logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD Caviar 10EARS - BIOS nie widzi po przejściówce IDE-SATA na MSI KT3V

piotrasz 09 Wrz 2010 11:23 1311 4
REKLAMA
  • #1 8491630
    piotrasz
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam,
    Nabyłem dysk jak w temacie. Niestety okazało się że na płycie głównej mam tylko gniazda IDE, więc potrzebna była przejściówka z IDE na SATA. Kupiłem. Po podłączeniu do płyty MSI KT3V, BIOS nie widział dysku. Za którymś razem, po ponownym uruchomieniu komputera go zobaczył i udało mi się na nim postawić system WIN XP i wgrać potrzebne programy. I tu kolejna niespodzianka. Dziś po włączeniu komputer znowu nie widzi dysku (wczoraj działało wszystko normalnie), nie mogę odpalić BIOS.
    Sprzedawca zaproponował mi wymianę dysku na nowy, ale ja wgrałem już na niego trochę poufnych informacji i teraz nie mam nawet możliwości ich skasowania... Nie wiem co robić? Może to nie wina dysku tylko czegoś innego, np. przejściówki?
    Będę wdzięczny za każdą podpowiedź co z tym fantem powinienem zrobić. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8491791
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3554
    Czy odpowiednio przygotowałeś ten dysk przed instalacją Windows XP?
    Poczytaj:
    http://www.wdc.com/wdproducts/library/WhitePapers/POL/2579-771430.pdf
    http://www.wdc.com/en/products/advancedformat/

Podaj także S.M.A.R.T. tego dysku (najlepiej to sprawdzić na innym komputerze, gdzie podłączysz ten dysk bezpośrednio do kontrolera SATA).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8491992
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Być może masz faktycznie problem z przejściówką ale to można doskonale szybko sprawdzić na innym komputerze.
  • REKLAMA
  • #4 8495270
    piotrasz
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    A więc to chyba jednak przejściówka... Kupiłem kontroler SATA na PCI i teraz system WIN XP ze starego dysku znowu widzi nowy dysk. Zastanawiam się tylko czy jak odepnę stary dysk systemowy, to czy na nowym (podpiętym pod kontroler) system uruchomi się? Chodzi mi o to, aby pracować już tylko i wyłącznie na nowym dysku, a stary zostawić gdzieś na półce jako archiwum.
  • Pomocny post
    #5 8495347
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Sprawdź czy do XP są potrzebne sterowniki dla tego kontrolera (powinny być załączone z kontrolerem) Do instalacji F6 i się podaje. Jeśli tak to dysk może nie ruszyć jeśli nie to jest szansa, że ruszy jeśli kontroler można ustawić w Native IDE lub IDE lub podobny to możesz ustawić i nie będzie problemów ze sterownikami. Pamiętaj systemów operacyjnych nie przenosi się od tak z komputera na komputer.
REKLAMA