logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator funkcyjny do 20 MHz: kupić czy zbudować samodzielnie?

qscgu 12 Sie 2010 16:05 1002 1
REKLAMA
  • #1 8391294
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Witam.

Interesowałby mnie generator funkcyjny do 20 [MHz] ew trochę mniej.
    Szukałem na allegro i ceny powalają. Dlatego zastanawiam się czy przypadkiem nie opłaca się zrobić samemu? Jeżeli nie to proszę podać powód a wtedy zapomnę o całym robieniu i poszukam czegoś samemu, dopiero potem jak już coś w moim przedziale cenowym znajdę to założę nowy wątek w kategorii co kupić, JEŚLI nie znajdę informacji na ten temat bądź znalezione informacje okażą się niewystarczające do podjęcia decyzji.

Opcji jest kilka m.in:

1. Procesor + DAC, opcja tania ale podejrzewam że więcej jak 5 [MHz] nie wyciągnę no i mimo wszystko cyfrowo.

2. Scalak pokroju MAX038 ale on jest stary i cholernie drogi. Wprawdzie ma pełne 20 [MHz] ale pewnie jakbym podliczył cenę tego wszystkiego to udało by się kupić coś fabrycznego?

3. Prosty układ na wzmacniaczach operacyjnych - tutaj nie wiem jak będzie się kształtować cena ponieważ pewnie potrzebowałbym bardzo szybkich opampów. Jest też problem ze znalezieniem konstrukcji odpowiedniej. Wprawdzie znalazłem coś takiego: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Ale to konstrukcja dość niepraktyczna, całą część cyfrową taniej i szybciej wymieniłbym na atmegę + wyświetlacz + ew licznik. Nie udało mi się niestety znaleźć niczego lepszego ale przyznam że to ciekawe rozwiązanie. Tylko pytanie czy jest szansa zbudować coś na ok 20 [MHz] na tym? Nie znalazłem innych schematów analogowych a jeśli już to były one łudząco podobne do tego który podałem.

Punkt 16 regulaminu:
    Nie chce żeby za mnie ktoś szukał
    Przeszukałem połowę internetu i nigdy nie piszę na elektrodzie zanim czegoś nie znajdę albo nie jestem pewien, mimo to non stop ktoś traktuje moje tematy jako formy lenistwa i trafiają w koszu :|

Nie mam doświadczenia w temacie generatorów i nigdy nie pracowałem z odpowiednią ilością sprzętu aby móc coś samemu wywnioskować

Dlatego pytam doświadczonych użytkowników którzy mieli styczność z różnymi genratorami: jaka z powyższych opcji jest najlepsza?
    Nie jestem leniwy i na pewno zaprojektuje sobie wszystko od nowa razem ze schematem i płytką. Ale chce wybrać coś co zdaniem doświadczonych użytkowników będzie najsensowniejsze.

I nie widzę nic w tym złego? Czy to jest mój przejaw lenistwa, że nie ma sensownego porównania kilku typów generatorów? Znam podstawy teoretyczne, generatory cyfrowe, dac, wzmacniacze operacyjne itp itd. ale ta wiedza nie wystarczy. Najcenniejsze dla mnie są opinie doświadczonych praktycznie elektroników. To że pobawiłem się na laboratoriach generatorami i oscyloskopami nie jest równoznaczne z tym, że się na tym znam. Nic nie zastąpi wiedzy praktycznej.

PS. odnoszę wrażenie, że moderatorzy z góry zakładają że wpadł mi do głowy jakiś pomysł i od razu piszę na elektrodzie. Nie mówiąc już o tym, że zamiast poinformować o błędnie wpisanych jednostkach Mhz zamiast MHz, czy o tym, że należy sobie samemu poszukać to temat od razu trafia do kosza. Przecież to jest śmieszne. Chcę zrobić ten generator i nie chce strzelać w ciemno. Więc proszę mi powiedzieć co waszym zdaniem powinienem zrobić? Nie chcę czytać 200 stronicowych książek z nieaktualną wiedzą ponieważ czasy się zmieniają (szczególnie elementy cyfrowe) a zwykłe naprowadzenie na to gdzie szukać interesujących mnie informacji nie kosztuje wiele wysiłku. W końcu po to są fora aby się pytać a nie po to aby po raz kolejny wstawiać w kategorię DIY subwoofer.
  • REKLAMA
  • #2 8391468
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    1. Połowa powyższego tekstu jest nie na temat - p.4, p.10.4 regulaminu.
    2. Niechęć do literatury i bardziej dogłębnego szukania w internecie - p.16 regulaminu.
    3. Tekst o zastąpieniu 3 szt. CMOS Atmegą itd. - zostawię bez komentarza.
    4. W dziale Warsztat (Co kupić) można oczywiście założyć temat, jaki generator warto kupić.
    5. Poprawiony temat o możliwości (?) samodzielnego wykonania proszę założyć w dziale Początkujący Piaskownica. Warto wcześniej trochę lepiej poszukać różnych możliwości układowych, bo przypadkiem znów trafi do kosza...
REKLAMA