logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani generator sinusoidalny 10Hz-40kHz do pomiarów głośników - jak zbudować?

03 Lut 2009 02:25 9117 7
REKLAMA
  • #1 6095056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 6095155
    Kisiel
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam!

Polecam już dość stary ale w miarę tani układzik XR2206, mam zrobiony na nim generator działa ok. Można jeszcze na ICL8038 - tego układu nie używałem. Jest jeszcze archaiczny MAX038 ale jest drogi no i dość kłopotliwy. Ładniejszą sinusoidę otrzymałem na XR2206.

Można też tak jak piszesz zastosować jakiś uC + synteza, ale z tym jest więcej zachodu a tak tylko pare elementów zewnętrznych i jest.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6095762
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Witam.
    Swój generator zrobiłem na ICL8038 i jestem z niego zadowolony. Przy najprostszej aplikacji, bez specjalnych "zabiegów" uzyskałem Fmax=250kHz.
    Pozdrawiam.

ps. często korzystam także z "programowego" generatora (różne kształty przebiegów, sygnały wobulowane, itd) - jest kilka takich (darmowych) programów do ściągnięcia :D
  • REKLAMA
  • #6 6095888
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 744
    Cześć.

korrus666 napisał:
    Układ miał być tani a max038 ani tani ani łatwo dostępny...

Aukcja ze Świstaka, w opcji "kup teraz" za 29 zł...:

I aktualna z Allegro:
    Jak widać z przydatnymi dodatkami.
    To raczej nie są kwoty zaporowe. Oczywiście można go kupić w sklepach za 100 - 120 zł, ale idąc dalej tym tropem, to można i cały gotowy generator kupić w sklepie...
    Jeżeli się dobrze "zakręcić" koło tego tematu, to można go otrzymać za darmo w formie "sampla".
    Tak więc jest do tych układów dostęp jest bezproblemowy i wcale nie są drogie (a mogą być wręcz darmowe :) )
  • #7 6096133
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Tylko że ze świstaka to podałeś aukcję która skończyła się 4 lata temu a na allegro trwa jeszcze licytacja i kwota pewnie zbliży się do 100zł więc nie tak łatwo to kupić. Co do darmowych próbek to Maxim już nie produkuje tego układu i nie wysyła próbek już od dawna. Radzę raczej poszukać na Analog Devices bo oni jeszcze wysyłają próbki i można u nich znaleźć generator funkcyjny jak np. AD9834 lub ad9833.
  • #8 6105120
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano taniego i prostego generatora sinusoidalnego o zakresie częstotliwości 10Hz-30kHz (lub do 40kHz) do pomiarów głośników, z napięciem wyjściowym stałym i przebiegiem zbliżonym do sinusoidy. Propozycje obejmowały układy XR2206, ICL8038 oraz MAX038. XR2206 uznano za tani i dający ładną sinusoidę, ICL8038 pozwala na częstotliwości do 250kHz, ale MAX038 jest drogi i trudniej dostępny, choć oferuje zakres do 10MHz. Dyskutowano także o zastosowaniu mikrokontrolera z przetwornikiem DAC, np. AD5330BRUZ z Atmegą, jednak pasmo powyżej 20kHz jest nieliniowe. Wskazano na układy AD9833 i AD9834 od Analog Devices jako nowoczesne, dostępne i proste rozwiązania z syntezą DDS, które można łatwo zintegrować z mikrokontrolerem. Budżet na projekt wynosił około 30-40 zł, a autor preferował małą płytkę i prostotę konstrukcji, nie obawiając się programowania mikrokontrolera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA