logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanio zgrać kasety VHS na DVD przy użyciu laptopa?

johnny1005 17 Lip 2010 21:47 30748 74
Najlepsze odpowiedzi

Jak tanio i możliwie dobrze zgrać kasety VHS na DVD przy użyciu laptopa?

Najrozsądniej użyć dobrego magnetowidu i porządnej karty do przechwytywania obrazu, najlepiej pod PCMCIA/ExpressCard, a jeśli musi być USB to wybrać markowy sprzęt; sam tuner TV jest gorszy od karty video [#8303276][#8303307][#11422833] Jakość zależy głównie od stanu kasety i magnetowidu, bo przy VHS nie da się uzyskać obrazu lepszego niż oryginał [#8303244][#8303276] Materiał najlepiej przechwytywać bez kompresji albo bezstratnie, np. Huffyuv, ewentualnie MJPEG, a dopiero potem obrabiać i kompresować do formatu DVD/DivX [#8303276] Do obróbki polecano VirtualDub, z filtrami typu smoother/temporal smoother, oraz remastering: odszumianie, poprawę kolorów i dźwięku [#8303276] Jeśli chcesz taniej i prościej, można też użyć USB grabbera/video card z dołączonym programem, ale kluczowe pozostaje dobre źródło sygnału z magnetowidu [#8303244]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 9474190
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 450
    Np. Ulead VideoStudio, ADOBE PREMIERE ELEMENTS
  • REKLAMA
  • #32 9740345
    1vivaldi
    Poziom 2  
    Witam. Zakupiłem sprzęt Video Grabber aby kopiować kasety VHS na DVD i co się dzieje, nie mogę połączyć się z kompem tak to wygląda jak brak sygnału. Płyta została zainstalowana i co dalej mozę ktoś pomoże?
  • #33 9740479
    hunger
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    "Po zainstalowaniu sterowników grabber jest widoczny w systemie Windows jako urządzenie przechwytujące - można je wykorzystywać w innych programach do przechwytywania obrazu."
    W menadżerze masz to urządzenie? Jeśli tak to uruchom program do przechwytywania edycji wideo choćby windows movie marker.

• #34 9740611
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Podepnę się pod temat, mam usb grabber stk1150. Zgrywa obraz bardzo ładnie. Dźwięk zgrywam przez kartę dźwiękową bo lepszy efekt. Używam virtual vcr i jakość jest super. Później virtualdub - obcinam czarne paski i robie deinterlace "muksun" - wychodzi pięknie.

Problem w tym że virtual vcr po zgraniu dwóch kaset zgłupiał i teraz mi obraz skacze przy zgrywaniu - drop frames rośnie w tysiące. Przez to obraz skacze, efekt jak by procesor nie wyrabiał i gubił klatki. Tylko że to jest c2duo i przy zgrywaniu obciążenie jest poniżej 50 % na obu rdzeniach. Jakieś sugestie ?
  • REKLAMA
  • #35 9740756
    fan Roberta
    Poziom 15  
    Brodi napisał:
    Podepnę się pod temat, mam usb grabber stk1150. Zgrywa obraz bardzo ładnie. Dźwięk zgrywam przez kartę dźwiękową bo lepszy efekt. Używam virtual vcr i jakość jest super. Później virtualdub - obcinam czarne paski i robie deinterlace "muksun" - wychodzi pięknie.

Problem w tym że virtual vcr po zgraniu dwóch kaset zgłupiał i teraz mi obraz skacze przy zgrywaniu - drop frames rośnie w tysiące. Przez to obraz skacze, efekt jak by procesor nie wyrabiał i gubił klatki. Tylko że to jest c2duo i przy zgrywaniu obciążenie jest poniżej 50 % na obu rdzeniach. Jakieś sugestie ?

Z jakiego powodu usuwasz przeplot?
  • #36 9740805
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Mniejsza o przeplot... ale dlaczego nie zgrywasz w VirtualDubie - on ma możliwość przechwytywania obrazu tunera.
  • #37 9741038
    Brodi
    Poziom 32  
    virtualdub jest bardzo niestabilny. Czy to z kartą na usb czy pci zawsze powoduje u mnie BSODy czy restarty kompa pod kazdym windowsem od 98 do 7 :] Czasem sam podgląd obrazu powoduje restart. virtual vcr działa

Z kompresji obrazu z przeplotem wychodzi sieczka. Zawsze usuwam przeplot bo tego na kompie nie da się oglądać. A jeszcze spróbuj montować/edytować video to już masakra. Dodawanie jakichkolwiek efektów przy przeplocoe to dla mnie męka. LCD i telewizja HD też idą w kierunku obrazu progressive więc po co komu ten relikt ?

Widziełem kiedyś jak koleś który zajmuje się zawodowo filmowaniem wesel obrabiał to w ulead i dodawał literki i przejścia. Jak dla mnie efekt mierny przy przeplocie. Jemu nie przeszkadza bo i tak nie potrafił inaczej, a że docelowo szło to na vhs/dvd-video to po co było się męczyć i uczyć. A jak wspomnaiałem o tym że nagrywał na dvd-video dzwięk jako PCM tracąc cenne gigabajty zamiast ac3 to oczywiście nie wiedział o co chodzi.

Wracając do tematu. Dlaczego mi dropuje przy zgrywaniu ? Jeszcze powalcze pod linuxem, może tutaj będize miła niespodzianka.
  • #38 9741309
    tzok
    Brodi napisał:
    virtualdub Widziełem kiedyś jak koleś który zajmuje się zawodowo filmowaniem wesel obrabiał to w ulead i dodawał literki i przejścia. Jak dla mnie efekt mierny przy przeplocie. Jemu nie przeszkadza bo i tak nie potrafił inaczej, a że docelowo szło to na vhs/dvd-video to po co było się męczyć i uczyć.
    Powiem więcej - jeśli docelowo to szło na DVD lub VHS to w ten sposób na TV wyglądało to lepiej niż gdyby przeplot usunął.

Brodi napisał:
    Wracając do tematu. Dlaczego mi dropuje przy zgrywaniu ?
    VHS jest wredny do zgrywania, bo potrafi zrywać synchronizację, wtedy videograbber gubi ramki. Spróbuj "pobawić" się pokrętłem jitter w magnetowidzie...

Brodi napisał:
    Jeszcze powalcze pod linuxem, może tutaj będize miła niespodzianka.
    No nie sądzę, Linux i tunery TV a już zwłaszcza na USB to od zawsze był problem.
  • #39 9743056
    fan Roberta
    Poziom 15  
    Brodi napisał:
    virtualdub jest bardzo niestabilny. Czy to z kartą na usb czy pci zawsze powoduje u mnie BSODy czy restarty kompa pod kazdym windowsem od 98 do 7 :] Czasem sam podgląd obrazu powoduje restart. virtual vcr działa

Z kompresji obrazu z przeplotem wychodzi sieczka. Zawsze usuwam przeplot bo tego na kompie nie da się oglądać. A jeszcze spróbuj montować/edytować video to już masakra. Dodawanie jakichkolwiek efektów przy przeplocoe to dla mnie męka. LCD i telewizja HD też idą w kierunku obrazu progressive więc po co komu ten relikt ?

Widziełem kiedyś jak koleś który zajmuje się zawodowo filmowaniem wesel obrabiał to w ulead i dodawał literki i przejścia. Jak dla mnie efekt mierny przy przeplocie. Jemu nie przeszkadza bo i tak nie potrafił inaczej, a że docelowo szło to na vhs/dvd-video to po co było się męczyć i uczyć. A jak wspomnaiałem o tym że nagrywał na dvd-video dzwięk jako PCM tracąc cenne gigabajty zamiast ac3 to oczywiście nie wiedział o co chodzi.

Wracając do tematu. Dlaczego mi dropuje przy zgrywaniu ? Jeszcze powalcze pod linuxem, może tutaj będize miła niespodzianka.
    Telewizja jest oparta na przeplocie i jest dokładnie odwrotnie niż piszesz. Zarówno DVD jak i BD wykorzystują przeplot dla płynności ruchu i braku migotania.
  • #40 9743461
    Brodi
    Poziom 32  
    Nie do końca masz rację. Tu mądrze napiszę "Z tego co wiem" przeplot jest używany przy transmisji sygnału czyli tv oraz przy transmisji odtwarzacz/dekoder - ekran. Czyli masz obraz progressive na dvd/blue-ray kompie, podczas transmisji do tv/lcd jest konwertowany w locie i tutaj tworzony jest przeplot. Oczywiście są filmy na dvd nagrywane z przeplotem ( większość polskich produkcji , w usa jest progressive). Ale wszędzie gdzie masz nowy sprzęt ( również cyfrowe kanały satelitarne w HD ) jest obraz progressive 1080p. W tv lcd masz do wyboru przy hdmi 1080i i 1080p. Czytając o tv lcd 600Hz widać że do uzyskania płynności ruchu telewizor tworzy sztuczne klatki pośrednie cyfrowo jakimś algorytmem. I teraz pytanie : co lepiej wygląda na tv, 1080i czy 1080p? Moja odpowiedź : wszystko zależy od tv, na jednym lepiej wygląda "i" na innym "p" , ale docelowo wszystko dąży do 1080p a wszystko poniżej to taniocha dla plebsu :]
    Co do blue-ray - wszystkie filmy które oglądałem były nagrane w 1080p.
    -> http://laki.dvhk.pl/faq/hdtv_1080p.htm
    Kamery HD i 3D używane do kręcenia filmów to prawie wszytsko 1080p
  • #41 9744019
    fan Roberta
    Poziom 15  
    Brodi napisał:
    Nie do końca masz rację. Tu mądrze napiszę "Z tego co wiem" przeplot jest używany przy transmisji sygnału czyli tv oraz przy transmisji odtwarzacz/dekoder - ekran. Czyli masz obraz progressive na dvd/blue-ray kompie, podczas transmisji do tv/lcd jest konwertowany w locie i tutaj tworzony jest przeplot. Oczywiście są filmy na dvd nagrywane z przeplotem ( większość polskich produkcji , w usa jest progressive). Ale wszędzie gdzie masz nowy sprzęt ( również cyfrowe kanały satelitarne w HD ) jest obraz progressive 1080p. W tv lcd masz do wyboru przy hdmi 1080i i 1080p. Czytając o tv lcd 600Hz widać że do uzyskania płynności ruchu telewizor tworzy sztuczne klatki pośrednie cyfrowo jakimś algorytmem. I teraz pytanie : co lepiej wygląda na tv, 1080i czy 1080p? Moja odpowiedź : wszystko zależy od tv, na jednym lepiej wygląda "i" na innym "p" , ale docelowo wszystko dąży do 1080p a wszystko poniżej to taniocha dla plebsu :]
    Co do blue-ray - wszystkie filmy które oglądałem były nagrane w 1080p.
    -> http://laki.dvhk.pl/faq/hdtv_1080p.htm
    Kamery HD i 3D używane do kręcenia filmów to prawie wszytsko 1080p

W przypadku 3D idea przekazu oparta jest o naprzemienne wyświetlanie klatek dla oka prawego i lewego, więc dla tego przeplot nie jest tam stosowany.
    W standardzie europejskim opartym o 25 klatek/sek jedynie przeplot zapewnia ciągłość ruchu. Trochę inaczej jest w Japoni i Usa, tam standardem jest 30 klatek/s i efekt nieciągłości ruchu jest nieco mniejszy.
    Nie wiem skąd masz informacje, że wszystko dąży do wyświetlania progresywnego. Tak jest bez wątpienia w przypadku monitorów komputerowych, ale na pewno nie w przypadku telewizji, bo tam przeplot po prostu się sprawdza a całe klatki wyświetlane jedna po drugiej niestety nie. Jeśli twierdzisz inaczej, to znaczy, że nie jesteś wymagającym widzem. W brew temu co piszesz kamery telewizyjne HD nagrywają z przeplotem, oczywiście można je przełączyć w tryb progresywny, ale jest to opcjonalne.
    Odnośnie linku do artykułu, to napisał go prawdopodobnie absolwent pedagogiki, który nie rozumie tego co przetłumaczył, ani jakiego regionu dotyczą standardy o których pisze.
  • #42 11360951
    blacknigga
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Chcę przegrać VHS na kompa poprzez kartę TV videomate E800F. Do podłączenia używam kabla EURO - s-vdeo, ale nie mam żadnego obrazu na kompie, a jak podłącze do TV euro-euro to działa. W kompie używam programu ComproTV i próbowałem jeszcze iuVCR.
  • REKLAMA
  • #43 11361003
    fan Roberta
    Poziom 15  
    Magnetowidy Vhs ni mają wyjścia s-video.
    Wyjątkiem są te, które obsługują format S-VHS, ale są to rodzynki..
  • #44 11361161
    blacknigga
    Poziom 13  
    Ale z magnetowidu mam wyjście EURO i do kompa podłączam na s-video. Nie powinno to działać?
  • #45 11361207
    tzok
    Nie powinno, w wyjściu EURO masz tylko sygnał CVBS, zazwyczaj da się go co prawda wprowadzić na S-Video ale trzeba przerobić kabel.
  • REKLAMA
  • #46 11362134
    blacknigga
    Poziom 13  
    Wystarczy kupić inne kabel? Jakiś konwerter np? I żeby to nie kosztowało 100zł
    Posiadam coś takiego, dołączone to było do karty TV
  • #47 11362470
    tzok
    Czarne gniazdo to wejście S-Video, żółte to CVBS, jasnoniebieski to wejście Audio, pozostałe trzy to component video. Jakikolwiek kabel podłączasz to przez tę przejściówkę, nigdy bezpośrednio do gniazda mini-din na karcie.

...a program to ComproDTV (dedykowany do karty). Do zgrywania z VHS proponuję jednak używać programu VirtualDub.
  • #48 11363071
    blacknigga
    Poziom 13  
    To ja właśnie video podłączam poprzez tą przejściówkę, wejście S-Video. Ale ani na ComproDTV ani iuVCR and VirtualDub nawet obrazu nie ma.
  • #49 11363311
    tzok
    No nie ma, bo na pinach od S-video w gnieździe EURO magnetowidu VHS nic nie ma.
  • #50 11363518
    blacknigga
    Poziom 13  
    Inna przejściówka?Inny kabel? Czy lepiej się poddać? Mam jakieś 4 kasety VHS do przegrania
  • #51 11364323
    tzok
    Kup kabel EURO na CVBS (composite video), są też takie przejściówki mające z jednej strony wtyk EURO z drugiej gniazda RCA (Audio + CVBS) i czasem przełącznik IN/OUT (to ważne, bo kabel jest "jednokierunkowy"). Do takiej przejściówki potrzebujesz kabel RCA-RCA do video i 2xRCA -> mini-jack stereo do Audio.

Takie coś kosztuje ~7zł:
  • #52 11367744
    blacknigga
    Poziom 13  
    Pogubiłem się z tymi kablami. Z video kabel EURO-CVBS albo przejściówka ze zdjęcia? Z video mam tylko wyjście EURO. W komputerze przejściówkę ze zdjęcia z mojego postu, więc podłączam kablem RCA-RCA te dwie przejściówki? Plus audio
  • #53 11367828
    tzok
    Tak, do wyjścia EURO w magnetowidzie przejściówka EURO ze zdjęcie które dałem, do karty przejściówka którą masz przy karcie, żółte wtyczki (CVBS) łączysz kablem RCA-RCA, a białą i czerwoną (2x RCA na przejściówce z EURO) z niebieską (mini-jack stereo na przejściówce z karty).
  • #54 11371994
    blacknigga
    Poziom 13  
    Działa, co prawda tylko na ComproDTV a nie na VirtualDub (może to kwestia odpowiedniego ustawienia), ale działa i można nagrywać. Dzięki!
  • #55 11422582
    Pablloss
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Koledzy chciałbym poradzić się co do sprzetu. Może ktoś z was używał wymienionego poniżej i podpowie który będzie najlepszy:
    1. http://forum.conrad.pl/showthread.php?297-Tes...SB-Renkforce-DVD-Maker-II&highlight=konwerter
    2. http://www.conrad.pl/Konwerter-video-na-USB-T...7=conrad&pi=325788&ci=SHOP_AREA_20565_1404050
    3. http://www.conrad.pl/Konwerter-video-Terratec...twarzaczy-na-PC.htm?websale7=conrad&pi=955786
    Oczywiście jeżeli macie inne sugestie w podobnej cenie to będę wdzięczny.
  • #56 11422720
    tzok
    Osobiście nie mam przekonania do video-grabberów na USB...
  • #57 11422770
    Pablloss
    Poziom 11  
    Więc co polecasz ?
  • #58 11422833
    tzok
    Cokolwiek wewnętrznego i znanego producenta, np. WinFast PxPVR2200, chyba że to ma być do laptopa, wtedy coś od AVera na Express Card.
  • #59 11423501
    Pablloss
    Poziom 11  
    To ma być do laptopa więc nic wewnętrznego nie wchodzi w grę. Od Avera? Czyli od AverMedia? Jeżeli możesz to podeślij linka z czymś konkretnym. Z góry będę wdzięczny. Chcę kupić coś za 200 - 300 zł bo do przegrania mam kilka kaset, ale chciałbym aby to działało a nie okazało się totalnym szajsem.
  • #60 11424094
    tzok
    Jeśli laptop ma slot Express Card to wielkiego wyboru nie masz:
    AVerTV Hybrid AirExpress H968
    AVerTV Hybrid Express A577

Ta druga ma wsparcie dla Linuksa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na tanie zgranie kaset VHS na DVD przy użyciu laptopa, dysponując budżetem 300-400 zł. W odpowiedziach podkreślono, że kluczowe jest posiadanie odpowiedniego sprzętu, takiego jak karta do przechwytywania wideo (preferowane modele to Leadtek, AVerMedia) oraz dobry magnetowid, który zapewni wysoką jakość odczytu. Użytkownicy sugerują użycie kart USB, ponieważ laptop nie obsługuje kart PCI. Wskazano również na możliwość remasteringu materiału po zgraniu, co może poprawić jakość obrazu i dźwięku. Problemy z dźwiękiem mono można rozwiązać poprzez zakup rozgałęźnika RCA. Wskazano na różne modele magnetowidów, w tym Panasonic i Sony, jako dobre opcje do zgrania materiału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA