logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja zerowania i różnicówka - jak połączyć nową i starą instalację?

ran2001 28 Lip 2010 12:17 8170 12
REKLAMA
  • #1 8338859
    ran2001
    Poziom 9  
    Ocena: 33
    Witam.
    Założyłem nową instalacje w jednej części mieszkania. Zasilona jest z jednej rozdzielnicy z której też jest stara instalacja zrobiona jeszcze na systemie zerowania. Czy można założyć do nowej instalacji wyłącznik różnicowo- prądowy a starą instalacje zasilić z przed różnicówki(jest ona dwu żyłowa)?? i jak zasilę różnicowke 3 fazową i zrobię tylko dwa obwody to jak jeden tor będzie wolny nie będzie to źle wpływało??
  • REKLAMA
  • #2 8339220
    lukaszpol26
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Witam nie powinno dawać się jednej trójfazowej rożnicówki na wszystko. Jeżeli starą instalacje podłączysz sprzed róznicówki to oczywiście ze będzie wszystko działało tylko ze w starej instalacji nie będzie ochrony przeciwporażeniowej. Moim skromnym zdaniem można tak podłączyć do czasu następnego remontu (przecież do tej pory tez był wspólny przewód PEN i było dobrze).

Kolega chce powiedzieć że w czasach kiedy nie było jeszcze różnicówek to instalacje nie posiadały ochrony przeciporazeniowej, że różnicówka jest jedynym aparatem który chroni od porażenia? Brawo [masonry]
  • #3 8339375
    pawlo_1
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Może tak być. Pamiętaj tylko żeby sprawdzić po podłączeniu wszystkiego, czy są zazerowane gniazdka w starej instalacji.
  • REKLAMA
  • #4 8339512
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 197
    W nowej części podziel PEN na PE i N. Zastosuj 3 różnicówki i 3 S do każdego obwodu.
  • #5 8340174
    ran2001
    Poziom 9  
    A ja jeszcze myślałem żeby zrobić uziemienie bo to jest budynek na wsi. Oczywiście z czasem będzie zmieniana instalacja, także wtedy zrobi się wszystko na cacy. Dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 8340232
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8340689
    ran2001
    Poziom 9  
    raz ze ja nie zerowałem. Dwa wiem jakie powinny być parametry przy uziemieniu, trzy potrafię robić pomiar cztery mam czym.
  • #8 8340914
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    ran2001,Skoro wszystko Potrafisz i Wiesz to po co zakładasz temat na forum??.
  • REKLAMA
  • #9 8341040
    ran2001
    Poziom 9  
    Wiesz niekoniecznie wszystko wiem ale nie lubię tutaj cwaniaczków którzy się z wiedzą urodzili. Niektórzy się dopiero uczą.
    A jak czytam wypowiedzi Twojego przedmówcy to aż mnie dreszcze przechodzą.
  • #10 8341126
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 197
    No to od początku . Określ dokładnie co masz za sieć i jaki rodzaj instalacji w domu . Napisz dokładnie co chcesz osiągnąc.
  • #11 8341248
    ran2001
    Poziom 9  
    do końca to nie jestem pewien jaka to jest sieć ale przyłącze 4 żyłowe napowietrzne pewnie TNC. Jest rozdzielnia jeszcze stara instalacja dwu żyłowa. dobudowana jest góra i położyłem instalacje 3 żyłowa chciałem klasycznie jak opisałem wyżej przepuścić górę przez różnicówkę.

A problem polega jak zwykle na tym jak dołożyć 5 żyłę do zasilania.
  • #12 8342491
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 8344015
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    Cytat:
    raz ze ja nie zerowałem.

Skoro mowa o zerowaniu to ktoś z elementarną wiedzą będzie wiedział z jaką siecią i jakimi przewodami ma do czynienia.
    Cytat:
    Dwa wiem jakie powinny być parametry przy uziemieniu,trzy potrafię robić pomiar

Więc nie wiem w czym problem...
    Cytat:
    cztery mam czym.

Więc elektryk pomiarowiec nie wie jak podłączyć wyłącznik różnicowoprądowy, oraz gdzie jest obowiązek jego stosowania. Ciekawe...
    Jeśli ktoś sam zabiera się za ułożenie nowej instalacji to posiada minimum wiedzy w tym temacie- tutaj tego nie widzę.

Regulamin p. 8.1, 14 -> Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia nowej instalacji elektrycznej do istniejącej, opartej na systemie zerowania. Użytkownik zapytał, czy można zastosować wyłącznik różnicowo-prądowy (RCD) w nowej instalacji, a starą zasilić przed różnicówką. Odpowiedzi wskazują, że podłączenie starej instalacji przed RCD jest możliwe, ale nie zapewnia ochrony przeciwporażeniowej. Zaleca się podział przewodu PEN na PE i N oraz zastosowanie trzech różnicówek dla trzech obwodów. Wskazano również na konieczność uziemienia oraz na problemy związane z nieznajomością zasad ochrony przeciwporażeniowej. Użytkownicy podkreślają, że zatrudnienie wykwalifikowanego elektryka jest kluczowe dla bezpieczeństwa instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA