Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chrysler Voyager usterki elektryczne

kkkrzysiek 05 Sep 2004 13:44 8222 5
Wago
    kkkrzysiek
    Level 11  
    Witam
    mam problem z instalacja założoną w Chrysler Voyager 3.0 V6 z 91r.Po przełączeniu na gas wyskakuje kontrolka awaria silnika.W internecie znalazłem schemat podłoczenia instacji Lovato który jest w załaczniku, zgodnie z nim założyłem przekaźnik na 46.faktycznie kontrolka juz sie nie załacza jednak wraz z przełaczeniem na gaz zawiesza sie obrotomierz, tzn. zatrzymuje sie w miejscu na czas pracy na gazie.Czy ktos spoktkał sie z takim przypadkiem lub posiada schemat instalacji elektrycznej tego samochodu?Przekaźnik na schemacie ma podpisane wyprowadzenia MEM i BAT ja zastosowałem zwykły rozłaczajacy wiec moze to jest przyczyna?
  • Wago
  • Wago
    bart02
    Level 11  
    taka apropos Voyagera, mam z `94 roku 3.3L, ile kosztuje zalozenie do niego instalacji gazowej??
    haker305
    Level 14  
    Ta usterka polega na tym , że komputer pokładowy wykrył , że nie działają wtryskiwacze od benzyny. W niektórych instalacjach instaluje się również tzw. emulator , dzięki któremu nie pali się ta kontrolka. Na obrazku widać wygląd przykładowego emulatora.

NOTA
    -------

Emulator wtryskiwaczy, mający za zadanie ogłupianie jednostki sterującej samochodu ECU udając prawidłową pracę wtryskiwaczy w czasie gdy są one odłączone. Dzięki temu w ECU nie pojawiają się komunikaty o uszkodzeniu wtryskiwaczy. Pomimo że wszyscy jednogłośnie twierdzili że jest on bezwzględnie wymagany dla pracy jednostki 1.3 moja pierwsza instalacja przez pewien czas nie posiadała go a ECU nie zgłaszało błędów. Jednakże emulator zmniejsza ryzyko awarii gdyż obciąża tranzystory sterujące wtryskiwaczami dzięki czemu ich wyjście nie ???wisi w powietrzu” i wydłuża się stan pracy a przez co czas pracy tranzystora, emulator ma więc pozytywny wpływ.

Pozdrawiam!
    /haker305