Np. Ulead VideoStudio, ADOBE PREMIERE ELEMENTS
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamBrodi napisał:Podepnę się pod temat, mam usb grabber stk1150. Zgrywa obraz bardzo ładnie. Dźwięk zgrywam przez kartę dźwiękową bo lepszy efekt. Używam virtual vcr i jakość jest super. Później virtualdub - obcinam czarne paski i robie deinterlace "muksun" - wychodzi pięknie.
Problem w tym że virtual vcr po zgraniu dwóch kaset zgłupiał i teraz mi obraz skacze przy zgrywaniu - drop frames rośnie w tysiące. Przez to obraz skacze, efekt jak by procesor nie wyrabiał i gubił klatki. Tylko że to jest c2duo i przy zgrywaniu obciążenie jest poniżej 50 % na obu rdzeniach. Jakieś sugestie ?
Brodi napisał:Powiem więcej - jeśli docelowo to szło na DVD lub VHS to w ten sposób na TV wyglądało to lepiej niż gdyby przeplot usunął.virtualdub Widziełem kiedyś jak koleś który zajmuje się zawodowo filmowaniem wesel obrabiał to w ulead i dodawał literki i przejścia. Jak dla mnie efekt mierny przy przeplocie. Jemu nie przeszkadza bo i tak nie potrafił inaczej, a że docelowo szło to na vhs/dvd-video to po co było się męczyć i uczyć.
Brodi napisał:VHS jest wredny do zgrywania, bo potrafi zrywać synchronizację, wtedy videograbber gubi ramki. Spróbuj "pobawić" się pokrętłem jitter w magnetowidzie...Wracając do tematu. Dlaczego mi dropuje przy zgrywaniu ?
Brodi napisał:No nie sądzę, Linux i tunery TV a już zwłaszcza na USB to od zawsze był problem.Jeszcze powalcze pod linuxem, może tutaj będize miła niespodzianka.
Brodi napisał:Telewizja jest oparta na przeplocie i jest dokładnie odwrotnie niż piszesz. Zarówno DVD jak i BD wykorzystują przeplot dla płynności ruchu i braku migotania.virtualdub jest bardzo niestabilny. Czy to z kartą na usb czy pci zawsze powoduje u mnie BSODy czy restarty kompa pod kazdym windowsem od 98 do 7 :] Czasem sam podgląd obrazu powoduje restart. virtual vcr działa
Z kompresji obrazu z przeplotem wychodzi sieczka. Zawsze usuwam przeplot bo tego na kompie nie da się oglądać. A jeszcze spróbuj montować/edytować video to już masakra. Dodawanie jakichkolwiek efektów przy przeplocoe to dla mnie męka. LCD i telewizja HD też idą w kierunku obrazu progressive więc po co komu ten relikt ?
Widziełem kiedyś jak koleś który zajmuje się zawodowo filmowaniem wesel obrabiał to w ulead i dodawał literki i przejścia. Jak dla mnie efekt mierny przy przeplocie. Jemu nie przeszkadza bo i tak nie potrafił inaczej, a że docelowo szło to na vhs/dvd-video to po co było się męczyć i uczyć. A jak wspomnaiałem o tym że nagrywał na dvd-video dzwięk jako PCM tracąc cenne gigabajty zamiast ac3 to oczywiście nie wiedział o co chodzi.
Wracając do tematu. Dlaczego mi dropuje przy zgrywaniu ? Jeszcze powalcze pod linuxem, może tutaj będize miła niespodzianka.
Brodi napisał:Nie do końca masz rację. Tu mądrze napiszę "Z tego co wiem" przeplot jest używany przy transmisji sygnału czyli tv oraz przy transmisji odtwarzacz/dekoder - ekran. Czyli masz obraz progressive na dvd/blue-ray kompie, podczas transmisji do tv/lcd jest konwertowany w locie i tutaj tworzony jest przeplot. Oczywiście są filmy na dvd nagrywane z przeplotem ( większość polskich produkcji , w usa jest progressive). Ale wszędzie gdzie masz nowy sprzęt ( również cyfrowe kanały satelitarne w HD ) jest obraz progressive 1080p. W tv lcd masz do wyboru przy hdmi 1080i i 1080p. Czytając o tv lcd 600Hz widać że do uzyskania płynności ruchu telewizor tworzy sztuczne klatki pośrednie cyfrowo jakimś algorytmem. I teraz pytanie : co lepiej wygląda na tv, 1080i czy 1080p? Moja odpowiedź : wszystko zależy od tv, na jednym lepiej wygląda "i" na innym "p" , ale docelowo wszystko dąży do 1080p a wszystko poniżej to taniocha dla plebsu :]
Co do blue-ray - wszystkie filmy które oglądałem były nagrane w 1080p.
-> http://laki.dvhk.pl/faq/hdtv_1080p.htm
Kamery HD i 3D używane do kręcenia filmów to prawie wszytsko 1080p