logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Voyager 3,3L '96 - szarpanie na gazie przy zmianie biegów automatu

gruss 06 Lis 2007 23:06 6007 13
REKLAMA
  • #1 4454024
    gruss
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.

Zamontowałem gaz sekwęcje w Chrysler Voyager 3,3 L automat 96r w autoryzowanym warsztacie.
    Auto na gazie jak przełącza biegi to szarpie, najbardziej na nadbiegu.
    Na benzynie wszystko jest ok autko jedzie płynnie.
    Byłem już trzy razy na warsztacie, którym zamontowano mi ten gaz na regulacji i mechanicy nie mogą sobie poradzić.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam Irek
  • REKLAMA
  • #3 4454195
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    A jaka instalacja ?
  • #4 4457493
    gruss
    Poziom 11  
    Instalacja gazowa VERSUS
    kable i świece założyłem nowe firmowe.
  • REKLAMA
  • #5 4457859
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Noże być sytuacja taka że mapa nie wgrała się poprawnie więc została wgrana inna która nie do końca poprawnie współpracuje ze sterownikiem twojego silnika. Zapytaj panów, którzy montowali ci gaz czy ta instalacja jest dedykowana do twojego silnika. Skoro jest to na gwarancji , należy doprowadzić do porządku a jeżeli się nie da poprosić o zdemontowanie. Na marginesie dodam, że sekwencja BRC poprawnie współpracuje z tym silnikiem . Mam znajomego który tego używa i jest zadowolony.
  • #6 4459731
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Przydalo by sie odpytac sterownik skrzyni na ewentualne usterki,moze ma cos do powiedzenia
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 4460563
    gruss
    Poziom 11  
    No tak teraz bedzie ciężko wyszarpac kasę.
    Zostanie mi zostawić auto na warsztacie i powiedzieć "ma być zrobione"
    Oni twierdzą, żę to może kable albo świece.
    Kable i świece wymieniłem przed założeniem instalacji.
    Zgłupiałem już do reszty, nie wiem co myśleć.
    Może ktoś ma jeszcze jakiś mądry pomysł.

Pozdrawiam
  • #8 4460625
    ub
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Gdzie zamontowane są wtryskiwacze gazowe może za daleko od wtryskiwaczy benzynowych
  • REKLAMA
  • #9 4460746
    gruss
    Poziom 11  
    Raczej nie wtryski gazu zamontowane są w kolektorze ssącym zaraz nad pokrywą zaworów.
    Silnik vałka sześć garów.........
  • #10 4460779
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Zlecić panom od gazu wymianę zdiagnozowanych jako niesprawne elementów.
  • REKLAMA
  • #11 4463685
    Raczek_6
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    A wykonywali jazde próbną z podłączonym kompem ?
    Odczyt bieżacy parametrów podczas jazdy.
    Bo ustawienie na biegu jałowym czasem zawodzą. Kolega po montażu sekwencji 5 razy jeździł z panem od gazu, aż wreszcie ustawił i było OK.
  • #12 4478058
    gruss
    Poziom 11  
    Dzisiaj gazownicy walczyli 4 godziny ustawiali, przestawiali , jazdy próbne itp.....
    Nie dali rady, żadnych zmian dalej szarpie.
    Ostateczna ich diagnoza, od której mocno się bronili, że wtryski gazu są za daleko wkręcone od wtrysków benzyny. Trzeba to przerobić.
    Bardzo im to nie pasowało, nikt nie lubi poprawiać.
    Myślę że po tej zmianie będzie już dobrze.

Pozdrawiam Irek
  • #13 4557708
    gruss
    Poziom 11  
    Przestawienie wtrysków gazu bliżej benzyny nic nie pomogło.
    Auto dalej szarpie.
    Pomogła zmiana komputera wymienili zamontowany firmy VERSUS i wstawili STAG 300
    Teraz auto chodzi na gazie super nic nie szarpie, przełącza biegi płynnie.
  • #14 4810433
    steve.bn228
    Poziom 11  
    Mam ten sam problem. Wymieniłem kable,świece,przeniosłem "wtrysk gazu" w bardziej optymalne miejsce i dalej szarpie ,jedzie jak traktor na gazie. Sekwencja ESGI II ? Problem ten mam od listopada'08,LPG służy mi tylko jako dobry balast ciągle pełnym zbiornikiem. Na benzynie jedzie super. Może coś jeszcze można z tym zrobić. Dziękuje.

Podsumowanie tematu

✨ W Chrysler Voyager 3,3L z 1996 roku po montażu sekwencyjnej instalacji LPG firmy VERSUS w autoryzowanym warsztacie pojawiło się szarpanie podczas zmiany biegów automatu, szczególnie na nadbiegu. Na benzynie samochód pracował płynnie. Wymieniono kable zapłonowe i świece na nowe, jednak problem pozostał. Podejrzewano nieprawidłową mapę gazową lub nieoptymalne ustawienie wtryskiwaczy gazowych względem benzynowych. Gazownicy sugerowali konieczność przeróbki montażu wtryskiwaczy gazu bliżej wtrysków benzynowych, co jednak nie rozwiązało problemu. Ostatecznie wymiana komputera sterującego LPG z VERSUS na STAG 300 wyeliminowała szarpanie i zapewniła płynną pracę automatycznej skrzyni biegów na gazie. Inne poruszane kwestie to diagnostyka sterownika skrzyni biegów oraz konieczność jazd próbnych z podłączonym komputerem w celu prawidłowego ustawienia instalacji LPG.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA