam taki problem w swoim t25 przygotowywałem go do sezonu i wziąłem wajchę do góry żeby podnieść cięgna i wszystko niby dobrze szybko podnosi bez problemu ale przy tym towazyszy straszny zgrzyt tak jak by sie wiercilo w scianie dobiegający z tego miejsca gdzie są wajchy od kipru i podnosnika
    12pawel
    Level 34  
    Sprawdź sprzęgło które rozłącza pompę hydrauliczną. Padają tam łożyska i mogą wystąpić podobne przypadłości.
    przemas126
    Level 15  
    Czy podnosiłeś same cięgna czy przy obciążeniu? Jak same to wspomniany wcześniej zawór przelewowy, sprawdzić wyczyścić. Jak pod obciążeniem to jak w poście powyżej, może być sprzęgło załączające pompę, te z kulkami.
    ErykP007
    Level 2  
    nie same same nic nie przypinałem być może się zapchało bo w sezonie nic sie nie działo teraz po zimie przygotowywania do sezonu i to się stało aa może być tez tego wina stary olej taki gesty bardzo i woogle ?
    norbert-17
    Level 13  
    Witam koledzy dopadł mnie również problem z władimircem, a dokłądnie wogóle nie podnosi.
    Po malowaniu ciągniczka, wszystko od siłownika po pompę, rozdzielacz i przewody było wykręcone.
    Siłownik został wymieniony na nowy.
    Został zmieniony olej(hydrauliczny).
    Wyczyszczony filterek (była kupa syfu).
    Zawór przelewowy w rozdzielaczu wykręciłęm chyba już 3 razy.

I tutaj pytanie do was czy węże na siłowniku muszą być założone w odpowiednim kierunku i czy jest różnica między lewym a prawym?
    Pompa po wykręceniu strasznie lekko się obraca w porównaniu z starą którą dostałem od kolegi i będę ją podmieniał(też nie wiem czy sprawna).
    W rozdzielaczu prócz wyciągnięcia i czyszczeniu zaworu przelewowego nie ruszałem nic więcej.
    Proszę o poradę
    12pawel
    Level 34  
    norbert-17 wrote:
    tutaj pytanie do was czy węże na siłowniku muszą być założone w odpowiednim kierunku i czy jest różnica między lewym a prawym?

No oczywiście że jest różnica. To jest siłownik 2-stronnego działania.
    przemas126
    Level 15  
    Co do przewodów na siłowniku, jest różnica w tym że jeden ma zwężkę żeby osprzęt nie opuszczał się gwałtownie. Stara pompa może być już skorodowana i dlatego obraca się ciężej, jeżeli wcześniej było ok to trzeba szukać gdzie indziej, może masz zapowietrzony jeszcze układ albo uciekły kulki z napędu i pompa nie jest napędzana, pomylone przewody? Popuść lekko górny przewód pompy i sprawdź czy będzie jakieś ciśnienie.
    mtracz
    Level 29  
    Właśnie zużyta pompa obraca się lekko. Nowej pompy palcami nie ukręcisz.
    Przewody do siłownika nie maja kierunku pracy. Same przewody niczym się nie różnią.
    To w króćcach- nyplach wkręconych w siłownik jest różnica. Jeden ma dławik(prawy), a drugi jest w pełni przelotowy(lewy).
    Oczywiście przewody mają być podpięte w odpowiednie miejsca aby praca siłownika zgadzała się z położeniem dźwigni rozdzielacza.
    Ale to nie ma w tym momencie nic do twojej usterki.
    Może być zapowietrzony układ, chociaż pompa bez problemu powinna zaciągnąć olej.
    Wyciągając zaworek przelewowy był tam olej?
    W jaki sposób uruchamiałeś - odpowietrzyłeś układ?
    Ile oleju wlałeś?
    Włączając i wyłączając pompę na sprzęgle słychać jej pracę?
    Podnośnik nic nie reaguje?
    norbert-17
    Level 13  
    Bardzo fajnie dzięki za odpowiedzi koledzy
    Węże sprawdzę pod względem dławika czy na pewno jest po prawej stronie

W zaworku przelewowym był olej ale nie było go tam wiele na samym końcu tego stożka (tłoczka pod sprężyną).
    Układ odpowietrzałem w ten sposób: podnosiłem ramiona ręcznie i brat stawał na belce, a ja odkręcałem boczną śrubę nr. 14.
    Wlałem około 8l oleju ( troszkę za dużo bo było prawie pod korek wlewowy)
    Pompa na 100% jest załączana bo rozkręciłem ją wcześniej sprawdzając czy są śruty w odpowiednich miejscach. Ale jakoś specjalnie to nie słychać jej pracy. Nie ma jakiegoś hałasu.
    Podnośnik zupełnie nic nie reaguje ( Raz, gdy ręcznie podniosłem i załączyłem opuszczenie dźwignia w dół powoli opadła może z 5cm)

Przewody hydrauliczne które idą od rozdzielacza patrząc od góry połączone są w następujący sposób:
    Pierwszy od góry - prawa strona siłownika stając z tyłu ciągnika.
    Od dołu - lewa strona siłownika.

I gdy ciągnik działał pompa była załączona, odkręciłem śrubę (odpowietrzania) na rozdzielaczu nr. 14 po lewej stronie i wyciekał olej (nie było to jakieś ciśnienie, bardzo spokojny wypływ), tak samo śruby na siłowniku nr. 14 odkręciłem i również ten sam efekt.
    Niestety nie mam już możliwości wykręcić górnego przewodu od pompy bo ją wykręciłem.
    mtracz
    Level 29  
    Po ilości wlanego oleju, jak i obecności oleju w rozdzielaczu układ masz odpowietrzony.
    Albo jednak jest nieprawidłowa praca zaworu przelewowego, albo pompa całkiem leży.
    Przedtem układ hydrauliczny działał prawidłowo?
    Ile elementów było jak wyjmowałeś zawór przelewowy?
    Jak stan gładzi zaworu i jego gniazda które jest w rozdzielaczu?
    Układ hydrauliczny we Władku dość dobrze sam się odpowietrza. Wystarczy zalać zbiornik olejem, uruchomić silnik, dźwignie rozdzielacza ustawać w pozycji neutralnej, po chwili pracy zacząć podnoszenie i opuszczanie siłownika. Dolać oleju i już.
    norbert-17
    Level 13  
    Gdy ciągnik dostałem to mało co było oleju w układzie hydraulicznym, ale podnosił pamiętam.
    Rozdzielacza się nie dotykałem i nie rozbierałem na części.
    W zaworze przelewowym mamy:
    Dekielek z oringiem, tłoczek z oringiem, sprężynę, i tłoczek zakończony storzkiem.
    Podmienię pompę na drugą może faktycznie ta wyśiadła. Nie kupować od razu nowej bo jeśli okaże się, że zmiana przyniesie rezultat wtedy kupię.
    mtracz
    Level 29  
    Do sprawdzenia powierzchni gniazda zaworu nie trzeba rozbierać rozdzielacza.
    Robi się to palcem. :-)
    Dobrze, że masz jakąś pompę na podmianę, oby tylko była sprawna. Przed założeniem spróbuj nią pokręcić kluczem, aby się upewnić że nie zablokowana.
    Kupując nową zwróć uwagę na ilość wieloklinów(4 lub 6) na wałku starej pompy i kup identyczną.
    Sprawdzałeś stan kulek w sprzęgiełku pompy? Jak są już leciwe to robią się kwadratowe i powstaje problem z załączeniem pompy. Przy okazji warto wymienić, bo koszt śmieszny, a człowiek zdrowszy.
    norbert-17
    Level 13  
    Jutro jak czas pozwoli sprawdzę ten stan gładzi.
    I czy tłoczek ze stożkiem ma luźno chodzić w tym "cylindrze"?
    Pompa stara tak jak mówiłem ma dużo większy opór niż obecnie zamątowana. Obecnie zamontowana pożna bez trudu przekręcić palcami, tą druga natomiast już stawia delikatny opór.
    Dopóki nie podejmę wymiany pompy nie stwierdzimy co dalej, także odezwę się niebawem. Pozdrawiam i na chwilę obecną dzieki bardzo.
    norbert-17
    Level 13  
    Kupiłem nową pompę nsz-10 niestety dalej ten sam objaw. Nic się nie dzieje wiec został tylko rozdzielacz ?? gdzie szukać jeszcze przyczyny.
    Dodam że zalany jest specialnym olejem hydraulicznym przed remontem był hipol.
    mtracz
    Level 29  
    A jakie były efekty podmiany pompy pożyczonej od kolegi?
    Zajrzyj z powrotem do zaworu przelewowego i dołóż kilka podkładek pod sprężynę. Ona może być już zmęczona i nie domyka zaworu.
    przemas126
    Level 15  
    Tak jak kolega mtracz pisze, sprawdź zawór przelewowy, wyjmij go i zobacz czy nie jest wyrobiona powierzchnia na dolnym grzybku i gnieździe. Ja kupiłem nowy i nic się nie zmieniło, potem stary oddałem do przeszlifowania i z nowym gniazdem działa aż miło. Przedtem wymieniłem pompę i nic nie pomogło, podnosił ale w żółwim tempie.
    Odnośnie oleju to ja mam zalany silnikowym 15W40, działa bez zarzutu.

norbert-17
    Level 13  
    Dzięki jutro to wykręcę i wyciągnę tą tulejkę co zaznaczyłem na zdjęciu, nie miałem pojęcia o jej istnieniu na innych schematach jej nie było. Ten tłoczek ma odgniecenie w koło delikatne.
    przemas126
    Level 15  
    O to właśnie chodziło, ja kupiłem dokładnie taki zestaw i mieniłem tylko to gniazdo ale na zdemontowanym rozdzielaczu, nie wiem czy uda się wyjąć bez demontażu. To gniazdo mocno siedzi. A u Ciebie jest zawór taki jak na zdjęciu czy jak w katalogu?
    norbert-17
    Level 13  
    U mnie jak pamiętam ten zawór jest troszkę inny dokładnie taki jak na schemacie od Ciebie.
    przemas126
    Level 15  
    To tak jak u mnie było, ten ze zdjęcia pasował ale otworki w nim były innej średnicy i nie chciało działać.
    norbert-17
    Level 13  
    Wyciągnięty został dziś rozdzielacz i wezmę go wyczyszczę i przy okazji kupię zestaw naprawczy i powymieniam uszczelki. A co do tej tulejki to nie mogę jej wcale wyciągnąć
    przemas126
    Level 15  
    Ta tulejka bardzo mocno siedzi, potrzebny młotek i jakiś kawałek pręta trochę większy niż otwór. trzeba uważać żeby nie porysować ścianek gdzie pracuje ten zawór. Niestety nie pamiętam w którą stronę trzeba wybić, na 90% w górę, jak rozdzielacz jest zamontowany, wybijesz bez problemu po rozkręceniu rozdzielacza. Jak możesz podeślij jakieś zdjęcie na p.w. to będę wiedział na 100%. A teraz zawór do szlifowania, gniazdo do wymiany i powinno śmigać.
    REFKK
    Level 1  
    Pompa na 100% jest załączana bo rozkręciłem ją wcześniej sprawdzając czy są śruty w odpowiednich miejscach.
    Jesli zamieniłeś uszczelniacz ( podobny do E) założyłęś odwrotnie to przystosowałeś pompe do odwrotnych obrotów (białorus)
    Załóż drugą pompę z t25
    norbert-17
    Level 13  
    Pompa podaje olej w właściwą stronę chyba nie ma nawet takiej możliwości by dawała w drugą. Wyciągnąłem dziś rozdzielacz rozkręciłem jego dół i wybiłem tulejkę do góry. I co się okazało poprzedni właściciel źle ją zamontował.
    Tulejka z jednej strony jest płaska a z drugiej wcięta (stożek) który ma idealnie pasować do tłoczka tak mi się wydaje. A była założona odwrotnie płaskim do góry stożkiem w dół. Tylko mimo wszystko i tak to jest dziwne, bo przed rozbiórką coś tam działał, może dlatego że był zalany hipolem, a teraz jest olejem hydraulicznym który jest rzadszy.
    przemas126
    Level 15  
    Właśnie ma być tak jak była czyli płaskim do góry. Ta krawędź ma idealnie przylegać do zaworu. Jak znam życie to Ty jako pierwszy ją wymieniasz.