logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moja Omega dużo pali 20 litrów LPG w mieście pomocy!!!

rito 12 Kwi 2005 16:42 5757 20
REKLAMA
  • #1 1399049
    rito
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich i prosze o pomoc. Posiadam samochód Opel Omega 2.0 z instalacją gazową. Na trasie przy oszczędnej jeżdzie spali mi około 9 litrów LPG, natomiast w mieście również przy oszczędnej jeżdzie pali 20 litrów co zrobić co sprawdzić z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 1399245
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Witam. Jaką masz instalacje Gazową ?? jaki komputer ?? podaj więcej szczegołów.

www.8dwa.prv.pl
  • REKLAMA
  • #3 1399643
    rito
    Poziom 14  
    w moim samochodzie jest założona instalacja gazowa firmy ZAVOLI założona 26 kwietnia 2002r. nie wiem czy posiada komputer. Napewno jest w niej zamontowany emulator wtrysków.
  • #4 1399677
    Sady
    CZyli masz wielo punktowy wtrysk mam nadzieje :) komputer to jakis do tego musisz miec. Znajdź "GO" po kablach, a właściwie jak miałeś ustawiany gaz to widziales gdzie się wpina :)
  • #5 1399851
    rito
    Poziom 14  
    byłem ustawi gaz ale gościu to tylko mi wolne obroty ustawił jakimś pokrtłem na reduktorze znalazłem ten koputer a może nawet to dwa bo są dwie takie małe puszki czarne jedna wiksz driga mniejsza w jedej nawet w miejscu gdzie wchodzą kable jest jakaś kontrolka czerwona ale sie nie paliła ale najbardziej mnie interesuje dlaczego jak jade w trase to może spali mi nawet 8.5 litra a w mieście komputer pokazuje mi spalanie 18-20 litrów tak napewno mam wielopunktowy wtrysk.
  • #6 1400789
    michailo
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    to co pokazuje kompyter to bzdura nie ma do odniesiena do spalania lpg.
    W moim golfie tez pokazuje czasem male czasem duze wartosci spalania ale zupelnie to sie nie pokrywa z rzeczywistoscia. trzeba zatankowac sie do pelna wyjezdzic caly zbiornik i zobaczyc ile sie zrobilo km. komputer pokazuje wartosci jakie bylyby przy jezdzie na benzynie a najczesciej wylicza to na podstawie ilosci zasysanego powietrza przez przeplywomierz i cisnienie w kolektorze dol.
  • #7 1400832
    rito
    Poziom 14  
    mpże i masz racje ale specjalnie wyjeżdziłem gaz jaki miałem w zbiorniku i wlłem za 10 zł to dało jakieś 5.4l LPG i zrobiłem po mieście przy normalnej jezdzie 23km, potrem znowu wlałem za 10zł i zrobiłem na trasie 56km.
  • Pomocny post
    #8 1405606
    m1_CT
    Poziom 11  
    Może po prostu dawka gazu jest ustawiona na max.?
    tez tak miałam, ale pokrętłami na reduktorze zmniejszyłam, choć nadal jeździlo sie dynamicznie, a normalną sprawą, że w trasie nie wykonuje się nagłych przyspieszeń i prędkości sa utrzymywane przez dłuższy czas a nie stop and go jak w mieście.
    Nie zarzucam Ci złego operowania gazem, ale zwróc uwagę przy ilu obrotach zmieniasz biegi. Wiem z doświadczenia, że ma to ogromny wpływ na pobór paliwa.
    Miałam Omegę A 2.6 i w mieście brała ok.14litrów(i to przy dynamicznym stylu jazdy) natomiast spalanie w Omedze mojego znajomego (ten sam silnik) utrzymywało się na poziomie 17litrów!
    Doszliśmy do tego, że za wcześnie zmieniał biegi- na zbyt niskich obrotach chciał przyspieszać, a co za tym idzie, większe obciązenie do poderwania tej limuzynki niesie za sobą większe dawki mieszanki
    Niby blaha rzecz jak obroty, a jednak...

Dodano po 4 [minuty]:

a co do wskazań komputera pokładowego- u mnie spalanie wychodziło dokladnie tyle ile wynosiła średnia na kompie.
    ale to może specyfika większych silników? bo 2.6 zużywała tyle samo benzyny, co lpg
  • #9 1406145
    Sady
    Ustawianie LPG powinny sie zgadzac z komputerem, bo po to on jest.
  • REKLAMA
  • #10 1427935
    rito
    Poziom 14  
    Problem dotyczy również jeżdżenia na benzynie a po złączeniu styków A i B wyszło kod 44.
  • #11 1429993
    m1_CT
    Poziom 11  
    Rito, w kodach jest=>

44 Lambda Sensor (Mixture Too Weak)

Zbyt ubogi skład mieszanki
    A byles ze swoją omegą u diagnosty na kompie?
    u mnie wykazało, że lambda prawie `śpi`,bo daje impuls co 11sek :|
  • REKLAMA
  • #12 1433209
    rito
    Poziom 14  
    byłem u jednego mechanika i stwierdził:
    Przepływomierz ok świece i kable też ok ale z niego to chyba nie do końca był mechanik bo nie potrafił mi powiedieć czy sonda jest w porządku powiedział żę najlepiej wstawić inną i wtedy się okażę czy nie.
    Niestety musze znowu wydać kase i jechać do innego albo wziąść od kumpla jego sonde i wtedy zobaczymy. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to poprosze.
    Pozdrawiam :)
  • #13 1440444
    rito
    Poziom 14  
    czy powodem tego może być również uszkodzenie czujnika indukcyjnego ????
  • #14 1442128
    Sady
    Sprawdz jak wczesniej sam powiedziales sonde Lambda, a dopiero szukaj dalej.
  • #15 1479031
    młot123
    Poziom 11  
    wymień labde miałem tak samo w mojej omedze i po wymianie lambdy wszystkow óciło do normy a czy wolne obroty tez ci falują????
  • #16 2578168
    Frodek
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Mam podobne zjawiska i wolne obroty mi falują. Szcególnie spadają w momencie kiedy przyhamuje i samochód się zatrzyma. wtedy obr spadną do ok 500 i stabilizuja sie w okolicy 800. Komp niestety od pewnego czasu warjuje ze wskazaniami
  • #17 2578639
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    rito ilu przewodową masz sondę? Proponuję dokładnym miernikiem zbadać jej wskazania podczas pracy silnika.W tej omedze powinna pracować między 0,1-0,9V.

Dodano po 2 [minuty]:

Frodek w Twoim przypadku to jest najpewniej 2.0 16V i tego na naszej elektrodzie jest tyle że szkoda się powtarzać.
    Pozdrawiam
    luk_jag
  • #18 2578815
    Frodek
    Poziom 13  
    Tak mam taki silnik X20XEV. Niby tyle tego jest ale nie ma konkretnych wniosków. Sonda jest 4 przewodowa chyba 5 V. Masz jakieś swoje konkretne pomysły na taka przypadłość. Jak go odpalę zimnego to z rury wali sadza i spaliny sa troszkę mocno śmierdzące. Przy przyspieszaniu na Pb silnik szarpie jakby nie mógł wejśc na obroty.
  • #19 2579570
    tkaczyk ireneusz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    W tym przypadku rozjechał ci się komputer w autku .masz żle skonfigurowanom sąde na gazie i dlatego jest zła praca tej sądy
  • #20 2579863
    virus123456
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    rito napisał:
    nie wiem czy posiada komputer. Napewno jest w niej zamontowany emulator wtrysków.

prosze nauczyc mnie plywac,bo niewiem jak to sie robi.
    najpierw musisz doskonale dowiedziec jakie sa generacje LPG, zasade dzialania inst. LPG,lambda zondy-do czego ona jest potrzebna i dopiero wtedy wziasc sie do roboty.jak tego sobie nie poradzisz proponuje inne wyiscie.odac auto do warsztatu i samemu w ten sam czas zarabiac kase.wiem ze ciezko trafic na fachowca,ale.....
    a tak jak bedziesz bez potrzeby wymienial ,bo tam u kogos kiedys cos bylo,to stracisz wiecej kasy i nerwow.
  • #21 2580424
    Frodek
    Poziom 13  
    tkaczyk ireneusz napisał:
    W tym przypadku rozjechał ci się komputer w autku .masz żle skonfigurowanom sąde na gazie i dlatego jest zła praca tej sądy

Tzn na czym ma polegac konfiguracja ? Ja w swoim sterowniku mam możliwość ustawienia Obwód otwarty, Emulacja masa, Fala prostokątna.

Jest jeszcze
    Odnisienie dla sondy lambda na biegu jałowym (0,5 - 5 V)
    Odnisienie dla sondy lambda dla konfiguracji nominalnej (0,5 - 5 V)
    Histereza dla biegu jałowego (0 - 5 V)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz Opla Omegi 2.0 z instalacją gazową ZAVOLI zgłasza nadmierne zużycie LPG w mieście (około 20 litrów) przy oszczędnej jeździe, podczas gdy na trasie spalanie wynosi około 9 litrów. Dyskusja wskazuje, że wskazania komputera pokładowego mogą być niedokładne i nie odzwierciedlają rzeczywistego zużycia LPG. Zalecane jest sprawdzenie ustawień dawki gazu, zwłaszcza na reduktorze, oraz stylu jazdy, w tym momentu zmiany biegów, które mają wpływ na zużycie paliwa. Wskazano również na konieczność diagnostyki sondy lambda, która może generować kod błędu 44 (mieszanka zbyt uboga), co wpływa na pracę silnika i spalanie. Problemy mogą wynikać z uszkodzonej lub źle skonfigurowanej sondy lambda, co potwierdzają objawy takie jak falujące wolne obroty, szarpanie silnika na benzynie oraz czarne spaliny przy rozruchu. Zalecane jest wymienienie sondy lambda oraz dokładne sprawdzenie jej parametrów napięciowych (0,1-0,9 V). Dyskusja podkreśla również znaczenie prawidłowej konfiguracji sterownika LPG, w tym ustawień emulacji i odniesień dla sondy lambda, aby zapewnić poprawną pracę instalacji gazowej i optymalne spalanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA