logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie ruchomego koła wałka ssącego w silniku M104 Mercedes 3.2 Musso

awysoki 02 Lip 2010 08:18 8304 7
REKLAMA
  • #1 8253124
    awysoki
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Wymieniałem koledze uszczelkę pod głowicą w musso z silnikiem mercedesa . Jest to silnik 3.2 m104 . Wiem gdzie jest znak na kole pasowym , wiem też jak ustawić wałki rozrządu natomiast koło na wałku ssącym jest "ruchome" Zapewne służy to do zmiennych faz rozrządu . I teraz moje pytanie do znawców - jak ma być ustawione to ruchome koło .
  • REKLAMA
  • #2 8260057
    miron2121
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam, w książce pisze cos takiego ,,Ręką obracac regulator połozenia wału rozrządu zaworów ssących w kierunku zgodnym z normalnym kierunkiem obracania się wału rozrządu aż do jego zatrzymania się ,a nastepnie załorzyc łancuch.,, i przed nałożeniem łańcucha wykręc napinacz ten przy alternatorze bo inaczej nie da sie załozyc łancucha rozrządu na koła zębate.jak bedziesz miał jakis problem chętnie pomogę :D
  • REKLAMA
  • #3 8260351
    awysoki
    Poziom 17  
    Kolego a jeśli możesz napisz , czy przy montowaniu łańcucha koło ma być ustawione na OT czy może w jakimś innym puncie ( jak np . w silniku 2.3 ) . Chodzi o to , że jak ustawiam go na znakach to po przekręceniu wałem w koło wychodzi mi , że łańcuch wyciągnięty jest ok. 8 stopni . W aucie są poważne problemy z wolnymi obrotami .
  • REKLAMA
  • #5 8260460
    awysoki
    Poziom 17  
    A do czego ten link ??
  • #6 8273128
    awysoki
    Poziom 17  
    Koledzy mam następujący problem , ustawiam rozrząd na znaki i po przekręceniu wałem w koło wałki rozrządu są na miejscu natomiast na wale powstaje przesunięcie od OT około 8 stopni . Łańcuszek wymieniłem na nówkę i jest to samo . Napinacz składam prawidłowo . W czym może tkwić problem ?
  • REKLAMA
  • #7 8275665
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 727
    jak zmienne fazy masz na obu wałkach to normalne. To ruch regulatora. Najprawdopodobniej obroty się paprają przez złe ustawienie regulatorów. Regulatory działają na zasadzie wyprzedzania działania wałków w stosunku do położenia tłoka, to tak jak regulator wyprzedzenia zapłonu- tylko do przodu.
  • #8 8275899
    awysoki
    Poziom 17  
    Zmienne fazy mam tylko na wałku ssącym . Wiem , że skala na kole pasowym jest po to aby zmierzyć, kontrolować wyciąg łańcuszka więc jeżeli na nowym wskazuje 8 stopni to coś mi się tu nie podoba . Poza tym , w aucie jest problem ponieważ strasznie silnikiem telepie na wolnych obrotach . Próbuje się dopatrzyć przyczyny w nieprawidłowo ustawionym rozrządzie .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił uszczelkę pod głowicą w samochodzie Musso z silnikiem Mercedes M104 3.2 i ma problem z ustawieniem ruchomego koła wałka ssącego, które jest odpowiedzialne za zmienne fazy rozrządu. W trakcie montażu łańcucha rozrządu zauważył, że po ustawieniu na znaki, wałek rozrządu jest na miejscu, ale na wale występuje przesunięcie o około 8 stopni od górnego martwego punktu (OT). Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z nieprawidłowego ustawienia regulatorów faz rozrządu, co może wpływać na obroty silnika i powodować drgania na wolnych obrotach. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących prawidłowego ustawienia ruchomego koła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA