logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Maxtor D540X-4K 40GB - stukanie, brak wykrycia w BIOS, naprawa możliwa?

Karpik 12 Wrz 2004 21:41 2634 8
REKLAMA
  • #1 849162
    Karpik
    Poziom 10  
    Zepsół mi się dysk Maxtor D540X-4K 40gb . Po pewnym czasie od włącznia komputera słychać było stukanie w dysku. Następnie komputer się wieszał. W tej chwili dysk nie startuje(komputer nie uruchamia się)nie jest widziany w biosie. Na szczęście zdązyłem przegrać wszystko z dysku na inny. Czy jest możliwe naprawienie takiego dysku? Może ktoś się orientuje czy jest to uszkodzenie mechaniczne czy elektroniczne? Mogę sprwdzić to jakimś programem? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 849169
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Raczej mechaniczne. Kłopot z odczytem z talerzy, mozliwe uszkodzenie głowic.
  • #3 849239
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    tylko z drugiej strony jak fizycznie nie byl uszkodzony, nie walniety, ani nic, to raczej elektronika, ona czesciej "sama z siebie" siada, ale skoro piszesz ze stukalo wczesniej to raczej mechanicznie...sam pewnie wiesz, z komputerem jak z baba :P nigdy nic nie wiadomo...
  • REKLAMA
  • #4 849264
    Karpik
    Poziom 10  
    Czy wymiana mechaniki pomoże temu dyskowi?
  • REKLAMA
  • #5 849267
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    tak, jezeli elektronika jest na 100% dobra to pomoze, tylko naprawa nie wiem czy bedzie oplacalna, jeszcze elektronike mozna dokupic z jakiegos zlomu z badami, ale sprawna mechanike moze byc ciezko dostac, ale ogolnie odp. brzmi tak i powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #6 849746
    Karpik
    Poziom 10  
    Jak komputer widzi dysk w biosie to jest to raczej uszkodzenie mechaniczne czy z elektroniką jest coś nie tak?
  • #7 849749
    Karpik
    Poziom 10  
    Jak komputer widzi dysk w biosie to jest to raczej uszkodzenie mechaniczne czy z elektroniką jest coś nie tak? Czy elektronika z maxtora D540X-4K 40gb bedzie pasowała do maxtora D740X-6L?
  • #8 850736
    jerzy_d
    Spec od TV
    Ocena: 49
    Niestety to standartowe uszkodzeniew Maxtorach. Sam mam 120-tkę i na razie jeszcze żyje a dokładniej rzecz biorąc po dłuższej przerwie w pracy kompa np.rano jak włączam to tylko stuka, BIOS go nie widzi ale zostawiam tak włączoany komp na 10minut wyłączam kompa i włączam jeszcze raz i wszystko gra. Z serwisu wiem, że to elektronika siada i prędzej czy później już się dysk nie obudzi. Ponieważ wiele na płytce nie ma to pobawię się trochę. Wygląda to na typowy objaw uszkodzonych kondensatorów ale niewiele ich tam jest. Potraktuję całość płytki HotAir-em, do stracenia nic nie mam...Zobaczymy!
  • #9 851071
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Hmmm... Z tego co wiem to nowe Maxtory mają raczej problemy w SA, ale wtedy wykrywają się z nazwą kodową. Może "bug" jest ten sam co w Fujitsu MPG - przegrzewa się jakiś scalak, dysk źle coś wpisze do SA i wtedy głupieje.

Elektroniki z D540X-4K 40gb do D740X-6L bym nie próbował przekładać. Inne rodziny dysków i raczej na 100% nie ruszy, a może coś się uszkodzić.

Co do D540X to mam ciekawszy egzemplarz: silnik nie startuje a elektronika co jakiś czas "piszczy". Nie za bardzo wiem co tam może piszczeć bo głośniczka przecież nie ma. :?

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor D540X-4K 40GB wykazuje objawy uszkodzenia mechanicznego, takie jak stukanie i brak wykrycia w BIOS po uruchomieniu komputera. Problemy te mogą wynikać z uszkodzenia głowic lub mechaniki talerzy. Wymiana mechaniki może pomóc, pod warunkiem że elektronika dysku jest sprawna, jednak dostępność części mechanicznych jest ograniczona, co może wpłynąć na opłacalność naprawy. Uszkodzenia elektroniczne, takie jak awarie kondensatorów na płytce sterującej, również są możliwe i mogą powodować podobne objawy, choć w przypadku tego modelu częściej diagnozuje się uszkodzenia mechaniczne. Elektronika z modelu D540X-4K nie jest kompatybilna z modelem D740X-6L, gdyż należą do różnych rodzin dysków. W niektórych przypadkach dysk po dłuższym czasie pracy może się "obudzić", jednak jest to objaw typowy dla poważnych uszkodzeń i nie gwarantuje trwałego działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA