logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie spalanie gazu w Omega B 2.0 16V z Lovato AL 700 - jak zmniejszyć?

lenek 14 Wrz 2004 21:05 24987 24
REKLAMA
  • #1 853476
    lenek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Moja pali 18, dowiedziałem się od kolegi że powinna palić 12 w mieście.
    Może ma ktoś pomysł? przytkałem wlot powietrza, przeprowadziłem wiele regulacji na komputerze i nic nie pomogło, może ktoś wie jaka jest przyczyna?

Lovato parownik, AL 700 Resistive komputer gazowy, program do regulacji A-Mon 1.6
  • REKLAMA
  • #2 853493
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Dawno masz tą instalację? Może reduktor już "się kończy".
  • #4 854260
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Na 12 w mieście nie licz, (chyba że nie masz klimy i jeździsz bardzo delikatnie) przy ostrej jeździe i klimie 15-16 litrów to wcale nie za dużo.Pzrytykanie wlotu powietrza spowoduje tylko wzrost zużycia. Sądząc z modelu ( nie podałeś rocznika ani przebiegu) moze mieć juz wykulane co nieco i stan silnika ma tu duży wpływ na zużycie. Miałem kolejno 3 pojazdy 2,0 i tylko nissan primera schodziła czasem w mieście poniżej 11 litrów ( ale bez klimy) inne biorą tyle ile muszą. Można oczywiście pogrzebać przy filtrze powietrza , przewodach do świec, obiegu pdrzewania reduktora, ale cudów bym się nie spodziewał.
    Pozdr. J.
  • #5 854825
    eleMac
    Poziom 13  
    Powinna spalić nie więcej niż 15L gazu , na trasie około 12-13L .

Na spalanie ma duży wpływ charakterystyka regulacji zaworu gazu szczególnie przy dynamicznej jeździe.
  • #6 855384
    lenek
    Poziom 11  
    Omega B 95r 215 tyś przebiegu gaz od 1,5 miesiąca
    Tak piszą i mówią że jak za dużo powietrza to lambda wzbogaca mieszankę by zachować równowagę, A-mon pokazywał za dużo powietrza więc przytkałem i znów przeprowadziłem regulację i program ustawił conajmniej 15 kroków mniej na aturatorze (80-90) ale to nic nie daje.
    Kolega ma Safrane 2.0 16V (silnik Volvo) sam jeżdzę i wiem, komputer pokazuje 10-10,5 zurzycie i to jest zgodne z tym co tankuje (mieszana jazda i klima), to aż mnie krew zalewa że mój pali 18l
  • REKLAMA
  • #7 857134
    lenek
    Poziom 11  
    tankujemy na tej samej stacji, tyle że ja częściej
  • #8 857325
    indoman
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    jeśli wczesniej palił 12 do 14 L benzyny to 20 % wiecej bedzie palił gazu,
    ale jesli wcześniej palił okolo 9 L benzyny to z pewnością jest coś nie tak.
  • #9 860898
    sobi2004
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Panowie spokojnie!
    Przede wszystkim sprawdź instalację!
    Przeprowadź regulację, sprawdź czy sonda nie padła....choć osobiscie w to wątpie.
    Ja też miałem problemy ze spalaniem gazu w moim Golfie i po regulacjach i ustawieniu o dziwo zaworów teraz jest super!
    Ciepliwości i spokoju a będzie dobrze!
  • #10 861593
    lukasz006
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Omegi niema ale dokladnie to samo przerabalem na scorpio
    i tak jak silnik byl po kapitalnym to pali mi 14 gazu przyostrej jezdzie klima i automat
    a teraz mam drugiego i nawet ta sam instalka auto jest tez to samo 2,0 klima i automat i ten pali przy bardzo spokojnej 15 a jak go depne to 18-19 (nawet 20 choc rzadko) i a moral z tego taki auto jest juz troche zjzdzone i bedzie ci palic te 18 i nawet nie ma sensu jezdzic po mechanikach bo tylko kase bedziesz wydawal tak poprostu musi byc niestety raz silnik chodzi lepiej z ty mgazem innym razem gorzej

ps mowisz ze twoj znajomy ma komputer i pokazuje mu spalanie a oile ja sie orjetuje taka mozliwos jest tylko w tedy gdy masz instalcje na wtrysku i to tez moze byc dowcip ze on ma na wtrysku a ty nie
  • REKLAMA
  • #11 862798
    janvsz
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Zakładam gaz
    Wymień 2 filtry gazu i 2 mębrany (od gazu i od płynu chłodzącego)
    przy reduktorze jest srubka która doouszcza stałą ilość gazu - zakręć go na max
    wyreguluj reduktor i sprawdź czy jest na normal czy sport ustawiony w setup`ie
    ok!!!
  • #12 863324
    lukasz006
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A jak ja marudzilem na tym forum jakies pol roku temu z podobny problem to jakos mialem miej szczescia do rozwiazania
  • #13 868603
    lenek
    Poziom 11  
    janvsz instalacja jest nowa, centralka jest ustawiona na normal, byłem u innego gazownika i znalazł chyba usterkę, masa silnika nie była dobra i może to zmieniało ustawienia centralki, zauważył że napięcie TPS jest za niskie ~0.1 V a powinno być ~0,5 V, poprwił i może będzie ok, poza tym stwierdził że trzeba przerobić obieg wody bo za mała wydajność i reduktor jest zimny, i to może być przyczyna, czas okaże o czym poinformuję forum.
    lukasz006 w Safrance ma instalkę II generacji nie wtrysk, o dziwo w poprzedniej miał I generacji i też komputer pokazywał spalanie.
  • #14 912266
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Moja omega A z silnikiem 2,6 na gazie sekwencyjnym przy spokojnej jeździe spaliła 10 l gazu na 100 km.
  • #15 1687438
    wojtunio
    Poziom 2  
    B 2.0 16v 198tkm Sequent od 40tkm
    Wrocław<--> Myślenice ~160km/h (a nawet 210 ;-)) z klimą i 2 osoby ...równo 10l/100km. Gdyby nie rudy, to byłby niezły pojazd ..
  • #16 1691057
    lenek
    Poziom 11  
    Jak by nie patrzył 15l w mieście i 11-13 trasa, im szybciej tym mniej.
    Auto sprzedałem i nie wiem ile teraz pali.
  • #17 1691212
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Ocena: 361
    musis sobie sprawdzic instalacji bo idenatyczna pali 12 13
    pozdrawiam
  • #18 1691268
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Muszę się włączyć :)
    Śmieszą mnie takie dywagacje - spalnie gazu moźna podawać jedynie orientacyjnie bo zbyt wiele czynników wpływa na rzeczywiste wartości.

Prównywać co do litra można by tylko wtedy jeśli mieli byśmy dwa takie same auta z takimi samymi silnikami i instalacjami gazowymi , test przeprowadzała by ta sama osoba w podobnych warunkach ( drogowych , atmosferycznych itp.)

Przykład - dwa lanosy identyczne ( kupione tego samego dnia) z takimi samymi instalacjami fabrycznymi .
    Jeden średnie spalanie 9l -10 -l a drugi 11-12,5 l

Wniosek - różni kierowcy :)

Dla ciekawości dodam że teraz jeżdżę Kia rio 1,4 bez gazu i spalanie kształtuje się od 7,5l do 11,7 l/100km

Przyczym 11.7 wyszło na trasie !!! wa-wa - białystok.
    Patrząc na ten wynik można by powiedzieć - coś nie tak z autem a to tylko moja ciężka noga :-)
  • REKLAMA
  • #19 1691450
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    No wiesz co !! nie masz się czym chwalić oprócz ciężkiej nogi.
    1.4 to pojemnosc dla dzieci , kobiet i starców.

Ale masz racje z tym spalaniem.
    Od kierowcy dużo zależy.
    Technika jazdy też się liczy.

Dodatm tylko że zmiana dawek paliwa w instalacjach sekwencyjnych nie zmieni ilości spalanego paliwa lub zmieni niezauważalnie.

Ja zmieniłem dawki w moim 2,6 i pali 16l gazu w mieście.

Ale na trasie oszczędnie zszedłem do 9,5 l gazu.
  • #20 7226435
    mariuszkutno
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    sory że troszkę nie na temat.
    mój transit pali chyba z 40 l. gazu .
    dobry diesel i nic więcej
  • #21 7227254
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    Krótko i węzłowato na ten temat. Jeżeli średnie spalanie gazu jest większe o 16-20% od średniego spalania benzyny, to jest to wynik ja najbardziej prawidłowy. Pisząc o średnim spalaniu mam na myśli przepał na dystansie 1000 - 2000 km, a nie od tankowania do tankowania. Rozrzut 16-20% jest zależny od generacji instalacji i jej ustawienia. Dla przykładu: I generacja w poldku o 20% więcej (poldek po zagazowaniu chodził tylko na gazie), IV generacje : w megance o 16% więcej, a corolli o 18% więcej wynika z ustawienia. Meganka w tym czasie kilometrów przejechała mniej na gazie niż corolla, natomiast więcej na benzynie.
    Kto ma dużo mniej - zajeżdża silnik, kto ma dużo więcej - źle ma ustawioną instalcję.
    Takie jest moje zdanie na ten temat.
  • #22 7229543
    michalziolo1
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    gimak napisał:
    Krótko i węzłowato na ten temat. Jeżeli średnie spalanie gazu jest większe o 16-20% od średniego spalania benzyny, to jest to wynik ja najbardziej prawidłowy. Pisząc o średnim spalaniu mam na myśli przepał na dystansie 1000 - 2000 km, a nie od tankowania do tankowania. Rozrzut 16-20% jest zależny od generacji instalacji i jej ustawienia. Dla przykładu: I generacja w poldku o 20% więcej (poldek po zagazowaniu chodził tylko na gazie), IV generacje : w megance o 16% więcej, a corolli o 18% więcej wynika z ustawienia. Meganka w tym czasie kilometrów przejechała mniej na gazie niż corolla, natomiast więcej na benzynie.
    Kto ma dużo mniej - zajeżdża silnik, kto ma dużo więcej - źle ma ustawioną instalcję.
    Takie jest moje zdanie na ten temat.

na koniec tego tematu auto musi spalić tylko tyle albo aż tyle ile potrzebuje. zlitrażujcie czasem swoje auta na benie potem dodajcie rzeczywiste 20% i wyjdzie wam spalanie gazu bez pytań typu czy omega jak spala 20 czy to normalne bo jeśli pali 18 benzyny?
  • #23 7230046
    GRZESIEK02
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    moja omega a 2.0 115km 30000km przebiegu pali w trasie 10L miasto 15 l mieszany 13-15l lub więcej jak się koniki trochę pogoni sprawdź szczelność instalacji lpg mimo że jest dopiero co zakładana miałem fiata z padniętą sondą i palił prawie drugie tyle a jeśli uważasz że pali hektolitry gazu to zamień się na tico.
  • #24 7230785
    Dani66
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    To ile auto pali na gazie zależy od tylu czynników, że braknie miejsca w poście.
    Oto niektóre przyczyny: zanieczyszczony filtr powietrza, źle wyregulowany reduktor, za dużo odkręcony zawór regulujący dopływ gazu, "ciężka noga", w zimie pali więcej, bo na zimę zmieniają się składniki gazu (jak ktoś nie wierzy to nawet na stacji paliw wam to powiedzą), tego "zimowego gazu" samochód "potrzebuje" więcej.
    Zresztą każde auto inaczej reaguje na gaz.
  • #25 10170524
    ZEFIOR
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Też mam problem ze spalaniem omega b 2.0 136KM z instalacją gazową założoną 5 miesięcy temu do nie dawna spalała 12.5 litra gazu i raptownie zaczeła palić 18 styl mojej jazdy nie uległ zmianie sąda ok jedynie czujnik wałka coś nawala czy może to być przyczyną zwiekszenia sie spalania ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wysokiego spalania gazu w samochodzie Opel Omega B 2.0 16V z instalacją LPG Lovato AL 700 i komputerem gazowym Resistive oraz programem A-Mon 1.6. Użytkownik zgłasza spalanie około 18 l/100 km, podczas gdy według informacji powinno wynosić około 12-15 l w mieście. Wskazano, że spalanie gazu jest zwykle o 16-20% wyższe niż benzyny, co jest normą dla instalacji LPG. Czynniki wpływające na wysokie spalanie to m.in. stan techniczny silnika, regulacja instalacji, szczelność układu, ustawienia reduktora, jakość filtrów gazu, a także parametry czujników takich jak TPS czy sonda lambda. Przytkanie wlotu powietrza może zwiększyć zużycie paliwa. Wskazano też, że instalacja nowa, ale masa silnika i napięcie TPS były nieprawidłowe, co mogło wpływać na błędne ustawienia centralki. Zalecane jest sprawdzenie i regulacja instalacji, wymiana filtrów i membran, poprawa obiegu wody w reduktorze oraz kontrola czujników. Wskazano, że styl jazdy, klimatyzacja i stan techniczny pojazdu mają duży wpływ na zużycie gazu. Przykłady innych użytkowników potwierdzają, że spalanie 15-18 l w mieście dla tego typu silnika i instalacji jest możliwe, zwłaszcza przy dynamicznej jeździe i klimatyzacji. Ostatecznie spalanie gazu powinno być oceniane w odniesieniu do spalania benzyny i rzeczywistych warunków eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA