logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wlz słaby przekrój jaki bezpiecznik przedlicznikowy?

sirtel 16 Lip 2010 16:57 2644 22
REKLAMA
  • #1 8298942
    sirtel
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Witam.Mieszkam w bloku,w którym zabezpieczenie przedlicznikowy znajduje sie w piwnicy.W skrzynce,która jest otwarta,każdy może grzebać,żadnej plomby.Jednak kłopotliwe były częste wybijania topika,o wartości 16A.Zaryzykowałem i wsadziłem większy-25a .Znajomy sąsiad-elektryk,coś tam mnie straszył,że nasze piony, wlz sa dojechane(nie chce mi się w to wierzyć)przewodami 1,5mm.Czy w razie przepalenia wlz, z powodu zbyt dużego topika przedlicznikowego.wymienią go na porządny w końcu?Czy niepotrzebnie się obawiam i taki wlz wytrzyma 25a?
    W mieszkaniu mam rozdzielone na 3 "esy" - b6, b10 b10.CZy moje obawy są niepotrzebne?Czy grozi przepalenie wlz? i kto ponosi koszt jego wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 8298963
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 290
    W razie przepalenia wlz z powodu zbyt dużego topika to na pewno wymienią, z tym że na Twój koszt. A czy wytrzyma to już kwestia tego z jakich przewodów i o jakiej grubości został wykonany, ale skoro tam było 16A to raczej nie bez powodu.
  • #3 8298987
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Twój problem.Bezpiecznik przedlicznikowy powinien dla Twojego mieszkania wynosić dokładnie 20A Natomiast bezpieczniki wartość esów powinna wynosić dla gniazda w łazięnce z którego zasilana jest pralka automatyczna B 16A Na pozostałych gniazdach B 10 oraz na oświetleniu od 6 do 10A z charakterystyką B.
  • #4 8298992
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    Kolego jeśli jest tak jak piszesz to prosisz się o kryminał.

Jeśli zainstalowałeś zabezpieczenie przedlicznikowe większe niż masz w umowie to możesz spodziewać się kary z ZE a to jeszcze pół biedy. Jeśli dojdzie do pożaru z tego powodu to będzie tak jak napisałem wyżej.
  • REKLAMA
  • #5 8298997
    MrMazi
    Poziom 16  
    Ocena: 69
    Nie możesz sobie zmieniać wartości9 zabezpieczenia przedlicznikowego!
    Jego wartość została dobrana do mocy Ci przydzielonej. Teraz sobie zwiększyłeś samowolnie przydział mocy. ZE się nie ucieszy. To samo jak się zoorientują, że nie masz plomby.
  • #6 8299001
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    kierbedz4 napisał:
    Twój problem.Bezpiecznik przedlicznikowy powinien dla Twojego mieszkania wynosić dokładnie 20A Natomiast bezpieczniki wartość esów powinna wynosić dla gniazda w łazięnce z którego zasilana jest pralka automatyczna B 16A Na pozostałych gniazdach B 10 oraz na oświetleniu od 6 do 10A z charakterystyką B.

I to jest właśnie to . Co naprawić najpierw. WLZ lichutki i instalacja w domu lichutka.
  • REKLAMA
  • #7 8299192
    sirtel
    Poziom 14  
    Dobra.Skrzynka jest zbiorcza-tam bezpieczniki wszystkich sąsiadów z całej klatki.Co radzicie-zgłaszać do ZE fakt braku plomby,aby wreszcie to zamknęli i dali plombę?Czy tez lepiej niech sobie bedzie otwarta-jak wybije komu ,to sobie wymieni wkładkę-w przeciwnym razie za każdym razem dzwonic do ZE?
  • #8 8299232
    remik_l
    Poziom 29  
    Przede wszystkim wymień zabezpieczenie przedlicznikowe na takie jakie być powinno (umowa z ZE).
    Jeśli to zabezpieczenie jest za małe wystąp do ZE po dodatkowe kW i wtedy może okazać się że WLZ trzeba będzie wymienić.
  • REKLAMA
  • #9 8299297
    slawekx
    Poziom 29  
    I to jest problem bardzo wielu budynków (w mojej Wspólnocie Mieszkaniowej też) . Stare wlz obliczone na taki to a taki pobór mocy , a tu ludzie pokupowali sobie lodówki, zmywarki. kuchnie z piekarnikami elektrycznymi i chcą to wszystko używać. Na pewno rozwiązaniem nie jest wkręcanie bezpieczników na > A . Koniecznością jest remont instalacji w budynku. ZE sam z siebie tego nie wykona. Inwencja należy do tych, którzy chcą więcej mocy w swych mieszkaniach.
  • #10 8299321
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    A jeszcze w pewnych jedynie słusznych czasach zakładali mniejsze przewody zerowe ( bo prąd miał się z trzech faz znosić).
    Obecnie, przy urządzeniach zasilanych impulsowo, w prądzie są takie śmieci ( harmoniczne )że zerowym potrafi płynać prąd dwa razy większy niż w najbardziej obciążonym fazowym. Takie instalacje szybko się zweryfikują, jak już stażacy zwiną węże....
    A zwiększanie zabezpieczeń przedlicznikowych - to kryminał, mimo że skrzynka jest nie zabezpieczona kłódką ( można próbowac zwalić, żee to nie ja) ale ZE wszystkich traktuje jak zlodziei...
    Pozdr.J.
  • #11 8299323
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Najpierw by trzeba obejrzeć dokładnie, czy faktycznie sprawa z przekrojami przewodów wygląda jak opisuje autor. Różne dziwy już widziałem, choć 1,5mm2 na WLZ jeszcze nie... Nawet jak instalacja stara i do tego aluminiowa, to 2,5mm2 przeważnie dawali. Celowo piszę "przeważnie" bo tak na prawdę to cała instalacja wymaga dokładnej obdukcji, bo różne rzeczy się zdarzają.

Instalacje wykonywane 20-30 lat temu nie są przystosowane do obecnych obciążeń, bo jak się dobrze policzy to w samej kuchni potrafi się nazbierać 10-12kW, gdzie kiedyś 3-4kW były na dom jednorodzinny.

Proponuję wezwać niezależnego elektryka [nie z ZE i nie tego, co tak doradzał] i niech obejrzy wszystko dokładnie...

Jeśli chodzi o samowolną zmianę zabezpieczeń, to wymiana bezpiecznika na większy skutkuje przeciążeniem WLZ. Jeżeli 16A nie wystarczał, to znaczy, że przekroczona została moc tzw. umowna. Przewód był zabezpieczony 16A i to dawało pewność, że się nie przegrzeje i nie zapali, bo przed nadmiernym wzrostem temperatury uchroni go ten mały topik. Teraz, kiedy zainstalowałeś 25A, to WLZ przy dużym obciążeniu robi się zapewne ciepły. Grozi pożarem lub porażeniem. Żeby zwiększyć wartość zabezpieczenia przedlicznikowego powinieneś wystąpić do ZE o zwiększenie przydziału mocy. Choć pewnie w tym przypadku bez wymiany instalacji i WLZ się nie obejdzie.

Wezwij kogoś kompetentnego do obejrzenia. Najlepiej, jeśli będzie to niezależna osoba.
  • #12 8299333
    sirtel
    Poziom 14  
    Zgadza się..Wrócę do tej 16stki w piwnicy.Instalacje w mieszkaniu mam siekiera-sam remontowałem-wszystko na 2,5.Właśnie ze względu na lichy WLZ i tą ową 16stkę nominalną w piwnicy. Montując"esy"w mieszkaniu ,dałem takie a nie inne wartości zabezpieczeń( b6,b10,b10.Aby strzeliło u mnie .A nie w piwnicy.B10 spokojnie utrzymuje pralkę,wybija dopiero pod obciążeniem dwóch czajników 2000w.
    wrócę DO TEJ 16TKI W PIWNICY-MUSZĘ SIĘ PILNOWAĆ,ABY NIE PUŚCIĆ JEDNOCZEŚNIE PRALKI I NP CZAJNIKA NA DRUGIM OBWODZIE.Mogłem ,montując esy w mieszkaniu,dołożyć jeszcze jeden,"wspólny",jakby główny przed tymi trzema esami,dodatkowy b16.Wtedy nie musiałbym się tak pilnować,bo i tak strzeli w mieszkaniu....dobrze rozumuję??
  • #13 8299349
    remik_l
    Poziom 29  
    Możesz zastosować Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i wtedy on nie dopuści do takiej sytuacji.

Jeśli zastosowałbyś B16 jako wył główny to dopiero byś się denerwował, ponieważ by nie było selektywności i zwarcie w obw. B10 wybijałoby to B16 w domu i najprawdopodobniej topik 16A w piwnicy.
  • #14 8299402
    sirtel
    Poziom 14  
    Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem-z wszystkich odpowiedzi wyciągnę wypadkową:)-wezmę dobrego elektryka-niezaleznego oczywiście od z.e. -niech przetestuje wlz .induktorem ,zeby utwierdzić się w przekonaniu,jakie tak naprawdę są przekroje w tym pionie.
  • Pomocny post
    #15 8299404
    Miwhoo
    Jeśli masz miejsce w rozdzielnicy po pomyśl nad instalacją przekaźnika priorytetowego, np. F&F. Sam dopilnuje, żebyś nie przekroczył obciążenia.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Odszukaj umowę z ZE i zainstaluj taki bezpiecznik, jak jest w umowie. Zwiększenie mocy może okazać się kosztowne, bo najprawdopodobniej WLZ jest do wymiany. Druga sprawa jeszcze jaki układ sieci kolega ma u siebie i w jakim układzie zrobiona instalacja w mieszkaniu, skoro wszystko wymienione?
  • #16 8299426
    sirtel
    Poziom 14  
    zwykła-bez róóżnicówki-zwykłe zerowanie.Trzy obwody-światło-gniazdaa,oraz trzeci obwód to gniazdka łazienkowo-pralkowe.
  • #17 8299512
    slawekx
    Poziom 29  
    To właśnie z różnicówką jest zwykła. A bez to już archaiczna . U mnie w mieszkaniu też tak jest. Mieszkam w dzielnicy Dąbrowa w Łodzi. Wszystko to AL. Jako zabezpieczenie są zamontowane automaty 6A i 10A . I przy 10A o dziwo jeszcze pralka chodzi ale wlączenie innego urządzenia jeszcze to już bezpiecznik wyłącza dopływ.

Dodano po 1 [minuty]:

Na wymianę instalacji sie nie zanosi bo wspólnota ma zawsze coś ważniejszego do wykonania - NO cóż zaniedbania kilkudziesiecioletnie
  • #18 8299634
    sirtel
    Poziom 14  
    Kolego slawexx ,u mnie niby wszędzie miedź, jednak tez miałem takiego niedawna wkręcane,w tym jeden automat wkręcany - który lubiał sobie nie zadziałać:)-zauważyłem, że te wkręcane w podstawę porcelanową automaty są zawodne-dlatego też ,samodzielnie podjąłem się wymiany bezpieczników na esy.Blok oddany do użytku w 1983 roku.Kraków-nowa huta.Popatrze sobie chociaż na bezpieczniki sąsiadów-jakie mają obok moich w przelicznikowej skrzynce w piwnicy-no nie chcę im przerywać natenczas dostawy prądu:)ponoć po kolorach można poznać.znacie Panowie te kolory????

Dodano po 3 [minuty]:

.Dodam,że na esie b10 chodzi mi jeszce piekarnik elektryczny!!!!!!Ale wyłącznik nad prądowy już brzęczy:)
  • Pomocny post
    #19 8299676
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Zielony - 6A
    Czerwony - 10A
    Szary - 16A
    Niebieski - 20A
    Żółty - 25A
  • #20 8299720
    Miwhoo
    10A - czerwony
    16A - szary
    20A - niebieski
    25A - żółty
    35A - czarny

Więcej chyba nie potrzeba.... Im bardziej się wyłącznik nadprądowy przegrzewa, tym większa jest rezystancja jego styków, bo się utleniają.. skoro już brzęczy, to pewnie jest gorący, a stąd do pożaru już niedaleko...
  • #21 8299769
    sirtel
    Poziom 14  
    Nie jest gorący :)sprawdzałem:)-mimo brzęczenia:)
    Legrand....
    na świetle ten b6 akurat jest fael-mam takie jedno gniazdo--z lenistwa podciągnięte właśnie z puszki oświetleniowej-zasilona jest z niego lodówka-taka "pod sufit":) i nic sie niedzieje-zabezpieczona tym Faelem b6-siłą rzeczy.
    Czy kolega może rozwinąć myśl o brzęczeniu?Szczególnie w kontekście rezystancji styków-czy są to w takim razie straty prądu?

Dodano po 1 [minuty]:

Prosze mnie juz więcej nie straszyć tymi pożarami,bo czuję sie jak w podstawówce:)
  • #22 8299830
    slawekx
    Poziom 29  
    sirtel napisał:
    Nie jest gorący :)sprawdzałem:)-mimo brzęczenia:)
    Legrand....

Prosze mnie juz więcej nie straszyć tymi pożarami,bo czuję sie jak w podstawówce:)

To nie straszenie to raczej ostrzeżenie.....Ale jakby to nie redagować wnioski wyciągane nie są.
  • #23 8299882
    sirtel
    Poziom 14  
    Proszę zamykać temat,bo ja juz wszystko wiem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zbyt dużego bezpiecznika przedlicznikowego (25A) w bloku, gdzie standardowy bezpiecznik wynosił 16A. Użytkownik obawia się, że zwiększenie wartości bezpiecznika może prowadzić do przeciążenia WLZ (wielokrotnego zasilania) wykonanego z przewodów 1,5mm, co może skutkować ich uszkodzeniem lub pożarem. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że zmiana wartości zabezpieczenia jest niezgodna z umową z zakładem energetycznym (ZE) i może prowadzić do konsekwencji prawnych. Zaleca się powrót do oryginalnego bezpiecznika oraz wezwanie niezależnego elektryka do oceny stanu instalacji. Wskazano również na możliwość zastosowania przekaźnika priorytetowego, aby uniknąć przeciążeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA